Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Επέστρεψαν στα Διαβατά οι πρόσφυγες που ξεκίνησαν για Ειδομένη

Γύρισαν στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που νωρίτερα το πρωί είχαν ανοίξει τον φράχτη για να πάνε στην Ειδομένη. Ωστόσο, άλλη ομάδα από την Κοζάνη ξεκίνησε με στόχο να φτάσει στα σύνορα.

Γύρισαν πίσω στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που νωρίτερα το πρωί είχαν ανοίξει τον φράχτη για να πάνε στην Ειδομένη.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το πρωί έφυγαν περίπου 250 άτομα αλλά λίγες ώρες μετά, επέστρεψαν οι περισσότεροι.

Όσοι δεν επέστρεψαν, προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα και ακόμα πιο κοντά στον τελικό προορισμό τους. Όπως μια μεγάλη οικογένεια σύρων που εντοπίστηκε σε μια καντίνα, στην παλαιά ΕΟ Θεσσαλονίκης – Κιλκίς.

«Θέλουμε να είμαστε κοντά στα σύνορα. Ποιος ο λόγος να μείνουμε μέρες στο στρατόπεδο, όπου μάλιστα το βράδυ έκανε τόσο πολύ κρύο;» λέει ο νεαρός Αμπούντ.

Αν και πολύ καλά πληροφορημένος για την κατάσταση που επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη, με τη χαμηλή ροή διέλευσης, εξακολουθεί να πιστεύει ότι «όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στη γειτονική χώρα, τόσο πιο άμεσα θα περάσεις».

Όσο για το πώς θα καταφέρουν να βρουν τον δρόμο για τα περίπου 80 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Ειδομένη, στρέφει το βλέμμα προς τον ουρανό και μουρμουρίζει: «ο Θεός μας οδηγεί…»

Στην Κοζάνη, ομάδα 100 προσφύγων αποχώρησε από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησε με τα πόδια για την Ειδομένη.

την πλειοψηφία τους νέα ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά από μερικών μηνών έως επτά ετών περπατούν στους παράδρομους της Κοζάνης για να φτάσουν στην έξοδο της πόλης.

Βρίσκονται διαρκώς δίπλα τους οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της αστυνομίας προσπαθώντας να τους εξηγήσουν ότι είναι καλύτερα για την ασφάλεια των παιδιών τους αλλά και την δική τους να παραμείνουν στο χώρο φιλοξενίας.

Οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα σύνορα παρότι γνωρίζουν ότι στην Ειδομένη υπάρχουν χιλιάδες συμπατριώτες τους θέλοντας ενωθούν μαζί τους.

Κλειστά επί της ουσίας είναι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, καθώς από τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης και για τουλάχιστον 12 ώρες οι αρχές της γειτονικής χώρας απαγόρευσαν εντελώς τη διέλευση προσφύγων.

Την Τετάρτη τα σύνορα πέρασαν 250 πρόσφυγες, ενώ την Πέμπτη θα επιτραπεί η είσοδος σε περίπου 100 άτομα.

Η απόφαση αυτή εκλαμβάνεται ως απάντηση στην αρνητική στάση που τηρεί η Σερβία ως προς την υποδοχή προσφύγων και ελήφθη με φόντο τη Διάσκεψη της Αυστρίας, που ουσιαστικά έδωσε το «ελευθέρας» στις χώρες των Βαλκανίων να ενεργούν κατά το δοκούν.

Το σκοπιανό μπλόκο έχει προκαλέσει έμφραγμα στην Ειδομένη και το Πολύκαστρο. Στο κέντρο φιλοξενίας στην Ειδομένη βρίσκονται πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο βενζινάδικο στο Πολύκαστρο τουλάχιστον 1.300.

Παρά το μπλόκο, ωστόσο, οι πρόσφυγες συνεχίζουν να προσπαθούν με κάθε τρόπο να φθάσουν στην Ειδομένη, ακόμη και περπατώντας χιλιόμετρα στην εθνική οδό.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στην εθνική οδό στα Τέμπη, όπου αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να μεταβούν στην Ειδομένη με τα πόδια για την αποφυγή ατυχημάτων, καθώς τυπικά ο δρόμος είναι ανοιχτός στην κυκλοφορία.

Δεκάδες άνθρωποι σταμάτησαν το μεσημέρι στην εθνική οδό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μετά από συνεννόηση με την αστυνομία στο σημείο θα μεταβούν πούλμαν για να τους παραλάβουν και να τους μεταφέρουν στα σύνορα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024