Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μοχάμεντ Άλι σε λέξεις και εικόνες

Ο Μοχάμεντ Άλι σε λέξεις και εικόνες

Θρυλικές εκτός από τις κινήσεις του Μοχάμεντ Άλι στο ρινγκ, έχουν μείνει και οι πνευματώδεις ατάκες του, είτε για τους αγώνες του, είτε για την πολιτική και τη θρησκεία.

Θρυλικές εκτός από τις κινήσεις του Μοχάμεντ Άλι στο ρινγκ, έχουν μείνει και οι πνευματώδεις ατάκες του, είτε για τους αγώνες του, είτε για την πολιτική και τη θρησκεία.

«Πέτα σαν πεταλούδα, τσίμπα σαν μέλισσα». Στη φωτογραφία, ο Μοχάμεντ Άλι στη διάρκεια του αγώνα με τον Χένρι Κούπερ.

«Το Κάσιους Κλέι είναι το όνομα ενός σκλάβου. Δεν το διάλεξα και δεν το θέλω. Είμαι ο Μοχάμεντ Άλι, ένα ελεύθερο όνομα και επιμένω ο κόσμος να το χρησιμοποιεί όταν μιλάει προς εμένα και για εμένα».

«Είμαι η Αμερική. Είμαι το κομμάτι της που δεν θα αναγνωρίσετε, αλλά θα συνηθίσετε. Μαύρος, με αυτοπεποίθηση, με αναίδεια. Το δικό μου όνομα, όχι το δικό σας. Η δική μου θρησκεία, όχι η δική σας. Οι στόχοι μου, οι δικοί μου στόχοι. Καλύτερα να με συνηθίσετε». Στη φωτογραφία σε συνάντηση με μουσουλμάνους στο Λονδίνο.

«Θα παλέψω για το γόητρο, όχι το δικό μου, αλλά για να δώσω χαρά στους μικρούς αδελφούς μου που κοιμούνται σε τσιμεντένια πατώματα σήμερα στην Αμερική. Μαύρους που ζουν από την πρόνοια, μαύρους που δεν μπορούν να φάνε, μαύρους που δεν ξέρουν τίποτα για τους εαυτούς τους, μαύρους που δεν έχουν κανένα μέλλον».

«Η μάχη κερδίζεται ή χάνεται μακριά από μάρτυρες -πίσω από τα χαρακώματα, στο γυμναστήριο και εκεί έξω, στον δρόμο, πολύ πριν χορέψω κάτω από αυτά τα φώτα».

«Είναι δύσκολο να είσαι ταπεινός, όταν είσαι τόσο σπουδαίος όσο εγώ». Στη φωτογραφία ο Μοχάμεντ Άλι με τα παιδιά του.

«Είδα τον Τζορτζ Φόρμαν να μάχεται με τη σκιά του και η σκιά νίκησε» – πριν τη νίκη του επί του Φόρμαν στην «βροντή στη ζούγκλα» το 1974.

«Ο Φρέζιερ είναι τόσο άσχημος που θα έπρεπε να δωρίσει το πρόσωπό του στο Γραφείο Άγριας Ζωής των ΗΠΑ» – εδώ ο Άλι με τον αντίπαλό του Τζο Φρέζιερ.

«Γιατί μου ζητούν να βάλω μια στολή και να ταξιδέψω 10.000 μίλια από την πατρίδα μου και να ρίξω βόμβες και σφαίρες σε μελαμψούς ανθρώπους στο Βιετνάμ την ώρα που οι αποκαλούμενοι νέγροι του Λούισβιλ αντιμετωπίζονται σαν σκυλιά και τους αρνούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα;» Ο Μοχάμεντ Άλι για την άρνησή του να υπηρετήσει στον στρατό. Στη φωτογραφία ο Άλι στο Ζαΐρ.

«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν αυτό που έχουν, μέχρι να το χάσουν. Όπως ο πρόεδρος Κένεντι, δεν υπήρχε άλλος σαν αυτόν. Όπως οι Beatles, δεν θα υπάρξει ποτέ τίποτα σαν αυτούς. Όπως ο «δικός μου», ο Έλβις Πρίσλεϊ. Ήμουν ο Έλβις του μποξ».

«Οι πρωταθλητές δεν φτιάχνονται στα γυμναστήρια, οι πρωταθλητές φτιάχνονται από κάτι που έχουν βαθιά μέσα τους -μια επιθυμία, ένα όνειρο, ένα όραμα. Πρέπει να έχουν αντοχή και την ύστατη στιγμή, πρέπει να είναι λίγο πιο γρήγοροι, πρέπει να έχουν την ικανότητα και την θέληση. Αλλά η θέληση πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ικανότητα».

«Ο Σούπερμαν δεν χρειάζεται ζώνη ασφαλείας».

«Δεν θα μου λείψει η πυγμαχία. Εγώ θα λείψω στην πυγμαχία». Στη φωτογραφία ο Μοχάμεντ Άλι λαμβάνει το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ανώτατη τιμητική διάκριση του αμερικανικού κράτους, από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024