Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σωτήρης Μουστάκας, ο μεγάλος κωμικός

Σωτήρης Μουστάκας, ο μεγάλος κωμικός

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή πριν 11 χρόνια

Πριν 11 χρόνια, ξημερώματα Δευτέρας όπως και σήμερα, ο Σωτήρης Μουστάκας έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου μεταφέρθηκε μετά από ξαφνική αδιαθεσία. Εκείνη την περίοδο έκανε πρόβες για τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη που θα παρουσίαζε με τον Θύμιο Καρακατσάνη και τον Γιώργο Κωνσταντίνου

Πηγαίο ταλέντο, πολιτικοποιημένο πρόσωπο, ευγενής και μετρημένος. Διακρίθηκε για τις κωμωδίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ωστόσο θεωρούσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει και σε διαφορετικούς ύφους ταινίες.

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν ο πρώτος που πίστεψε στο ταλέντο και τον κάλεσε να έρθει να σπουδάσει στην Αθήνα αλλά κόπηκε στις εξετάσεις που έδωσε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δεν το έβαλε κάτω και τα κατάφερε με τη δεύτερη φορά. Εκεί γνώρισε και τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, με την οποία απέκτησαν μια κόρη την Αλεξία.

Η Μαρία Μπονέλου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και ο Μουστάκας στάθηκε βράχος στο πλευρό της. Σε λιγότερο από δύο μήνες μετά το θάνατό του έφυγε και εκείνη από τη ζωή.

Ο ηθοποιός έπαιξε πρώτη φορά στο θέατρο στην παράσταση «Χαραυγή» του Δημήτρη Μπόγρη το 1961 και λίγο μετά στο έργο των Γκούφα Ανδρεόπουλου «Μια πόρτα δραχμές πεντακόσιες».

Οι ερμηνείες του στο θέατρο άφησαν εποχή και η αγάπη του για την καλή κωμωδία τον κατέταξε γρήγορα στους πιο αγαπητούς ηθοποιούς της γενιάς του. Ο Μουστάκας αυτοσχεδίαζε, έκανε αστείες, έφερε κάθε ρόλο στα μέτρα του, χωρίς να χρησιμοποιεί μανιέρες και ευκολίες. Το 1994 τιμήθηκε με το βραβείο επιθεώρησης «Παναθήναια» για την ερμηνεία του στο νούμερο «Άμλετ» και δύο χρόνια η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων τού απένειμε το βραβείο «Παπαδούκα» για το νούμερο «Οι δύο δουλειές» στην επιθεώρηση «Και Μί-μη χειρότερα».

Ο «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη ήταν η πρώτη κινηματογραφική του ταινία, ενώ τελείωσε την καριέρα στο σινεμά με το «Ελ Γκρέκο» του Γιάννη Σμαραγδή το 2007. Ο Μουστάκας πρόλαβε τον καλό ελληνικό κινηματογράφο παίζοντας βέβαια δεύτερους ρόλους αλλά η ερμηνεία του στον «Νομοταγή Πολίτη» θεωρείται ακόμα και σήμερα σταθμός. Οι βιντεοταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε είναι πλέον καλτ και συνεχίζουν να βλέπονται από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024