«Καμία διαθέσιμη εικόνα του Ηλιακού Συστήματος δεν έχει πραγματική κλίμακα» διαμαρτύρεται ο Γουάιλι Όβερστριτ, ο νεαρός που δημιούργησε μαζί με φίλους του ένα μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος υπό κλίμακα: η Γη είναι ένας βόλος μέσα σε έναν κύκλο διαμέτρου 11,3 χιλιομέτρων.

Το έργο της παρέας του Όβερστριτ έπρεπε αναγκαστικά να είναι μεγάλο. «Αν προσπαθήσεις να βάλεις τις τροχιές των πλανητών υπό κλίμακα σε μια σελίδα χαρτί, οι πλανήτες θα ήταν μικροσκοπικοί και δεν θα φαίνονταν» εξηγεί ο ίδιος σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Η ομάδα χρειάστηκε 36 ώρες για να σχεδιάσει τις τροχιές των οκτώ πλανητών πάνω στο επίπεδο έδαφος της ερήμου Μπλακ Ροκ της Νεβάδα, εκεί όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο το εναλλακτικό φεστιβάλ Burning Man.

Στο κέντρο του μοντέλου, ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που αντιστοιχεί στον Ήλιο έχει διάμετρο γύρω στο 1,5 μέτρο. Χιλιόμετρα μακριά, πρέπει κανείς να προσπαθήσει πολύ για να εντοπίσει τον μητρικό μας πλανήτη, έναν παιδικό γυάλινο βόλο.

«Αυτό ακριβώς ήθελα να δείξω» λέει ο Όβερστριτ. «Ζούμε πάνω σε έναν βόλο που περιφέρεται στο τίποτα. Είναι συγκλονιστικό να συνειδητοποιεί κανείς αυτήν την αλήθεια».

Στην πραγματικότητα, η τροχιά του Ποσειδώνα, του πιο απομακρυσμένου από τον Ήλιο πλανήτη, έχει διάμετρο γύρω στα εννέα δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Η απόσταση Γης-Ήλιου είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο