Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Medea Electronique: Ταξιδεύοντας και αυτοσχεδιάζοντας με οδηγό τη μουσική

Medea Electronique: Ταξιδεύοντας και αυτοσχεδιάζοντας με οδηγό τη μουσική

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου Περιπλάνηση σε απομονωμένες βουνοκορφές, αρχαία ερείπια, μεσαιωνικά κάστρα και δυσπρόσιτες παραλίες και σπηλιές, με παράλληλους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του ετήσιου 10ήμερου ερευνητικού residency καλλιτεχνών στην Κουμαριά (Σελλασία), περιοχή κοντά στη Σπάρτη, που θα εστιάσει στον cross-media αυτοσχεδιασμό και στις πρακτικές των νέων μέσων. Από το 2009, η καλλιτεχνική […]

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

Περιπλάνηση σε απομονωμένες βουνοκορφές, αρχαία ερείπια, μεσαιωνικά κάστρα και δυσπρόσιτες παραλίες και σπηλιές, με παράλληλους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του ετήσιου 10ήμερου ερευνητικού residency καλλιτεχνών στην Κουμαριά (Σελλασία), περιοχή κοντά στη Σπάρτη, που θα εστιάσει στον cross-media αυτοσχεδιασμό και στις πρακτικές των νέων μέσων.

Από το 2009, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique διοργανώνει αυτό το residency, με πρόθεση εξερεύνησης και χαρτογράφησης. Θα αναζητηθεί μια ποικιλία από γεωγραφικά, πολιτισμικά και ηχητικά περιβάλλοντα, ενώ κατά τη λήξη του προγράμματος, τα έργα που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν και θα καταγραφούν με στόχο να δισκογραφηθούν.

Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, μέλος της κολεκτίβας, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο in.gr είχε εξηγήσει τι ακριβώς είναι το residency. «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ‘είδος καλλιτεχνικής συγκατοίκησης’, για έναν κοινό τόπο στον οποίο συναντιούνται δημιουργοί, ζουν εκεί για ένα ορισμένο διάστημα και παράγουν έργο ερχόμενοι ο ένας σε τριβή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα του άλλου».

Πρωτοποριακοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, εμπνεόμενοι από το ελληνικό φυσικό τοπίο, συναντιούνται για να παράγουν έναν πολυ-πολιτισμικό και πολυ-μεσικό διάλογο ο οποίος κορυφώνεται με μια παρουσίαση στην Αθήνα κατά τη λήξη του προγράμματος.

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία μιας συμβιωτικής εμπειρίας για τους συμμετέχοντες η οποία θα εμπνεύσει και θα προάγει τη μελλοντική τους δουλειά. Οι δια-πολιτισμικοί διάλογοι που υποκινεί το residency, αφενός πυροδοτούν νέους καλλιτεχνικούς στοχασμούς και αφετέρου καταρρίπτουν παλαιότερες παραδοχές.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Κουμαριά, σε έναν ελαιώνα λίγο έξω από ένα μικρό χωριό της Σελλασίας, στη Λακωνία, στους πρόποδες του Ταΰγετου. Ο χώρος του residency είναι μια σύγχρονη κατοικία, που παρέχει χώρους διαμονής, κοινόχρηστους χώρους, στούντιο ήχου και εικόνας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε την δήλωση του κ. Δρυμωνίτη, ότι «στην Ελλάδα νιώθω οικεία, τόσο γιατί την ξέρω καλά, όσο και γιατί είμαι βασισμένος και δραστηριοποιούμαι εδώ».

Ο περιβάλλον χώρος, η επιβλητική παρουσία του Ταΰγετου, οι γύρω λόφοι, τα βουνά, τα κοντινά χωριά και η θάλασσα που είναι σε κοντινή απόσταση, σε συνδυασμό με τον ανοιχτό ουρανό, προσφέρονται στους συμμετέχοντες ως χώρος ζητούμενος για έμπνευση και δημιουργική δουλειά. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προερχόμενοι από ένα ευρύ πεδίο τεχνών – επιστημών, που συνδυάζουν ένα σύνολο καλλιτεχνικών πρακτικών, ζουν και εργάζονται από κοινού, μοιράζονται την καθημερινότητά τους και τη διάθεση για δημιουργική συνέργεια.

Η Medea Electronique, προτείνει για το Koumaria Residency 2015 τον τίτλο «Site-specific ηχητικοί αυτοσχεδιασμοί: Ένα έργο καταγραφής» και συγκεντρώνει για τη φετινή εκδοχή του προγράμματος καλλιτέχνες που προέρχονται κυρίως από το πεδίο της μουσικής. Αυτή τη χρονιά οι συμμετέχοντες καλούνται να εστιάσουν στον ηχητικό – μουσικό αυτοσχεδιασμό και σε τοπο-ειδείς (site-specific) επιτελέσεις/καταγραφές, που θα γίνουν διάσπαρτα σε μέρη της Πελοποννήσου.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο Koumaria Residency 2015 (18-28 Σεπτεμβρίου):

Felix Del Tredici: Μουσικός/Τρομπονίστας (Καναδάς)
www.felixdeltredici.com

Marili Pizarro: Εικαστικός/Performer (Πουέρτο Ρίκο)
http://mimpizar.wix.com/mpizart

Melisa Delgado: Μουσικός/Βιολονίστα (Ολλανδία)
http://www.melisadelbe.com/

Preston Beebe: Συνθέτης/Κρουστός/Μουσική τεχνολογία (Καναδάς)
http://www.prestonbeebe.com/

Robert Jedrzejewski: (Πολωνία)
https://soundcloud.com/aquacello

Jung Wook Jonathan Hong: Παραγωγός/Audio recordist (Καναδάς)

Για τη Medea Electronique:
Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο – μεταξύ Μήδειας και Media (από τα νέα μέσα) – η Medea Electronique ιδρύθηκε το 2006, και απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Ενεργοί σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, τα μέλη της ομάδας συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique συμπεριλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα, συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής.
Αρκετά από τα μέλη της Medea Electronique συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την ακαδημαϊκή έρευνα. Το έργο της «Soundscapes Landscapes» (οπτικοακουστικός περίπατος στη γειτονιά του Νέου Κόσμου), παρουσιάστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2015 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.
Δουλειά της έχει επίσης παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Βυρσοδεψείο, στο Booze σε φεστιβάλ και διοργανώσεις.

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024