Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μακρόν και η Ευρώπη στο πλευρό της Ελλάδας

Ο Μακρόν και η Ευρώπη στο πλευρό της Ελλάδας

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα

Βλέποντας την τουρκική προκλητικότητα να «χτυπάει κόκκινο» το τελευταίο διάστημα σε μία σειρά θεμάτων που αγγίζουν κυρίως την Ελλάδα, η Ευρώπη γυρίζει μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερα την πλάτη της στην Τουρκία.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προχώρησε χθες σε μία σημαντική δήλωση – στήριξη προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα είναι  δίπλα στη χώρα μας, στρατιωτικά, προκειμένου να υπεραμυνθεί σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας.

Ο κ. Μακρόν απάντησε στην πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ΝΑΤΟ, Εύας Καϊλή, η οποία θύμισε το κόστος που πληρώνει η Ελλάδα για τις επιπτώσεις αποφάσεων στρατιωτικών επεμβάσεων χωρίς ευρωπαϊκή συνεννόηση.

Την ίδια στιγμή, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο για την την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές σχετικά με την έκκληση τους προς τη Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, έγινε σαφές από όλες τις πλευρές του ευρωκοινοβουλίου η στήριξη στην ελληνική πλευρά.  Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψήφισμα που θα υιοθετήσει η Ολομέλεια την Πέμπτη ενώ στην πρόταση ψηφίσματος, έχει δοθεί ευρωπαϊκή διάσταση δεδομένου ότι το θέμα θίγει την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου από πλευρά της Τουρκίας.

Η συζήτηση ξεκίνησε χθες στο ευρωκοινοβούλιο με τη τοποθέτηση του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, Χ.Στυλιανίδη ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο επίλυσης. Τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

«Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ αλλά απομακρύνεται από την ΕΕ και τις αρχές του κράτους δικαίου».

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε τον διάλογο με τη Τουρκία όμως σημαντικότερο από ποτέ λόγω της κατάστασης στη Συρία. Υπάρχει συμφέρον για όλους να υπάρχουν καλές γειτονικές σχέσεις, είπε. Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφύγει τριβές με κράτη της ΕΕ πόσο μάλλον με κράτος γειτονικό και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ελλάδα.

Κάλεσε τους πάντες να φροντίσουν να επιλυθεί το θέμα το γρηγορότερο. Τέλος, ο επίτροπος Χ.Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η όποια ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους της Επιτροπής προς τους πρόσφυγες της Τουρκίας δεν πάει στο τουρκικό κράτος.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ.Παπαδημούλης, χαιρέτισε την συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων για ένα κοινό ψήφισμα. και δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα έως ότου απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ζητώντας από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ασκήσουν πίεση στη Τουρκία και να λάβουν μέτρα.

«Ισχυρό, καθαρό και ομόφωνο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ηγεσία Ερντογάν: Ολοκληρώσετε άμεσα τη δικαστική διαδικασία! Ελευθερώστε άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς! Αυτό δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας, είναι απαίτηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και της Κομισιόν. Και του Συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Κεφαλογιάννης μίλησε για «πολιτική Ομηρεία που καταργεί κάθε έννοια κράτους δικαίου και καλής γειτονίας» καλώντας τον Τούρκο Πρόεδρο να εκπλήξει θετικά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Κομισιόν σε Τουρκία: Οι απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο σας απομακρύνουν από την ΕΕ

Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση πολιτών της ΕΕ και των ελλήνων στρατιωτικών, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η χώρα απομακρύνεται από την ΕΕ και καλεί την Άγκυρα να ανατρέψει αυτή την αρνητική τάση. Η έκθεση της Επιτροπής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής».

Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024