Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης»: μέσα από το φακό του πολυβραβευμένου GMB Akash

«Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης»: μέσα από το φακό του πολυβραβευμένου GMB Akash

...

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Γεννημένος στο Μπανγκλαντές, ο φωτορεπόρτερ GMB Akash έχει τιμηθεί με περισσότερα από 100 διεθνή βραβεία για την αποφασιστικότητά του να δείξει την ομορφιά του ανθρώπινου πνεύματος, να δώσει φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή και να συμβάλλει ώστε η φωνή τους να ακουστεί σε όλον τον κόσμο.

Ανάμεσα στις ιστορίες που αφηγούνται οι 150 φωτογραφίες του Akash και θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό κτήριο) με τίτλο «ΓΙΑΤΙ; Παιδιά στους δρόμους της γης» είναι και αυτή του Αμίρ και της οικογένειάς του που, στο δρόμο για την Ελλάδα, έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους, μιας νεαρής Αφγανής μητέρας με τέσσερα παιδιά, που περίμεναν τρεις νύχτες στο βενζινάδικο της Ειδομένης, της γιαγιάς Φατίμα, η οικογένεια της οποίας περπάτησε 20 χιλιόμετρα, πετώντας στη διαδρομή όλα τα ζεστά ρούχα που μετέφερε, προκειμένου να έχει λιγότερο βάρος και μιας μικρής από τη Συρία που, μετά το επικίνδυνο, τραυματικό θαλάσσιο πέρασμα μέσα σε μια μισοβυθισμένη λαστιχένια βάρκα, έχει πάψει πια να επικοινωνεί με το περιβάλλον.

Ο φωτογράφος σημειώνει για τη δουλειά του: «Ως φωτογράφος νιώθω ότι είναι καθήκον μου να δείξω στον κόσμο τις αθέατες πτυχές της πραγματικότητας και να φωτίσω όσα οι περισσότεροι από εμάς δεν θα δούμε ποτέ με ίδια μας τα μάτια. Θέλω να δείξω όλα εκείνα που, απλώς, ‘δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν».

Ποιος θα μπορούσε, λοιπόν, να αποτυπώσει καλύτερα από αυτόν το δράμα των προσφύγων; Η δουλειά του υπήρξε και η έμπνευση για τη συγκεκριμένη έκθεση, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Foundation Archives + Production of Contemporary Art (APCd) το οποίο, από το 2013, παρουσιάζει το έργο του GMB Akash στην Ελβετία και της «Μέριμνας», της μη κερδοσκοπικής εταιρίας που έχει αφιερωθεί στη στήριξη παιδιών τα οποία αντιμετωπίζουν απώλειες στη ζωή τους.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αφυπνίσει τον θεατή στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παιδιά τα οποία αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, αναζητώντας ασφάλεια κι ελπίδα και να υπερασπίσει το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, μέσα σε έναν κόσμο που θα αναγνωρίζει και θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Η παρούσα έκθεση είναι, επίσης, μια ιστορία φιλίας ανάμεσα σε ανθρώπους που επιθυμούν να αναδείξουν το «ανείπωτο» και να αποδώσουν φόρο τιμής στην ανίκητη φύση του ανθρώπινου πνεύματος.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 19 Απριλίου στις 20:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό κτήριο) I (Κουμπάρη 1 τηλ.: 210 3671000)
Διάρκεια έκθεσης: από 20 Απριλίου έως 22 Μαϊου 2016
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή: 9.00–17.00, Πέμπτη, Σάββατο: 9.00-24.00, Κυριακή: 9.00-15.00, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά

Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 5 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: € 3


entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024