Το βιβλίο του Τρύφωνα Ζαχαριάδη εξετάζει μέσα από μια ψυχαναλυτική οπτική τις ποικίλες αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των γονέων και των παιδιών.
Η αλληλεπίδραση παιδιού-μητέρας έχει μελετηθεί πολύ περισσότερο από την πλευρά της επίδρασης που ασκεί η μητέρα προς το παιδί και λιγότερο από εκείνη του παιδιού προς τη μητέρα και γενικότερα προς το περιβάλλον.

Το βιβλίο του Τρύφωνα Ζαχαριάδη εξετάζει μέσα από μια ψυχαναλυτική οπτική τις ποικίλες αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των γονέων και των παιδιών.

Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει σταδιακά με ποιους τρόπους η οικογενειακή αυτή αλληλόδραση επηρεάζει την κοινωνική, την εργασιακή αλλά και την ερωτική ζωή των μελλοντικών ενηλίκων. Με επιστημονικό λόγο και συχνά με βιωματική γραφή, ο συγγραφέας προσφέρει πλήθος παραστατικών κλινικών παραδειγμάτων που συμβάλλουν απλόχερα στην ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με το «οικογενειακό δράμα», το οποίο όλοι έχουμε ξεδιπλώσει στην προσωπική μας διαδρομή.

Τα κεφάλαια του βιβλίου παρέχουν διεισδυτικές προσεγγίσεις και μια πρωτότυπη ματιά στη συναισθηματική εκπαίδευση που υφίσταται το βρέφος, καθώς και στη συμπεριφορά αναπαραγωγής της στην ενήλικη ζωή.

Ο συγγραφέας μελετά τους χίλιους τρόπους, καλούς και κακούς, φυσιολογικούς και νοσηρούς, με τους οποίους συνεχίζεται η αλληλεπίδραση μέχρι την ενηλικίωση -και ακόμη πιο πέρα-, και παρουσιάζει τα αποτελέσματά της στην ψυχική ζωή του παιδιού και του γονέα. Ποιος, λοιπόν, εκπαιδεύει συναισθηματικά ποιον;

«Καθώς παρακολουθεί το αέναο αυτό γαϊτανάκι της οικογενειακής ζωής, ο Τρύφωνας Ζαχαριάδης μάς ξαφνιάζει με τις ευαίσθητες και οξείες παρατηρήσεις του, που τις γνωρίζουμε ασυνείδητα αλλά δεν τις είχαμε συνειδητοποιήσει λογικά. Ταυτόχρονα, μας ξεναγεί στην πλούσια βιβλιογραφία της ψυχαναλυτικής σκέψης και έρευνας γι’ αυτό το θέμα», αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο ψυχίατρος-παιδοψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ, προσθέτοντας: «Η αλληλεπίδραση παιδιού-μητέρας είναι το πρωτότυπο και για άλλες παρόμοιες σχέσης της ζωής μας, όπως εκείνη δασκάλου-μαθητή, θεραπευτή-θεραπευόμενου και γυναίκας-άνδρα στην ερωτική σχέση και το γάμο».

Παρουσίαση του συγγραφέα

Ο Τρύφων Ζαχαριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Bologna. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται, μετά από πλήρη εκπαίδευση, ως ψυχαναλυτικός θεραπευτής ιδιαίτερα με ομάδες, ζευγάρια και οικογένειες.
Είναι Διδάσκων και Εκπαιδευτής Αναλυτής στην Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής θεραπείας. Είναι μέλος της International Association of Group Psychotherapy και του Ερευνητικού και Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Αθηνών. Διευθυντής Ινστιτούτου Σύγχρονης Παιδαγωγικής (1992 – σήμερα).
Συνεργάζεται με την Πανεπιστημιακή κλινική του Αιγινήτειου νοσοκομείου, στο πρόγραμμα «ευαισθητοποίησης» των ειδικευόμενων Ψυχιάτρων στην Ομαδική Αναλυτική Θεραπεία.
Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Μελετών Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕΤΕ) σε θέματα Εργασιακών Σχέσεων-Ανθρωπίνων Σχέσεων.
Έχουν εκδοθεί βιβλία του Πεζογραφίας και Ποίησης.

Ελληνικά Γράμματα
Τρύφων Ζαχαριάδης

Γράψτε το σχόλιό σας