Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάνος Βαφειάδης: «Νιώθω ευλογημένος που δουλεύω για παιδιά»

Μάνος Βαφειάδης: «Νιώθω ευλογημένος που δουλεύω για παιδιά»

Συνέντευξη στην Ελισάβετ Σταμοπούλου Γνωστός ως ο «κύριος Μάνος» των παιδιών, ανανεώνει συνεχώς τη «λίστα» των παραμυθιών του. Δίνει νέο ραντεβού στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με την παράσταση XanaZoo «Καρυάτιδα» με την οποία συντελεί, μέσα από τραγούδια, χρωματιστά σκίτσα, συμπαθείς και διασκεδαστικούς ήρωες, ένα ταξίδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Μάνος Βαφειάδης […]

Συνέντευξη στην Ελισάβετ Σταμοπούλου

Γνωστός ως ο «κύριος Μάνος» των παιδιών, ανανεώνει συνεχώς τη «λίστα» των παραμυθιών του. Δίνει νέο ραντεβού στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με την παράσταση XanaZoo «Καρυάτιδα» με την οποία συντελεί, μέσα από τραγούδια, χρωματιστά σκίτσα, συμπαθείς και διασκεδαστικούς ήρωες, ένα ταξίδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ο Μάνος Βαφειάδης δηλώνει «ευλογημένος» που εδώ και 20, περίπου, χρόνια ασχολείται με παιδικά εγχειρήματα. Δημιουργός παραμυθιών, τραγουδιών και παιδικών παραστάσεων, «κρύβεται» πίσω από δουλειές που πάνω από μια δεκαετία κρατούν ζεστή συντροφιά σε οικογένειες. Ο άνθρωπος που έχει «μπει» σε πολλά παιδικά σπίτια, μιλά στο in.gr για τα μηνύματα που εκπέμπει μέσα από την «Καρυάτιδα», για την επαφή του με τα παιδιά, αλλά και εξηγεί γιατί αισθάνεται ευλογημένος.

Ερωτήματα για την «Καρυάτιδα» του Βρετανικού Μουσείου θέτουν οι XanaZoo. Πώς θα γίνουν αντιληπτά αυτά στα παιδιά;
Πολλά πράγματα αγγίζουν τα παιδιά, η παράσταση έχει ελληνικό χρώμα ως θεματολογία. Αφουγκράζομαι τις αντιδράσεις και τη χαρά των γονέων που ασχολήθηκα με αυτό το θέμα. Επιδίωξή μου είναι να περάσουμε καλά με τα παιδιά. Αυτό είναι και το κυρίαρχο. Μέσα όμως σε αυτό το κλίμα χαράς έχω την έννοια να περάσω μηνύματα. Η Καρυάτιδα ήταν κάτι καινούριο, μια ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά κάποια πράγματα. Πώς ο Φειδίας έφτιαξε με τους συνεργάτες του τα αγάλματα, να μάθουμε ότι υπήρχαν και αγάλματα της Θεάς Αθηνάς στην Ακρόπολη, για το Ερέχθειο, πώς όλα αυτά δημιουργήθηκαν και πώς τα πήρε ο Έλγιν. Το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο θα το πω στα παιδιά. Είναι διαφορετικός και όχι εκείνος της διδαχής. Το έχω προσεγγίσει με αγάπη το θέμα. Έχω πολύ καλούς συνεργάτες στο θέατρο. Εκτός από τα παιδιά του γκρουπ μου, Τερέζα Σάσσου. Βασίλη Ηλιάδης και Νίκη Λάππα, είναι και τα υπόλοιπα παιδιά που απαρτίζουν το θίασο, η σκηνογράφος Μαίρη Τσαγκάρη και η χορογράφος Άννα Αθανασιάδη.

Τι αποκομίζετε από την επαφή σας με τα παιδιά;

Αισθάνομαι ότι με κάνουν καλύτερο, έχει μεγάλη σημασία το πώς θα πω κάτι. Όλη μου αυτή η σχέση με τα παιδιά κρατά πολλά χρόνια, από το 1998, περίπου, σε επίπεδο πανελλαδικό. Έτυχε, δεν το σχεδίασα. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μου έτυχαν έτσι τα πράγματα. Το να γράψω ένα τραγούδι και να το ακούσει ένα παιδί μού προκαλεί απίστευτη γοητεία. Αισθάνομαι ότι δίνω λογαριασμό, ότι ο κ. Μάνος των παιδιών καλυτερεύει και ανανεώνεται.

