Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο άνθρωπος-ξυπνητήρι στο Λονδίνο του 19ου αιώνα

Ο άνθρωπος-ξυπνητήρι στο Λονδίνο του 19ου αιώνα

Έμεινε στην αγγλική ιστορία ως Knocker-Up (ή Knocker-Upper) και ήταν ένα είδος επαγγελματία που άκμασε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα στη Βρετανία. Ο «νόκερ απ» (ή «νόκερ άπερ») ήταν ο άνθρωπος-κόκορας, καθώς ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να ξυπνάει τους συμπολίτες του -με το αζημίωτο ασφαλώς.

Έμεινε στην αγγλική ιστορία ως Knocker-Up (ή Knocker-Upper) κι ήταν ένα είδος επαγγελματία που άκμασε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Βρετανία.

Ο «νόκερ απ» (ή «νόκερ άπερ») ήταν ο άνθρωπος-κόκορας της εποχής εκείνης, καθώς ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να ξυπνάει τους συμπολίτες του –με το αζημίωτο ασφαλώς.

Διάφοροι τέτοιοι «κόκορες» γυρνούσαν το Λονδίνο των τελών του 19ού αιώνα και συνεννοούνταν με όσους κοιμόντουσαν βαριά τότε, να βρίσκονται κάτω από το παράθυρο τους την συμφωνημένη ώρα.

Τότε, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ κοντάρι που στην άκρη του είχε ένα βαρύ πόμολο, χτυπούσαν το παράθυρο -με προσοχή, ώστε να μην το σπάσουν- μέχρι το σημείο που ο… χουζούρης έβγαινε στο παράθυρο και τους πλήρωνε μερικές πένες για τον κόπο τους.

Βασικός όρος της συνεννόησης ήταν πως ο «νόκερ απ» δεν έφευγε από το σπίτι, αν πρώτα δεν βεβαιωνόταν πως ο «εργοδότης» του έχει όντως ξυπνήσει.

Βασικό σύνεργο του «νόκερ απ» ήταν το κοντάρι, το μήκος του οποίου κυμαινόταν, ανάλογα με το πόσο ψηλό ήταν το παράθυρο.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι «νόκερ απ» ήταν άντρες, καθώς ήταν δύσκολο για μια γυναίκα να γυρνά μόνη της στο βικτοριανό Λονδίνο στις 6 και 7 τα ξημερώματα.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024