Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προθεσμία μέχρι τέλος της εβδομάδας έδωσε ο Κόε στη Ρωσία

Προθεσμία μέχρι τέλος της εβδομάδας έδωσε ο Κόε στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, είπε ότι έδωσε προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη ρωσική ομοσπονδία στίβου, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες που αναφέρονται σε έκθεση, για διαδεδομένο ντόπινγκ στη χώρα και εξαιτίας του οποίου υπάρχει ο κίνδυνος αποκλεισμού της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, είπε ότι έδωσε προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη ρωσική ομοσπονδία στίβου, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες που αναφέρονται σε έκθεση, για διαδεδομένο ντόπινγκ στη χώρα και εξαιτίας του οποίου υπάρχει ο κίνδυνος αποκλεισμού της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ανεξάρτητη επιτροπή του WADA, που εξέτασε την υπόθεση ντόπινγκ στη Ρωσία, προτείνει τον αποκλεισμό της ρωσικής ομοσπονδίας από τις δραστηριότητες του αθλήματος, αφού κρίθηκε ότι δεν γίνονται οι αναγκαίες προσπάθειες για την καταπολέμηση της μάστιγας των αναβολικών.

«Θα ζητήσω μια εξήγηση για τις κατηγορίες και τότε το Συμβούλιο της IAAF θα πάρει την απόφασή του» τόνισε ο Κόε, που αντικατέστησε τον Αύγουστο στην ηγεσία της IAAF τον Λαμίν Ντιάκ, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον βαριές κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία.

Πίσω από την εκπόνηση της έκθεσης βρίσκεται ο Ντικ Πάουντ, ο πρώην πρόεδρος του WADA και επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής, ρίχνοντας το βάρος της διαφθοράς και του ντόπινγκ από την πλευρά του στίβου και της IAAF και ενώ ακόμη συνεχίζεται ο σάλος στα εσωτερικά της FIFA και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

«Ελπίζω ότι όλα τα αθλήματα θα εξετάσουν τον τρόπο διοίκησης των ομοσπονδιών τους και τα συστήματα που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, γιατί η ύπαρξή τους μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο» προειδοποίησε ο Πάουντ σε συνέντευξη Τύπου. Άλλωστε, όπως είπε, η «άποψη της κοινής γνώμης κινείται προς την κατεύθυνση ότι η διαφθορά κυριαρχεί σε όλο τον αθλητισμό».

Το σκάνδαλο με τις κατηγορίες κατά στελεχών της IAAF και Ρώσων αξιωματούχων περιστρέφεται γύρω από το γεγονός ότι παράγοντες απαίτησαν χρήματα από κορυφαίους Ρώσους αθλητές, με τη συνενοχή των προπονητών, για να «θάψουν» ιατρικές εξετάσεις που αποδείκνυαν τη χρήση αναβολικών ουσιών.

Η Ιντερπολ ανακοίνωσε ότι θα συντονίσει μια παγκόσμια έρευνα για πιθανή διαφθορά και το ντόπινγκ στον αθλητισμό, ένα σκάνδαλο που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει διακλαδώσεις με αυτό της FIFA που ερευνάται παράλληλα και μπορεί να οδηγήσει σε διώξεις κατά του προέδρου της, Σεπ Μπλάτερ, και του επικεφαλής της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Ο Πάουντ είπε ότι η πρόταση της επιτροπής είναι να ανασταλούν οι δραστηριότητες της ρωσικής ομοσπονδίας, αλλά, στην πραγματικότητα, μία από τις ελπίδες των μελών της επιτροπής είναι να συνεργαστούν οι Ρώσοι εθελοντικά, ώστε να μπορέσουν να κάνουν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, για να έχουν οι αθλητές της χώρας το δικαίωμα να μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις κάτω από ένα νέο πλαίσιο.

«Ελπίζω ότι αυτή θα είναι μια ευκαιρία για να απαλλαγούμε από το παλιό σύστημα, να απαλλαγούμε από τους παλιούς προπονητές και να αλλάξουν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν. Αν η Ρωσία κάνει τη χειρουργική επέμβαση και ακολουθήσει τη θεραπεία, τότε ελπίζω ότι μπορεί να μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο» επεσήμανε ο έμπειρος Ντικ Πάουντ.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας μπορεί να ληφθεί μόνο από την IAAF. Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, Βαντίμ Ζελιτσένοκ, δήλωσε στο Ρόιτερ: «Είναι μόνο μια σύσταση … Αλλά δεν μπορώ να πω αν η IAAF θα την ακολουθήσει».

Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, απάντησε στον ισχυρισμό της ανεξάρτητης επιτροπής που αναφέρεται στην έκθεση, ότι 1.417 δείγματα από ελέγχους ντόπινγκ είχαν καταστραφεί πριν από μια επίσκεψη του WADA στη Μόσχα. Όπως είπε, αυτά είχαν καταστραφεί μετά από αίτημα του WADA.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024