Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης σε επανάληψη

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης σε επανάληψη

Μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο (η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου) οι υποσχέσεις θα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο

Τον Σεπτέμβριο του 2014  ο κ. Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το βήμα της 79ης ΔΕΘ μια σειρά προγραμματικών δεσμεύσεων (το γνωστό Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης) που το συνολικό τους κόστος έφθανε τα 11,3 δις ευρώ.  Μεταξύ  των μέτρων που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας ήταν η αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ , η επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους με αποδοχές κάτω των 700 ευρώ και η  αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Και που θα έβρισκε ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά; Η λύση ήταν έτοιμη. Σύμφωνα με τους  εμπνευστές του Προγράμματος στα  12 δις ευρώ θα  έφθαναν τα έσοδα από «την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανακατανομή πόρων».

Οι προεκλογικές υποσχέσεις  έπιασαν τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά των ΑΝΕΛ σχημάτισε κυβέρνηση και  όπως ήταν αναμενόμενο δεν υλοποίησε ούτε μία από τις παραπάνω δεσμεύσεις. Το αντίθετο μάλιστα.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα το έργο παίζεται σε επανάληψη. Από την μία έχουμε υποσχέσεις κυβερνητικών στελεχών ότι θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο οι περικοπές στις συντάξεις και πως θα «ακυρωθεί» ο φόρος στο κρασί μέσω ισοδυνάμων μέτρων.

Και από την άλλη έχουμε το ολιστικό σχέδιο υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Ελλάδα: Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον» όπου γίνεται αναφορά μεταξύ των άλλων σε αύξηση του κατώτατου μισθού  και μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Βέβαια αυτή την φορά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το που θα πάει ο κατώτατος  μισθός  και σε ποιο ύψος θα διαμορφωθούν  οι χαμηλότεροι συντελεστές.

Κοινό σημείο με το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης είναι ότι  και στο αναπτυξιακό σχέδιο προβλέπονται επιπλέον έσοδα (δεν υπάρχει αναφορά συγκεκριμένων μεγεθών) από την περιστολή της φοροδιαφυγής , την πάταξη του λαθρεμπορίου και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Λες και τα προηγούμενα χρόνια εμπόδιζε κάποιος την κυβέρνηση να περιορίσει φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο (η διάρκεια της οποίας  θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου) οι υποσχέσεις θα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.  Άλλωστε η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι εύκολα τις δίνει και ακόμη ευκολότερα τις ξεχνά.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024