Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκτρώσεις στην Ιρλανδία

Εκτρώσεις στην Ιρλανδία

Εκείνοι που είναι εναντίον των αμβλώσεων, υποστηρίζουν ότι η Ογδοη Τροπολογία έχει σώσει χιλιάδες ζωές. 'Ομως οι υποστηρικτές των αμβλώσεων θεωρούν ότι έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα ντροπής

Η Τζούλι Ο’Ντόνελ ήταν 29 μηνών έγκυος, όταν επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος από το Δουβλίνο στο Λίβερπουλ γεμάτο συμπατριώτες της που πήγαιναν για διακοπές.

Οταν έφθασε στο αεροδρόμιο του Λίβερπουλ, μπήκε στο ταξί και είπε απλά: «Στο Νοσοκομείο για Γυναίκες, παρακαλώ». Ο ταξιτζής γνώριζε πολύ καλά τι πήγαινε να κάνει.

Οι αμβλώσεις είναι παράνομες στην Ιρλανδία – εκτός εάν υπάρχει «πραγματικός και σοβαρός κίνδυνος» για την ζωή της μητέρας. Περισσότερες από 3.000 γυναίκες ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη Βρετανία για να κάνουν άμβλωση, μια και στην χώρα τους δεν επιτρέπεται. Το μωρό της Ο’ Ντονελ είχε μια βαριά και μοιραία ασθένεια που σήμαινε ότι δεν θα ολοκληρωνόταν η διαμόρφωση του εγκεφάλου και του κρανίου. Ακόμα και αν ολοκλήρωνε την κύηση, το μωρό μπορεί να γεννιόταν νεκρό.

Ο γιατρός έγραψε σ’ ένα χαρτί το όνομα του νοσοκομείου στο Λίβερπουλ και το έδωσε στην 29χρονη. Τίποτα άλλο. «Ποτέ δεν έχω αισθανθεί τόσο μόνη και εγκαταλελειμμένη», αφηγείται.
Την Παρασκευή 25 Μαϊου, οι Ιρλανδοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα που θα αποφασίσει εάν θα καταργηθεί η Ογδοη Τροπολογία του Συντάγματος, που αναφέρει ότι ένα έμβρυο έχει ίσα δικαιώματα με την μητέρα. Εάν κερδίσει το «ναι» θα ανοίξει η πόρτα για νομοθεσίες που επιτρέπει τις αμβλώσεις έως κύηση 12 εβδομάδων – και αργότερα στις περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή εάν το έμβρυο δεν προβλέπεται να επιβιώσει.

Εάν κερδίσει το «όχι», ο πιο αυστηρός νόμος για τις αμβλώσεις στην ΕΕ θα συνεχίσει να ισχύει.

Εκείνοι που είναι εναντίον των αμβλώσεων, υποστηρίζουν ότι η Ογδοη Τροπολογία έχει σώσει χιλιάδες ζωές. ‘Ομως οι υποστηρικτές των αμβλώσεων θεωρούν ότι έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα ντροπής, φοβισμένων γιατρών και γυναικών που εξαναγκάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Αυτή τη στιγμή, οι γυναίκες που συλλαμβάνονται να παραβιάζουν τον νόμο – και οι γιατροί που τις βοηθούν – αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και 14 ετών.

‘Ομως, η άμβλωση στο εξωτερικό δεν είναι παράνομη. Γι’ αυτό και καθημερινά, κατά μέσο όρο, εννέα Ιρλανδέζες ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υποβληθούν σε αυτή την επέμβαση. Το Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ είναι ο συχνότερος προορισμός τους. Οχι γιατί προσφέρουν τις πιο φτηνές πτήσεις αλλά επειδή για αυτές υπάρχει η δικαιολογία «ενός ταξιδιού για αναψυχή ή ψώνια» εάν ρωτήσουν οι αρμόδιοι κατά την επιστροφή στην Ιρλανδία.

‘Η ακόμα και η δικαιολογία παρακολούθησης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα εάν οι γυναίκες συνοδεύονται από συζύγους. «Ζούμε σε μια κατάσταση όπου τα πάντα καλύπτονται από ψέμα», λέει η Ντόνα Στένσον, επικεφαλής μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης. «Οι Ιρλανδές κάνουν εκτρώσεις. Απλά, δεν τις κάνουν στην Ιρλανδία».

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024