Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Γιάννης Σαρακατσάνης μιλά στο in.gr για τις «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο»

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης μιλά στο in.gr για τις «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο»

Στον μαγικό κόσμο των εφευρέσεων θα μυηθούν φέτος τα παιδιά που θα επισκεφτούν το Θέατρο Γκλόρια. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης δίνει το ρυθμό και οι μικροί θεατές γίνονται επιστήμονες για λίγες ώρες.

Στον μαγικό κόσμο των εφευρέσεων θα μυηθούν φέτος τα παιδιά που θα επισκεφτούν το Θέατρο Γκλόρια. Στη παιδική του σκηνή οι μικροί θεατές θα γνωρίσουν τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ιστορίας του πλανήτη μας, γελώντας και διασκεδάζοντας.

Από την νεολιθική εποχή και την αρχαία Ελλάδα μέχρι το 2050 μ.Χ. σε μια διαδρομή-ύμνο στην ανθρώπινη εφευρετικότητα και στην επιστημονική σκέψη τα παιδιά θα μάθουν αβίαστα μέσα από διάδραση, μουσική και πολύ χιούμορ.

Ενορχηστρωτής όλου του εγχειρήματος είναι ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ο αγαπημένος σκηνοθέτης μικρών και μεγάλων, ο ιδρυτής του Bob Theater και μέλος των Abovo. Μαζί του παίζουν οι: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Τζεφ Μαραάουι, Αλεξάνδρα Ούστα, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη.

Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης, στις 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο Γκλόρια, ο Γιάννης βρήκε λίγο χρόνο να μας εξηγήσει τι ακριβώς θα δουν τα παιδιά στη σκηνή και γιατί αυτά θα είναι οι επόμενοι εφευρέτες.

Ποσό ενδιαφέρον μπορεί να είναι για τα παιδιά ο κόσμος των εφευρέσεων;
Στην παράστασή μας ταξιδεύουμε σε έξι διαφορετικές εποχές. Ξεκινάμε από τη νεολιθική εποχή, στη συνέχεια πάμε στην αρχαία Ελλάδα, μετά στο μεσαίωνα, στην αναγέννηση, στην Αμερική του 1850 και καταλήγουμε στο μέλλον και στο 2040. Οι ήρωές μας έχουν να παλέψουν με δεισιδαιμονίες και αμφισβήτηση με κίνδυνο ακόμα και την ελευθερία τους. Και, τέλος, πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους ώστε να κάνουν μια γενναία πράξη που θα αλλάξει τον κόσμο, με τρόπο μαγικό – για την εποχή τους! Νομίζω πως ο κόσμος των εφευρέσεων δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον κόσμο της μαγείας ή της περιπέτειας.

Ποια είναι η πιο σημαντική εφεύρεση όλων των εποχών;
Οι επιστήμονες λένε ότι οι εφευρέσεις που θα γίνουν μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια θα είναι περισσότερες από όσες έχουν γίνει από την αρχή της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα. Μέχρι το 2050 η επιστήμη θα είναι σε θέση να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα, να γιατρέψει όλες τις αρρώστιες και να φέρει παγκόσμια ειρήνη. Σε 20-30 χρόνια θα ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο χάρις στις εφευρέσεις που θα έρθουν άρα η σπουδαιότερη δεν έχει γίνει ακόμα… έρχεται. Και οι μεγαλύτερος εφευρέτης όλων των εποχών είναι ένα από τα παιδιά μας.

Ποιο πρόβλημα της ανθρωπότητας πιστεύεις ότι αν λυθεί θα αφήσει εποχή;
Νομίζω πως το τέλος του ενεργειακού προβλήματος θα φέρει κοσμοϊστορικές αλλαγές. Οι επιστήμονες προβλέπουν έναν κόσμο όπου, χάρις στη δωρεάν ενέργεια, η επιβίωση θα είναι εξασφαλισμένη μέσω ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος. Έτσι, δεν θα δουλεύουμε για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζειν, αλλά για να συνεισφέρουμε με τη δημιουργικότητά μας στην ανθρωπότητα.

Μετά την επιτυχία που είχε το δάνειο, ποσό διαφορετική είναι αυτή η παράσταση;
Στη διετή πορεία του Δανείου είχαμε μια άψογη συνεργασία με το Μίλτο Σωτηριάδη και το θέατρο του Νέου Κόσμου. Αυτή η θετική εμπειρεία, σίγουρα έπαιξε ρόλο ώστε να ξανασυνεργαστούμε και φέτος με το Μίλτο για την παραγωγή του παιδικού μας. Επίσης, χάρις στο Δάνειο, βρέθηκα για πρώη φορά, πέρσι, στο θέτρο Γκλόρια και γνώρισα τα κατατόπια του.

Είναι πιο απαιτητικό το παιδικό κοινό;
Τα παιδιά είναι οι πιο διαθέσιμοι θεατές που υπάρχουν! Εάν το θέαμα που βλέπουν τους αρέσει τότε θα το ζήσουν με όλο τους το είναι. Αυτό λοιπόν επιφορτίζει εμάς, που κάνουμε παιδικό θέατρο, με μια τεράστια ευθύνη απένταντι σε αυτά τα ευαίσθητα μυαλά. Το θέαμά μας πρέπει να είναι άψογο όχι μόνο στο αισθητικό κομμάτι αλλά, πάνω απ’ όλα, στο ηθικό!

Νατάσα Μαστοράκου

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024