Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκεφαλικές δομές σχετίζονται με τον φόβο

Εγκεφαλικές δομές σχετίζονται με τον φόβο

Λονδίνο: Η ευπάθεια στον φόβο ίσως οφείλεται στο μέγεθος μια εγκεφαλικής δομής που εμπλέκεται στις αναμνήσεις που προκαλούν φόβο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Science.

Λονδίνο: Η ευπάθεια στον φόβο ίσως οφείλεται στο μέγεθος μια εγκεφαλικής δομής που εμπλέκεται στις αναμνήσεις που προκαλούν φόβο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Science.

Τα άτομα με παχύτερο πλαγιομέσο προμετωπιαίο φλοιό μπόρεσαν καλύτερα να αντιμετωπίσουν στρεσογόνες εμπειρίες.

Από τα ευρήματα ενδεχομένως να εξηγείται γιατί ορισμένα άτομα εκδηλώνουν μετατραυματικό στρες ενώ άλλοι αναπίπτουν γρήγορα μετά από ένα αντίξοο γεγονός.

Ενώ είναι φυσικό να βιώνουμε σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα μετά από ένα εξαιρετικά στρεσογόνο γεγονός, ορισμένα άτομα όμως θα συνεχίσουν να κατατρέχονται από υπερβολικό φόβο και ίσως εκδηλώσουν μετατραυματικό στρες.

Ένα άτομο με μετατραυματικό στρες ίσως βιώνει ανεπιθύμητες αναδρομές στο παρελθόν, κακή ποιότητα ύπνου και κατάθλιψη και αποφυγή συγκεκριμένων καταστάσεων που μπορούν να προάγουν αναμνήσεις του γεγονότος.

Μελέτες που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι ο πλαγιομέσος προμετωπιαίος φλοιός βοηθά τον εγκέφαλο να ξεχνά τα γεγονότα που προκαλούν φόβο.

Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με μετατραυματικό στρες έχουν ασυνήθιστα αδρανή πλαγιομέσο προμετωπιαίο φλοιό, δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου είναι σημαντική για το φόβο.

Ερευνητική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης με επικεφαλής τον Δρ Μοχάμεντ Μίλαντ εξέτασε τους εγκεφάλους 14 εθελοντών, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε μια σειρά πειραμάτων, περιλαμβανομένων και άκακων αλλά άβολων ηλεκτροσόκ, που είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προκαλούν φόβο.

Οι εθελοντές που είχαν τις ελάχιστες αντιδράσεις φόβου, όπως εκτιμήθηκαν από το πόσο ίδρωναν οι παλάμες τους κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, έτειναν να έχουν παχύτερους πλαγιομέσους προμετωπιαίους φλοιούς και το αντίστροφο.

Όπως εξηγεί ο Δρ Μίλαντ «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας μεγαλύτερος πλαγιομέσος προμετωπιαίος φλοιός μπορεί να παρέχει προστασία έναντι των διαταραχών του φόβου ή ένας μικρότερος μπορεί να είναι προδιαθεσιακός παράγοντας».

Ο συνεργάτης του Δρ Σκοτ Ράουχ λέει ότι το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες εξηγούν τις εγκεφαλικές διαφορές. Στο μέλλον ίσως καταστεί εφικτό να μετρηθεί ο πλαγιομέσος προμετωπιαίος φλοιός του ατόμου ώστε να προβλεφθεί αν υπάρχει επιρρέπεια σε διαταραχές του φόβου όπως το μετατραυματικό στρες.

health.in.gr

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024