Πώς είναι να επικοινωνείτε με τον κόσμο των παιδιών;
Τα παιδιά βλέπουν απλά τα πράγματα. Τους αρέσει, δεν τους αρέσει κάτι το λένε. Σέβομαι του ηχητικούς τους κώδικες και τις μουσικές τους προτιμήσεις που αλλάζουν όσο περνούν τα χρόνια.

Τι αίσθηση προκαλούν στα παιδιά σας τα παραμύθια που δημιουργείτε;
Ο γιος μου είναι αρχαιολόγος, είναι μεγάλος πλέον . Eίναι σύμβουλός μου σε πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα. Ο Νίκος είναι λάτρης των κόμικς. Η πρώτη όμως που άκουσε το θεατρικό, την Καρυάτιδα, είναι η σύζυγός μου Τατιάνα. Με βοήθησε, μου έγραψε κάποια πράγματα κι με έκανε να ανατρέψω όλα όσα είχα γράψει στο δεύτερο μέρος της Καρυάτιδας. Άρχισα να γράφω με έναν διαφορετικό τρόπο.

Θα λέγατε ότι είστε ευλογημένος;

Θεωρώ ευλογημένο αυτό που ζω, που μπορώ και αντέχω τόσα χρόνια και η αγάπη μου για τα παιδικά πρότζεκτ διαρκεί ακόμα. Καμία μέρα δεν αισθάνθηκα ότι κάνω αγγαρεία, υπήρχε πάντα η αίσθηση χαράς και διασκέδασης. Και να μη μου απέφερε κέρδος αυτό, θα το έκανα πάλι. Μου είναι πολύ ευχάριστο.

Πριν καταπιαστείτε με τα παιδικά, ποια ήταν η ασχολία σας;

Ασχολιόμουν και πάλι με τη μουσική. Έζησα ευτυχώς την περίοδο που στην Ελλάδα υπήρχαν πολλές δουλειές. Με τη σύζυγό μου παίζαμε μουσική σε ξενοδοχεία, αλλά και μόνος μου έχω παίξει σε μπάντες. Αυτό που νιώθω τα τελευταία αυτά χρόνια γράφοντας παιδικά τραγούδια είναι κάτι ξεχωριστό.

Για να κλείσουμε παιδικά κι ευχάριστα, ποια φράση μικρού σας φίλου έχει εντυπωθεί στη μνήμη σας;

Πιο πολλές φορές αισθάνομαι τα λόγια γονέων. «Να’στε καλά που μας κρατάτε συντροφιά» είναι κάτι που θυμάμαι να μου λένε. Είναι πολλά τα καλά λόγια, είναι σαν να είμαι ένας άνθρωπος οικείος σε αυτούς.

Πληροφορίες

Συντελεστές Παράστασης:
Κείμενο, Σκηνοθεσία, Μουσική: Μάνος Βαφειάδης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Προδρόμου
Χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη
Πρωταγωνιστούν: Τερέζα Σάσσου. Βασίλης Ηλιάδης, Νίκη Λάππα.
Συμμετέχουν 7 ακόμα νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί χορευτές:
Μαρία Βασιλάτου
Γιάννης Βογιατζάκης
Ράνια Ευαγγελινού
Φάνης Κρικώνης
Βαγγέλης Κρανιώτης
Μελίνα Ντούσικου
Θοδωρής Σουρμελής

Ημέρες παραστάσεων : Σάββατο & Κυριακή
Διάρκεια: 90′
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 13 € (πλατεία) / 11 € (εξώστης)
Οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων: 45€ (πλατεία) /40€ (εξώστης)

Προβλέπεται ειδική τιμή για ομαδικές κρατήσεις και επισκέψεις σχολείων κατόπιν συνεννόησης στο 6976 408 158 και στο 212 2543036

Χώρος: ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Αίθουσα Αντιγόνη
Πειραιώς 254 (Ταύρος).

* Το βιβλίο-cd-dvd Xanazoo-Καρυάτιδα κυκλοφορεί η εταιρεία Cobalt Music

entertainment.in.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024