Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νεφέλη Μαρκάκη: Ζούμε επειδή συνεχίζουμε να κάνουμε τέχνη και να αγαπάμε

Νεφέλη Μαρκάκη: Ζούμε επειδή συνεχίζουμε να κάνουμε τέχνη και να αγαπάμε


Συνέντευξη: Μαντώ Σιώμου

Σε μια Ελλάδα που αλλάζει ραγδαία, μια ομάδα από μουσικούς, τραγουδιστές, ακροβάτες και χορευτές, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια παράσταση που μιλά για καλλιτέχνες που ζουν και πεθαίνουν για την τέχνη.

Η πρόβα τζενεράλε της παράστασης «Circus Explosiva» διεξήχθη εν αγνοία της ομάδας πάνω σε ένα παλιό ναρκοπέδιο. Oι καλλιτέχνες σκοτώθηκαν στον αέρα, στο τελευταίο τους ακροβατικό νούμερο αλλά η αυλαία δεν έπεσε. Δύο χρόνια μετά τις sold out παραστάσεις, το εκρηκτικό τσίρκο επιστρέφει ως «sempre viva», παίρνει το όνομα του από ένα μοναδικό τσιριγώτικο κίτρινο λουλούδι που μένει ανέπαφο και ζει σαν κι αυτό, παντοτινά.

Την φαντασμαγορική παράσταση «Circus Explosiva-Sempre viva», της μουσικοχορευτικής ομάδας Nefelopetra, που παρουσιάζεται στοEl Convento Del Arte, μας συστήνει η Νεφέλη Μαρκάκη, μέλος της ομάδας, στην συνέντευξή της στο in.gr.

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το τσίρκο, τι πραγματεύεται και τι σας μάγεψε σε αυτό;
Το Circus Explosiva ήταν μια ιδέα που περιπλανιόταν στα κεφάλια μας χρόνια τώρα χωρίς να το γνωρίζουμε συνειδητά. Οι καλλιτέχνες είμαστε από τη φύση μας ελεύθεροι, μας μαγεύουν τα ταξίδια και η ανακάλυψη του καινούργιου. Πόσο μάλλον λοιπόν ένας θίασος τσιρκολάνων που στη τζενεράλε τους χωρίς να το θέλουν κάνουν το μεγάλο ταξίδι χωρίς επιστροφή. Εκτελούν το τελευταίο ακροβατικό νούμερο της καριέρας τους. Και εκεί στο ενδιάμεσο των δύο κόσμων η λαχτάρα τους να κάνουν την παράστασή τους υπερβαίνει τους παγκόσμιους νόμους ζωής και θανάτου. Ίσως γιατί η τέχνη μαζί με τον έρωτα είναι οι μοναδικές δυνάμεις που νικούν το θάνατο.
Εννέα τσιρκολάνοι, ερωτευμένοι με την τέχνη τους λοιπόν, συνεχίζουν να στροβιλίζονται, να κρεμιούνται, να τραγουδούν, να αιωρούνται χωρίς να ξέρουν ότι βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Αυτό συμβαίνει σε κάθε παράσταση. Η σκηνή έχει μια δύναμη που σε κάνει να ξεπερνάς όλες σου τις φοβίες και τα άγχη… μεταμορφώνεσαι σε ότι θελήσεις. Νιώθεις παντοδύναμος πάνω στην σκηνή, αθάνατος. Στο τσίρκο ακόμη περισσότερο. Οι ακροβάτες νικούν τη βαρύτητα και νιώθουν για λίγο μικροί θεοί. Γι’ αυτό θελήσαμε να τους μοιάσουμε.

Ποιος είναι ο ρόλος του στις μέρες μας;
Στις μέρες μας ακροβατούμε καθημερινά. Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνα, καθώς μιλάμε για τις καρδιές μας, το μέλλον μας, σε μια Ελλάδα που οι καλλιτέχνες της μοχθούν να κρατήσουν έστω και μια σπίθα της ζωντανή. Μια ολόκληρη χώρα είναι ένα σκοτεινό αδιέξοδο, ένα τσίρκο παραλόγου… Ευτυχώς η παράσταση μας είναι πιο αισιόδοξη και μιλά με άλλα νοήματα.

Τι μήνυμα επιχειρεί να στείλει το «Εκρηκτικό Τσίρκο»;
Στόχος της παράστασης είναι να γίνουμε μαζί με τους θεατές πιο δυνατοί και αισιόδοξοι. Να χαρίσουμε στο θεατή λίγο από τη μαγεία που λείπει από την καθημερινότητα, και εμείς να υπερβούμε τους νόμους της βαρύτητας, τη βαρβαρότητα της ύπαρξης, τα ίδια μας τα όρια, βιώνοντας στη σκηνή συναισθήματα δυνατά και απόλυτα. Άλλωστε το να είσαι κρεμασμένος στα έξι μέτρα έχοντας δίπλα σου ξυλοπόδαρους που κρατούν φλεγόμενες βεντάλιες ακούγοντας αέρινες μελωδίες είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζεις για να τη νιώσεις…

Λίγα λόγια για τον θίασο των τσιρκολάνων… Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει;
Ο θίασος αποτελείται από ορκισμένους στην τέχνη τους καλλιτέχνες που αψηφούν τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε ένας μας πια στην Ελλάδα. Η παράσταση, έχει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και απαιτεί υψηλή τεχνική από όλο το θίασο. Κάθε παράσταση απαιτεί δόσιμο, απλά η συγκεκριμένη, επειδή είναι βασισμένη στη ζωή των ανθρώπων που την απαρτίζουν θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Μια φράση που θα μπορούσα να πω ότι χαρακτηρίζει αυτό το θίασο είναι, «ένας για όλους και όλοι για έναν».

H Ελλάδα έχει αρχίσει και αυτή να βρίσκει το δρόμο της ή περιπλανιέται ακόμη;

Δυστυχώς η χώρα μας έχει ακόμη μακρύ ταξίδι να κάνει. Να περιπλανηθεί σαν περιοδεύοντας θίασος και αυτή. Δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα φτιάξουν σύντομα. Η κρίση είναι παγκόσμια και εμείς είμαστε μόνο ένα μικρό κομματάκι του παζλ. Απλά ζούμε επειδή συνεχίζουμε να κάνουμε τέχνη και να αγαπάμε. Γιατί είναι κάτι που στα αλήθεια αξίζει να ζεις!

*Η παράσταση παίζεται από 26 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 22.00 στο El Convento Del Arte, Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο, τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5200602

Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Nefelopetra / Σκηνοθετική επιμέλεια:Πέμη Ζούνη / Σύνθεση – χορογραφίες: Nefelopetra / Κείμενα – στίχοι: Γιάννης Φίλιας / Video art: Βασίλης Πολίτης – Nefelopetra / Ηλεκτρική κιθάρα: Πέτρος Πολίτης / Ηλεκτρικό βιολί: Νεφέλη Μαρκάκη / Ηλεκτρικό πιάνο: Χρίστος Σερενές / Βιολοντσέλο: Νηρέας Μαρκάκης / Τύμπανα: Ιάκωβος Παυλόπουλος / Τραγούδι: Αλεξάνδρα Κόνιακ / Χορός: Νεφέλη Μαρκάκη, Νάστα Κοντοπίδη,Ανθούλα Χαιροπούλου / Ακροβατικά: Δανάη Μαλτέζου,Νεφέλη Μαρκάκη / Ξυλοπόδαρα-φωτιές:Blake Blakemore

entertainment.in.gr

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024