Πραγματική πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους στην Υγεία αποτελεί ο συνδυασμός οικονομικής κρίσης, μειωμένης χρηματοδότησης, νέα φάρμακα και έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Κυβερνήσεις και φαρμακευτικές εταιρείες αναζητούν τη «χρυσή τομή» ώστε οι ασθενείς να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμες και σωτήριες θεραπείες χωρίς όμως την οικονομική «εξόντωση» των συστημάτων υγείας. Ταυτόχρονα, όμως, ζητούμενο παραμένει για τις εταιρείες η απόσβεση της επένδυσης που έχουν κάνει για την ανάπτυξη των νέων θεραπειών.

Ο Ντίτερ Βίναντ, πρόεδρος του Τομέα Φαρμάκων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bayer, αναφερόμενος στο κρίσιμο αυτό θέμα, στο πλαίσιο του Annual Pharmaceuticals Media Day που διοργάνωσε η εταιρεία πρόσφατα στο Βερολίνο, εξήγησε ότι «προτεραιότητα αποτελεί πάντα η πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα».

Και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ολιστικά το ζήτημα και να φροντίσουμε για την εγγύηση της μακροχρόνιας φροντίδας των ασθενών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο ζήτημα όχι μόνο πανευρωπαϊκά αλλά παγκοσμίως αποτελεί το ζήτημα της μείωσης των εισαγωγών στα νοσοκομεία, υπό την λογική της Πρόληψης Υγείας, διότι εκεί παρατηρείται και η μεγαλύτερη εκροή χρήματος. «Επομένως, το μυστικό είναι να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση και αυτό σίγουρα θα βοηθήσει να εφαρμόσουμε πολιτικές Πρόληψης Υγείας. Θα έλεγα πάντως, ότι το θέμα της συνετής διαχείρισης των οικονομικών πόρων αποτελεί μείζον ζήτημα υπευθυνότητας για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και την κοινωνία συνολικά», κατέληξε ο κ. Βίναντ.

Ο Γιοργκ Μολλερ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Τομέα Φαρμάκων της Bayer και επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης, απαντώντας επί του ίδιου θέματος τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών, αυτών που πληρώνουν για την απόκτηση της καινοτομίας και φυσικά των επιχειρήσεων που την παράγουν.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό μοντέλο της εταιρείας του είπε ότι «ηγείται της ‘κοινής δράσης’ μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών γιατί πιστεύουμε ότι είναι θεμελιώδες ζήτημα να επιτευχθεί πρόοδος ως προς τον τρόπο αξιοποίησης των μεταδεδομένων των κλινικών μελετών αλλά και του τρόπου που οι τελευταίες διενεργούνται».

Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει όλοι να εμπλακούμε στην διαχείριση των ζητημάτων της Υγείας. Αυτό που εννοώ είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε έναν διάλογο με την κοινωνία για το είδος της Φροντίδας Υγείας που θέλουμε και πως θα διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται σωστά και αυτό μπορεί να γίνει μόνο συνεργατικά και συμμετοχικά».

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Bayer έχει εδραιώσει τη συνεργασία της με την διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, συμπράττοντας με το κορυφαίο αμερικανικό Broad Institute με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της παραγόμενης επιστημονικής γνώσης. «Πρέπει να κάνοτμε συνέργιες και συνεργασίες και το Broad είναι ένα ινστιτούτο με παγκόσμια απήχηση και χαιρόμαστε που αυτή τη συνεργασία είναι ήδη τόσο παραγωγική σε προκλινικό επίπεδο. Εξάλλου είναι λάθος προσέγγιση να υποθέτουμε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, αφού ποτέ δεν μπορείς να έχει όλους του καλύτερους στην εταιρεία σου».

Και κατέληξε λέγοντας ότι, το κόστος των νέων θεραπειών, είτε πρόκειται για τον Καρκίνο, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα ή την Γυναικολογία, αποτελεί σημαντική παράμετρος. «Το τρίπτυχο κόστος – αποτελεσματικότητα – προσιτή τιμή είναι πάντα στο επίκεντρο για εμάς, καθώς θέλουμε να φτιάχνουμε καινοτόμα φάρμακα για όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς και υπάρχουν προγράμματα ανάπτυξης φαρμάκων που δεν προχώρησαν λόγω πολύ υψηλού τελικού κόστους της νέας θεραπείας. Άρα, λοιπόν, το κόστος είναι πάντα μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος που μας ακολουθεί σε όλα τα στάδια του R&D».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr