Ευρωπαϊκό μορατόριουμ σε εντομοκτόνα που δείχνουν να βλάπτουν τις μέλισσες
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ενέκριναν με μικρή πλειοψηφία την πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση της χρήσης νεονικοτινοειδών, εντομοκτόνων που δείχνουν να βλάπτουν σοβατά τις μέλισσες. Η απαγόρευση ισχύει για δύο έτη και αφορά μόνο τις καλλιέργειες που προσελκύουν μέλισσες και τα προϊόντα για ερασιτέχνες κηπουρούς.
- «Τρομοκρατημένοι και απελπισμένοι» οι κορυφαίοι επιστήμονες του κλίματος - Γιατί βρίσκονται σε απόγνωση
- Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Τι άλλο μπορώ να περιμένω πιο ωραίο;»
- Συνάντηση ΑΔΕΔΥ και Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την επαναφορά των Δώρων στο Δημόσιο
- Τουρκία: Διπλή γυναικοκτονία με αποκεφαλισμό στην Κωνσταντινούπολη – Ο βασικός ύποπτος αυτοκτόνησε
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ενέκριναν με μικρή πλειοψηφία την πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση της χρήσης εντομοκτόνων που συνδέονται με την εξαφάνιση μελισσών. Η απαγόρευση ισχύει για δύο έτη και αφορά μόνο τις καλλιέργειες που προσελκύουν μέλισσες και τα προϊόντα για ερασιτέχνες κηπουρούς.
Η Κομισιόν ζητά εδώ και καιρό να απαγορευθεί η χρήση μιας οικογένειας εντομοκτόνων (νεονικοτινοειδή) που συνδέεται με τη μαζική εξόντωση μελισσών σε όλο τον πλανήτη. Η Κομισιόν είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη να αποφασίσουν την απαγόρευση των συγκεκριμένων εντομοκτόνων τουλάχιστον στα φυτά και στις καλλιέργειες που είναι γνωστό ότι έλκουν τις μέλισσες.
- Η μυστηριώδης εξαφάνιση των μελισσών «απειλεί τη γεωργία με κατάρρευση»
- Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια η συνεισφορά των εντόμων στην οικονομία
Η πρόταση της Κομισιόν έγινε δεκτή από αρκετά κράτη-μέλη αλλά όχι τόσα ώστε να δημιουργείται η απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει η πρόταση. Ετσι το θέμα τέθηκε εκ νέου σε ψηφοφορία σε αρμόδια επιτροπή εφέσεων, η οποία έδωσε πράσινο φως για το διετές μορατόριουμ.
Μάλιστα η Κομισιόν θέλει η απαγόρευση να ισχύσει άμεσα και μετά την 1 Ιουλίου να μην γίνεται πλέον χρήση αυτών των εντομοκτόνων. Εκείνη που αντιδρά περισσότερο είναι η Αγγλία που υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για τη ζημιά που προκαλούν τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα στις μέλισσες είναι συμπερασματικά και δεν προσφέρουν σαφείς αποδείξεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις