Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισχυρό παραισθησιογόνο το χόρτο που δηλητηρίασε αγοραστές βλίτων

Ισχυρό παραισθησιογόνο το χόρτο που δηλητηρίασε αγοραστές βλίτων

Έναν πραγματικό εφιάλτη πρέπει να έζησαν τα τουλάχιστον επτά άτομα που κατανάλωσαν το λεγόμενο «διαβολόχορτο», μπερδεμένο με βλίτα που είχαν αγοράσει. Το Datura stramonium προκαλεί σχεδόν πάντα ντελίριο, πραγματικές ψευδαισθήσεις και, σε σπάνιες περιπτώσεις, θάνατο.

36

Έναν πραγματικό εφιάλτη πρέπει να έζησαν τα τουλάχιστον επτά άτομα που κατανάλωσαν το λεγόμενο «διαβολόχορτο», μπερδεμένο με βλίτα που είχαν αγοράσει. Το δηλητηριώδες Datura stramonium προκαλεί σχεδόν πάντα ντελίριο, πραγματικές ψευδαισθήσεις και απώλεια της αίσθησης του χρόνου.

Επτά άνθρωποι που είχαν αγοράσει βλίτα Μεγάρων από το σουπερμάρκετ Βερόπουλος στο Κουκάκι διακομίστηκαν την Τρίτη σε κωματώδη κατάσταση σε διάφορα νοσοκομείο της Αττικής, όπου τους χορηγήθηκε το κατάλληλο αντίδοτο, έπειτα από την αναγνώριση του φυτού από το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Ένας ωστόσο παραμένει στην εντατική.

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι δηλητηριάστηκαν άλλα δύο άτομα που είχαν προμηθευτεί βλίτα από λαϊκή αγορά των Κάτω Πατησίων. Τρεις άλλοι καταναλωτές προσήλθαν σε διάφορα νοσοκομεία με αδιαθεσία, καθώς είχαν φάει βλήτα και φοβήθηκαν ότι δηλητηριαστεί. Ωστόσο επέστρεψαν σπίτι τους μετά την εξέταση.

Το φυτό δεν μοιάζει ιδιαίτερα με τα βλίτα, καθώς τα φύλλα του είναι μεγάλα, έως και 20 εκατοστά, και φέρουν ακανόνιστες εγκοπές, όπως τα φύλλα της βελανιδιάς. Χαρακτηριστικά είναι και τα άσπρα-μοβ άνθη, που θυμίζουν τρομπέτες.

Ντελίριο

Η Datura περιέχει ισχυρά αλκαλοειδή που προκαλούν ψευδαισθήσεις. Οι κυριότερες δραστικές ουσίες του είναι ατροπίνη, η υποσκιαμίνη και η σκοπολαμίνη, οι οποίες είναι και οι ισχυρότερες αντιχολινεργικές ουσίες που γνωρίζει ο άνθρωπος.

Τα δηλητήρια αυτά μπλοκάρουν τη δράση του νευροδιαβιβαστή ακετυλχολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία κυρίως του παρασυμπαθητικού συστήματος και τον έλεγχο ασυνείδητων λειτουργιών όπως η καρδιακή συχνότητα.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν έντονη ξηροστομία, ταχυκαρδία, μυδρίαση (ακραία διαστολή της κόρης του ματιού), ξηροδερμία, κατακράτηση ούρων, υπέρταση ή υπόταση και σπασμωδικές κινήσεις. Σε μεγαλύτερες δόσεις προκαλεί υπερθερμία -η οποία με τη σειρά της σκοτώνει εγκεφαλικά κύτταρα, κώμα, σπασμούς και θάνατο. Η δόση στην οποία αρχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα είναι πολύ κοντά στη θανατηφόρο δόση.

Αν και η Datura έχει χρησιμοποιηθεί ως ναρκωτικό για «ψυχαγωγικούς» λόγους, η χρήση του είναι επικίνδυνη αλλά και εξαιρετικά δυσάρεστη. Το θύμα αρχικά μπορεί να μην αντιληφθεί την ψυχοτρόπο δράση και το ντελίριο, τη διαστρέβλωση δηλαδή της φυσιολογικής νοητικής λειτουργίας και συνειδητότητας.

Μπορεί επίσης να λιποθυμά και να επανέρχεται χωρίς να αντιλαμβάνεται την εναλλαγή, και γενικά μοιάζει να ζει ένα όνειρο από το οποίο δεν μπορεί να ξυπνήσει. Συνομιλεί με πρόσωπα του παρελθόντος ή με γνωστούς που δεν βρίσκονται εκεί, αγγίζει και μετακινεί ανύπαρκτα αντικείμενα, ενώ στο αποκορύφωμα των συμπτωμάτων χάνει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η όλη περιπέτεια δεν γίνεται αντιληπτή παρά μόνο αφού τελειώσει.

Αν και η D.stramonium είναι το γνωστότερο μέλος του γένους Datura, υπάρχουν αρκετά ακόμα είδη που περιέχουν αλκαλοειδή. Όλα ταξινομούνται στην οικογένεια Solanaceae, όπου η πατάτα, αλλά και η εξίσου διαβόητη μπελλαντόνα, που επίσης περιέχει ατροπίνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024