Βρετανοί ψυχολόγοι που ολοκλήρωσαν μελέτη για το ρόλο του άγχους στο
ποδόσφαιρο προσφέρουν μια πολύτιμη συμβουλή στους παίκτες που θα κληθούν
να εκτελέσουν τα πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο: Εστιαστείτε στη μπάλα σαν να μην υπάρχει τερματοφύλακας.

«Είμαστε όλοι φυσικά προδιατεθειμένοι να εστιάζουμε στα πράγματα που θεωρούμε απειλητικά στο περιβάλλον μας. Στην περίπτωση ενός διαγωνισμού πέναλτι, το μόνο που απειλεί την επιτυχία του σουτ είναι ο τερματοφύλακας, οπότε έχουμε την τάση να εστιαζόμαστε σε αυτόν και να παρακολουθούμε τις κινήσεις του» εξηγεί ο Γκρεγκ Γουντ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

«Αντί για αυτό, θα πρέπει να κοιτάζουμε μόνο πού θα στείλουμε την μπάλα [..] και να αγνοήσουμε τον τερματοφύλακα» συμβουλεύει.

{{{ moto }}}Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Journal of Sports Science, έδειξε ότι οι τερματοφύλακες συχνά καταφέρνουν να αποκρούσουν το σουτ απλά αποσπώντας την προσοχή του αντιπάλου κουνώντας τα χέρια ή πηδώντας πάνω-κάτω.

Ως αποτέλεσμα, ο μπερδεμένος αντίπαλος συχνά κλωτσάει τη μπάλα κατευθείαν στα χέρια του τερματοφύλακα…

Τα συμπεράσματα αυτά προήλθαν από τη μελέτη πανεπιστημιακών ομάδων ποδοσφαίρου, στις οποίες οι παίκτες κλήθηκαν να φορέσουν συσκευές που παρακολουθούν τις κινήσεις των ματιών.

Η ανάλυση έδειξε ότι, όσο περισσότερο αγχωμένος είναι ένας παίκτης, τόσο πιθανότερο είναι να εστιάζει την προσοχή του στον τερματοφύλακα. Και όσο περισσότερο εστιάζεται στον τερματοφύλακα, τόσο πιθανότερο είναι να αποτύχει στο πέναλτι στέλνοντας τη μπάλα κατευθείαν πάνω του.

Η συμβουλή στην οποία καταλήγουν οι ερευνητές είναι απλή: «Αυτός που έχει τον έλεγχο είναι αυτός που κλωτσάει τη μπάλα. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει, να αντλήσει αυτοπεποίθηση από αυτό, και στη συνέχεια να ευθυγραμμίσει τη μπάλα και να αφήσει τα μάτια να προσφέρουν στον εγκέφαλο τις πληροφορίες που χρειάζονται για ένα ακριβές σουτ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr