Φλαμίνγκο, γερανοί, πελεκάνοι και δεκάδες άλλα αποδημητικά πτηνά αποδημούν εις Κύριον κάθε χρόνο χτυπώντας πάνω στους πυλώνες και τα καλώδια ηλεκτροδότησης που έχουν τυλίξει τον πλανήτη.

Με εξαίρεση το κυνήγι, «οι συγκρούσεις και οι ηλεκτροπληξίες είναι από τους σημαντικότερους ανθρωπογενείς παράγοντες στη θνησιμότητα των πτηνών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολλανδός ορνιθολόγος Χάιν Πρίνσεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει τη νέα μελέτη.

Σε όλη τη Γη, υπολόγισαν οι ερευνητές, βρίσκονται απλωμένα 70 εκατομμύρια χιλιόμετρα καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Μόνο στην Ευρασία και την Αφρική, δεκάδες εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο από συγκρούσεις και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες από ηλεκτροπληξία.

Κάθε θάνατος είναι βαρύ πλήγμα για τους πληθυσμούς των πιο μεγαλόσωμων ειδών, τα οποία γενικά αναπαράγονται με χαμηλούς ρυθμούς. Για τους γερανούς και τους πελαργούς, για παράδειγμα, ο θάνατος ακόμα και του ενός γονιού οδηγεί συνήθως στο θάνατο και των νεοσσών του.

«Η Ανατολική Ευρώπη είναι σήμερα προβληματική περιοχή, για παράδειγμα για τους ορνιθόγαλους και τα αρπακτικά πτηνά» ανέφερε ο Τζον Ο’Σάλιβαν, πρώην μέλος της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών.

«Σύντομα όμως η κατάσταση θα είναι χειρότερη στην Ινδία και την Αφρική, όπου κατασκευάζεται ένας τεράστιος αριθμός γραμμών ηλεκτροδότησης και οι πληθυσμοί των πτηνών είναι μεγάλοι» επισημαίνει.

Στη Νότιο Αφρική, το 12% των γαλάζιων γερανών σκοτώνεται κάθε χρόνο σε συγκρούσεις με πυλώνες και καλώδια.

Οι συγκρούσεις είναι συχνότερες κοντά σε πηγές νερού και αποικίες πτηνών, ενώ οι ηλεκτροπληξίες παρατηρούνται συχνότερα σε περιοχές με λίγη βλάστηση, όπου τα πουλιά δεν βρίσκουν άλλα σημεία να κουρνιάσουν.

Το φαινόμενο «έχει υψηλό κόστος και για την κοινωνία με τη μορφή διακοπών ηλεκτροδότησης» επισημαίνει ο Ο΄Σάλιβαν.

«Σε ξηρές περιοχές των ΗΠΑ και της Ανατολικής Ευρώπης, έχουν καταγραφεί περιστατικά στα οποία πτηνά που πήραν φωτιά [από ηλεκτροπληξία] πέφτουν κάτω και προκαλούν πυρκαγιές» προσθέτει ο Χάιν Πρίνσεν.

Προκειμένου να μειωθούν αυτού του είδους τα ατυχήματα, η μελέτη προτείνει και λύσεις. Η προφανέστερη από αυτές είναι η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης, όπως έχει γίνει σε τμήματα της Ολλανδίας, της Βρετανίας και της Δανίας.

Δεδομένου όμως ότι η υπογειοποίηση των καλωδίων είναι εξαιρετικά δαπανηρή, οι αρχές θα μπορούσαν να εφαρμόσουν απλούστερες λύσεις, όπως προειδοποιητικά χρωματιστά σημάδια στα καλώδια, ειδικές βέργες για να κουρνιάζουν τα πουλιά πάνω στους πυλώνες, καθώς και καλύτερη μόνωση των καλωδίων ώστε να αποτρέπονται οι ηλεκτροπληξίες.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Συνέδριο για τα Αποδημητικά Πτηνά που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Μπέργκεν της Νορβηγίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο