Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Ράφα - Το Ισραήλ έβγαλε πόρισμα για την επίθεση σε λιγότερες από 24 ώρες

Live: Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Ράφα – Το Ισραήλ έβγαλε πόρισμα για την επίθεση σε λιγότερες από 24 ώρες

Live οι εξελίξεις στο in - Εικόνες φρίκης από τη Ράφα, το Ισραήλ έβγαλε πόρισμα για την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό - Επεισόδιο με πυροβολισμούς ανάμεσα σε IDF και αιγυπτιακό στρατό

Τουλάχιστον 45 άτομα σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό στη Ράφα, σε περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως «ασφαλής», με την Ερυθρά Ημισέληνο να αναφέρει ότι πολλοί από αυτούς κάηκαν ζωντανοί.

Δεκάδες είναι και οι τραυματίες που καταφθάνουν στα νοσοκομεία που όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν καθώς είναι υπερπλήρη, ενώ το σφυροκόπημα συνεχίστηκε σε όλη τη Γάζα.

Το Ισραήλ παραδέχτηκε το χτύπημα κάνοντας λόγο για επίθεση ακριβείας που στόχο είχε – όπως ισχυρίστηκε- δύο αξιωματούχους της Χαμάς. Δηλώνουν πως θραύσματα έπεσαν σε δεξαμενή καυσίμων, ενώ κατηγορούν τους αμάχους πως «δεν βρίσκονται σε ανθρωπιστική περιοχή».

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε την «αποτρόπαια σφαγή» που σηματοδοτεί την ισραηλινή αμφισβήτηση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Συζήτηση ΕΕ με αραβικές χώρες για τη λύση δύο κρατών

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ στο πλαίσιο συνομιλιών σχετικά με τη λύση δύο κρατών στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μετά τις άτυπες συνομιλίες στις Βρυξέλλες ότι τα μέρη συζητούν το ενδεχόμενο να φιλοξενήσουν μια κοινή διάσκεψη που θα εξετάσει τον τρόπο εφαρμογής μιας λύσης δύο κρατών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι στις 28 Μαΐου θ’ αναγνωρίσουν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.

05:30 Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν στο Αλ-Ακσα

Περίπου 200 φορτηγά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων καυσίμων, υποτίθεται ότι εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή. Αλλά, μέχρι αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν φαίνεται να έχει εισέλθει στη Λωρίδα.

Προσπαθούμε να δούμε τι συνέβη μ’ αυτά τα φορτηγά και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές ότι κατάφεραν να περάσουν, μεταδίδει ο ρεπόρτερ του Al Jazeera.

Στο μεταξύ, προσθέτουν, μόλις μιλήσαμε με τους υγειονομικούς υπαλλήλους στο νοσοκομείο Αλ-Ακσα, στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, και μας είπαν ότι δεν έχουν λάβει καύσιμα μέχρι στιγμής και πως πρόκειται να γίνουν μάρτυρες μιας πολύ καταστροφικής κατάστασης αν συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να λάβουν καύσιμα το συντομότερο δυνατό.

Βρισκόμαστε στην είσοδο του νοσοκομείου, συνεχίζει ο ρεπόρτερ, και πολλοί ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία τους έξω, γιατί ο καιρός είναι πολύ ζεστός και το νοσοκομείο είναι κατακλυσμένο από αρρώστους. Οι άνθρωποι εδώ λένε ότι είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα μέσα στο νοσοκομείο.

Πολλοί Παλαιστίνιοι βασίζονται σ’ αυτήν τη μεγάλη μονάδα υγείας. Εάν δεν προμηθευτεί καύσιμα τις επόμενες 24 ώρες, εκατοντάδες ασθενείς θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν.

05:00 Ιαπωνία προς Ισραήλ: Οι αποφάσεις του ΔΔ πρέπει να τηρούνται

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα είπε στον ισραηλινό ομόλογό της ότι το Τόκιο θέλει να δει μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και πως οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) είναι δεσμευτικές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πρέπει «να τηρούνται με καλή πίστη».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό ομόλογό της, Ισραήλ Κατς, η Γιόκο ανέφερε επίσης ότι «οι δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα «δεν πρέπει να παρεμποδίζονται» και ότι το Τόκιο θέλει να δει ένα «ευνοϊκό περιβάλλον για ανθρωπιστική βοήθεια», συμπεριλαμβανομένης της «χρήσης του περάσματος της Ράφα».

«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή επικοινωνία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας σε ανακοίνωσή του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία.

04:30 «Φρίκη» εφράζει ο Φόλκερ Τουρκ για τη νέα σφαγή στη Ράφα

Ο Υπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, εξέφρασε «φρίκη» για τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

«Οι εικόνες από τον καταυλισμό είναι φρικιαστικές και δείχνουν ότι οι μέθοδοι και τα μέσα που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ, που ήδη οδήγησαν σε τόσους πολλούς θανάτους αμάχων, δεν αλλάζουν», τόνισε ο κ. Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη.

«Αυτό που είναι σοκαριστικά σαφές είναι πως πλήττοντας περιοχή γεμάτη αμάχους αυτό ήταν το εντελώς προβλέψιμο αποτέλεσμα», στηλίτευσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

04:00 «Φρικιαστικές και απαράδεκτες συνέπειες» βλέπει η Αυστραλία

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ κάλεσε να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός τώρα» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μετά τον πολύνεκρο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

«Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών υπογραμμίζουν πως χρειάζεται ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τώρα ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι», τόνισε η κυρία Γουόνγκ μέσω X.

«Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ είχαν φρικιαστικές και απαράδεκτες συνέπειες», συνέχισε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας. «Η Αυστραλία έχει πει με μεγάλη σαφήνεια πως το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει στην επιχείρησή του στη Ράφα, όπου έχει καταφύγει ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό 2,3 εκατ. ανθρώπων της Γάζας», θύμισε.

«Η Χαμάς πρέπει ν’ αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους, να σταματήσει να χρησιμοποιεί παλαιστίνιους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και να παραδώσει τα όπλα», συμπλήρωσε.

03:34 Το Ισραήλ λέει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θραύσματα από το χτύπημα στη Ράφα οδήγησαν σε πυρκαγιά σε δεξαμενή καυσίμων και σε θανάτους στον καταυλισμό

Το Ισραήλ δήλωσε στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι χρησιμοποίησε πυρομαχικά ακριβείας για να πλήξει στόχο στη Ράφα την Κυριακή, αλλά ότι τα θραύσματα από την έκρηξη πυροδότησαν μια δεξαμενή καυσίμων σε κοντινή απόσταση και προκάλεσαν πυρκαγιά που κατέκλυσε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων και οδήγησε σε δεκάδες θανάτους, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

«Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε αυτό, αλλά είναι αυτό που μοιράστηκε μαζί μας το Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, «και υποθέτουμε ότι θα μάθουμε περισσότερα μόλις το Ισραήλ ολοκληρώσει την έρευνά του». Όπως μεταφέρει το CNN δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ θα διεξάγουν τη δική τους αξιολόγηση, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνήθως βασίστηκε στο Ισραήλ να διεξάγει το ίδιο την έρευνα και να μοιράζεται τα πορίσματά της με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα του ισραηλινού πλήγματος. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι έπληξε ένα συγκρότημα της Χαμάς στην περιοχή, σκοτώνοντας δύο ανώτερους αξιωματούχους της μαχητικής οργάνωσης.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας υποστήριξαν επίσης δημόσια ότι ο στόχος δεν βρισκόταν εντός της ανθρωπιστικής περιοχής της Ράφα, όπου οι Παλαιστίνιοι κλήθηκαν να μετακινηθούν εν μέσω των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη νότια Γάζα.

03:10 Ακόμα δύο αμερικανίδες βουλευτές των Δημοκρατικών επιτίθενται εναντίον των Μπάιντεν-Νετανιάχου

«Φρικτές και σπαρακτικές εικόνες που έρχονται από τη Ράφα χθες το βράδυ», ανέφερε η έτερη αντιπρόσωπος Αγιάνα Πρέσλεϋ σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πόσο ακόμα οι ΗΠΑ θα στέκονται άπραγες ενώ ο ισραηλινός στρατός σφάζει και ακρωτηριάζει μωρά από την Παλαιστίνη;»

Η εκπρόσωπος Ρασίντα Τλάιμπ, η μόνη ΠαλαιστίνιοΑμερικανίδα που υπηρετεί στο Κογκρέσο, αποκάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «μανιακό γενοκτόνο».

02:42 Η βουλευτής Αλεξάνδρα Οκάσιο-Κορτέζ «σπάει την εκεχειρία» με τον Μπάιντεν για το Παλαιστινιακό

Η βουλευτής Αλεξάνδρα Οκάσιο-Κορτέζ περιγράφει την επίθεση του Ισραήλ σε μια προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα χθες, όπου κάηκαν 45 άνθρωποι ζωντανοί, ως «μια αδικαιολόγητη θηριωδία».

«Αυτό έγινε σε ανοιχτή περιφρόνηση της κόκκινης γραμμής του Μπάιντεν και της έκκλησης του Διεθνούς Δικαστηρίου για κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε, καλώντας τον Μπάιντεν να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια.

Τόσο η Οκάσιο-Κορτάζ, όσο και ο Μπέρνι Σάντερς και άλλοι Δημοκρατικοί βουλευτές, είχαν συμφωνήσει να μην πιέζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν προεκλογικά, όμως εν τέλει και οι δύο έχουν υπαναχωρήσει, βάζοντάς τον σε δύσκολη θέση.

02:33 Η Πολιτική Άμυνα αναφέρει ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

Η Πολιτική Άμυνα (κρατική ομάδα έκτακτης ανάγκης της Γάζας) αναφέρει μέσω ανακοίνωσης στο επίσημο κανάλι της στο Telegram ότι τα συνεργεία της ψάχνουν μέσα στα χαλάσματα για επιζώντες μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη συνοικία Νταράτζ της πόλης της Γάζας, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι το χτύπημα έγινε σε σπίτι που ανήκει στην οικογένεια al-Ghussein.

Ένα βίντεο που μοιράστηκε η ομάδα δείχνει τα συνεργεία της και άλλους εθελοντές να σκύβουν μέσα σε σωρούς ερειπίων, φωνάζοντας στο έδαφος για να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με επιζώντες της επίθεσης.

02:10 Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και σε πόλεις της Τουρκίας, όπως το Ντιγιαρμπακίρ, την Σύρτη και το Γκαζιαντέπ, για να διαμαρτυρηθούν για την ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό που στεγάζει εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Ράφα.

Στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ισραηλινό προξενείο μετά την επίθεση. Συγκεντρώθηκαν πρώτα στο τζαμί Barbaros Hayrettin Paşa και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το προξενείο, κρατώντας παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες. Το πλήθος φώναζε συνθήματα και συγκρούστηκε με την αστυνομία καθώς ήθελαν να περάσουν τον αστυνομικό φραγμό. Η συγκέντρωση όμως συνεχίστηκε ειρηνικά.

01:50 Οικογένεια εκτοπίζεται για όγδοη φορά στη Γάζα

Εκτοπισμένη οικογένεια στη Ράφα, ετοιμάζεται να μετακινηθεί σε άλλο μέρος εξαιτίας του βομβαρδισμού στη Ράφα.

Η οικογένεια Σαλμάν θέλει να μάθει ο κόσμος ότι έχει εκτοπιστεί 8 φορές από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

Καθώς μάζευαν ό,τι απέμεινε από τα απανθρακωμένα υπάρχοντά τους μετά την τελευταία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, συνέκριναν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στο Ισραήλ με την πενιχρή επισιτιστική βοήθεια που παρέχεται στους Παλαιστίνιους και αναρωτήθηκαν αν θα έχουν ποτέ ξανά ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν, όπως μετέφερε το Al Jazeera.
Η φωτογραφία ανήκει στο Reuters.

01:27 Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Ράφα

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές της Ράφα συνεχίζονται. Όπως μεταφέρουν άτομα στο έδαφος, οι επιθέσεις γίνονται ως επί το πλείστον με βολές πυροβολικού.

01:12 Αρκετοί νεκροί αναφέρθηκαν σε ακόμα μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο ένα σπίτι στην περιοχή αλ-Χασασίν, βόρεια της Ράφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Το Al Jazeera αναφέρει πως εξασφάλισε πλάνα που δείχνουν τους τραυματίες να φτάνουν στο νοσοκομείο Emirates Crescent, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός είχε στόχο μια περιοχή που κατοικείται από εκτοπισμένους πολίτες και σκηνές, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι μετέφεραν τους τραυματίες με πολιτικά οχήματα πριν σπεύσουν στην περιοχή ομάδες ασθενοφόρων.

«Δεν είδα τίποτα άλλο παρά νεκρούς», δήλωσε ένα τραυματισμένο παιδί σχετικά με τον βομβαρδισμό.

00:49 Οι IDF υποστηρίζουν πως αναχαίτισαν 2 από τα 3 drones που εκτοξεύθηκαν από το έδαφος του Ιράκ

«Δύο drones με εκρηκτικά που κατευθύνονταν προς τη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, το Εϊλάτ, από την ανατολική κατεύθυνση -προφανώς προερχόμενα από το Ιράκ- καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα», λέει ο στρατός.

Σύμφωνα με τις IDF, τα δύο drones αναχαιτίστηκαν από ένα μαχητικό αεροσκάφος και επίγεια συστήματα αεράμυνας.

Και τα δύο βλήματα δεν εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, προσθέτει. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ υποστήριξε ότι εκτόξευσε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον θέσεων των IDF στο Εϊλάτ.

00:24 Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε πως επιτέθηκε στο λιμάνι Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα

Με ανακοίνωση και βίντεο το οποίο διοχέτευσε μέσα από κανάλι του Telegram, το οποίο σχετίζεται με τον «Άξονα της Αντίστασης», η οργάνωση-ομπρέλα Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη επίθεσης με drone στο λιμάνι Είλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα βίντεο δείχνουν την στιγμή της εκτόξευσης.

00:05 Η Αλγερία ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σφαγή στη Ράφα

Η Αλγερία ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση στη Ράφα, μία ημέρα μετά τα ισραηλινά πλήγματα σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων που βρίσκεται εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 άνθρωποι.

Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα και θα είναι μια κλειστή διαβούλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπορούν να εγκριθούν ψηφίσματα, παρά μόνο να κατατεθούν και να ψηφιστούν αργότερα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ενημερωθεί επίσης από την Τζούλιετ Τούμα, διευθύντρια επικοινωνίας της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

00:00 Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα το ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστινίους, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει».

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ που προκάλεσαν τον θάνατο πολλών αθώων αμάχων, οι οποίοι αναζητούσαν απλώς καταφύγιο από αυτές τις φονικές συγκρούσεις. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», έγραψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στόχος της επίθεσης ήταν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς. Ωστόσο, το πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά η οποία εξαπλώθηκε ταχύτατα σε καταυλισμό εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 45 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

23:58 Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά στο βόρειο Ισραήλ, το ένα καταρρίφθηκε

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ από τον Λίβανο νωρίτερα απόψε, με τις IDF να αναφέρουν ότι το ένα καταρρίφθηκε από την αεράμυνα, ενώ το δεύτερο έπληξε μια περιοχή στη Δυτική Γαλιλαία.

Και τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέρασαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο στη Δυτική Γαλιλαία. Οι IDF δηλώνουν ότι διερευνούν γιατί δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν το δεύτερο drone.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

23:52 Ο Σαρλ Μισέλ υπενθυμίζει στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι η συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) της Χάγης για τη Ράφα, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει τα εξής:

«Είναι φρικτό να βλέπεις αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται στην πρόσφατη επίθεση. Δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Ράφα. Καλώ την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) και να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στη Ράφα.

Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός. Προτρέπω το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνονται σεβαστά. Υπενθυμίζω στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ – Iσραήλ βασίζεται και πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αξίες μας».

23:42 Στέφανος Κασσελάκης: «Η Ελλάδα να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης»

Με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, με πλάνα από την επίσκεψη του στην Παλαιστίνη, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:35 Οι ΗΠΑ λένε ότι μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) αναφέρει ότι κατέστρεψε ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) που εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι της Υεμένης.

«Διαπιστώθηκε ότι το UAS αποτελούσε άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία στην περιοχή», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X.

Οι δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη διεξάγουν μια πολύμηνη εκστρατεία με στόχο πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Οι ηγέτες των Χούθι λένε ότι οι επιθέσεις τους κατά της ναυτιλίας θα σταματήσουν όταν το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμό του στη Γάζα.

23:30 Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα για Κασσέλακη: «Εάν θέλετε να συνεισφέρετε, πρέπει να μιλήσετε και με τις δύο πλευρές»

«Μπορεί να πει κανείς ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει τη διαφορά αντί να κάνει δηλώσεις», δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατζ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων μετά την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη στην Παλαιστινιακή Αρχή, σημειώνοντας πως «εάν θέλετε να συνεισφέρετε, πρέπει να μιλήσετε και με τις δύο πλευρές, θα πρέπει να μιλήσετε με ειλικρίνεια και στις δύο πλευρές».

«Θα ήλπιζα», προσέθεσε, «ότι πέρα από τη συμπάθεια προς τους Παλαιστίνιους, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βρισκόταν στη Ραμάλα, θα καταδίκαζε τις θηριωδίες της Χαμάς, θα ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Ότι ο κ. Κασσελάκης κατά τη διέλευση στο Ισραήλ θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να συναντηθεί επίσης με τις οικογένειες των 125 ομήρων στο Ισραήλ και να επισκεφθεί τα κιμπούτς στα νότια της χώρας όπου η Χαμάς διέπραξε τη σφαγή της».

Ο Κατζ συνέχισε λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θα ήταν ευπρόσδεκτος στο Ισραήλ», για να συμπληρώσει πως «ίσως όμως να μην ήταν αυτός ο σκοπός του».

Και καταλήγοντας στην δήλωσή του ανέφερε: «Χαίρομαι που η επίσκεψή του πήγε καλά. Κάποιοι άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να δυσκολευτεί να εισέλθει στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή λόγω των προηγούμενων δηλώσεών του. Λοιπόν, αυτό ήταν εντελώς αβάσιμο».

23:27 Οσάμα Χαμντάν: Η επίθεση στη Ράφα αποτελεί μέρος του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ

Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε στην επίθεση του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι.

Ακολουθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου:

  • Η επίθεση στη Ράφα αποτελεί μέρος ενός γενοκτονικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ, το οποίο επιτέθηκε σε χιλιάδες εκτοπισμένους στον καταυλισμό τους στη Ράφα
  • Η επίθεση καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι υπάρχουν ασφαλή μέρη στη Λωρίδα της Γάζας
  • Οι επιθέσεις των δύο τελευταίων ημερών αποτελούν ένδειξη της περιφρόνησης του Ισραήλ στις επείγουσες εντολές που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο για να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα και να αποχωρήσει από τη Γάζα
  • Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει περισσότερους από 81.000

23:18 Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε γειτονιά στη βόρεια Γάζα

Παλαιστίνιος ακτιβιστής στη Γάζα μοιράστηκε πλάνα που δείχνουν καπνό να υψώνεται σε μια περιοχή κοντά στο Κολέγιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας μετά από ισραηλινή επιδρομή.

Το βίντεο επαληθεύτηκε από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera, Sanad.

23:09 Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν εκτοξευτές της Χεζμπολάχ, καθώς η λιβανέζικη οργάνωση ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε στην Κιριάτ Σμόνα

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα για επίθεση στην περιοχή του όρους Μερόν στο βόρειο Ισραήλ, αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από το χτύπημα.

Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις εναντίον της Κιριάτ Σμόνα και άλλων κοντινών κοινοτήτων ξεκίνησαν περίπου στις 18:30 το απόγευμα, λέγοντας ότι εκτόξευσε «δεκάδες Katyusha» και άλλους τύπους βλημάτων.

Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι η επίθεση στην Κιριάτ Σμόνα είναι αντίποινα για ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο στην περιοχή Μπιντ Τζμπέιλ στον νότιο Λίβανο.

22:59 Συγκλονιστικό: Παλαιστίνιος δημοσιογράφος επέστρεψε στα καθήκοντά του παρά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Σάμι Σεχάντα τραυματίστηκε σοβαρά ενώ έκανε ρεπορτάζ για τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Από τότε που ανάρρωσε, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να μοιράζεται τη φρίκη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας με τον κόσμο, όπως αναφέρει το Al Jazeera, παρά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

22:50 Εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα

Το νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα έχει καταστεί μη λειτουργικό, σύμφωνα με τον διευθυντή του, λόγω σκόπιμων επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων κατά του προσωπικού του νοσοκομείου και της γύρω περιοχής.

«Λόγω της επέκτασης της στρατιωτικής επιχείρησης του εχθρού στο κυβερνείο της Ράφα και των επανειλημμένων και σκόπιμων επιθέσεων στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου, η πιο πρόσφατη εκ των οποίων ήταν η στόχευση της πύλης του νοσοκομείου, η οποία οδήγησε στον θάνατο δύο εργαζομένων στο νοσοκομείο, καθώς και στον τραυματισμό 5 ιατρών σε προηγούμενη στόχευση, ανακοινώνουμε ότι το εξειδικευμένο νοσοκομείο του Κουβέιτ θα τεθεί εκτός λειτουργίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δρ. Σουχάιμπ αλ-Χαμς.

«Οι ιατρικές ομάδες που εργάζονταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο πεδίου, το οποίο προετοιμάζεται στην περιοχή αλ-Μαουάσι» στην ακτή της Γάζας, πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή ακολουθεί την ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα το βράδυ της Κυριακής, με ορισμένους από τους τραυματίες να μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Κουβέιτ.

22:40 Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά: «Απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός»

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Ζολί δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «τρομοκρατημένη» από τα πλήγματα που σκότωσαν Παλαιστίνιους αμάχους στη Ράφα και ότι ο Καναδάς δεν υποστηρίζει μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη νότια πόλη.

Πρόσθεσε ότι ο Καναδάς απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

22:27 Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι η επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να ωθήσει σε μια αυστηρή ερμηνεία των εντολών του ΔΔΔ

Η Haaretz αναφέρει ότι: «Δυτικοί διπλωμάτες προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να ερμηνεύσουν αυστηρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την επιχείρηση των IDF στη Ράφα, μετά το φονικό επεισόδιο το βράδυ της Κυριακής, κατά το οποίο δεκάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τη Δευτέρα.

Οι διπλωμάτες που μίλησαν στη Haaretz, οι οποίοι εκπροσωπούν χώρες που υποστήριξαν το Ισραήλ στην αρχή του πολέμου κατά της Χαμάς, εκτίμησαν ότι το περιστατικό στη Ράφα θα οδηγήσει σε σκληρές καταδίκες του Ισραήλ και θα επηρεάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες τους αντιμετωπίζουν την απόφαση του ΔΔΔ, η οποία το Ισραήλ ήλπιζε ότι θα ερμηνευόταν σχετικά χαλαρά.

‘Είναι δύσκολο να αγνοήσουμε την απαίσια χρονική στιγμή αυτού του περιστατικού’, δήλωσε ένας διπλωμάτης στη Haaretz. ‘Δύο ημέρες αφότου το ΔΔΔ είπε στο Ισραήλ, ‘μπορείς να επιχειρείς στη Ράφα αλλά μην προκαλείς μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων’, μια αεροπορική επιδρομή προκαλεί μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Αυτό θα αυξήσει την πίεση για την πλήρη διακοπή της επίθεσης, στη Ράφα και του πολέμου γενικότερα».

22:18 Περισσότερα για την ανθρωπιστική επιστολή της ΕΕ στη Ράφα

«Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το πολιτικό πράσινο φως για την επανενεργοποίηση της EUBAM, της συνοριακής μας αποστολής στη Ράφα που είναι ανενεργή εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σε μια άμεση αντίδραση στον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα και των αψιμαχιών με την Αίγυπτο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:10 Παιδιά στη Γάζα ζωγραφίζουν βομβαρδισμένα ιστορικά μνημεία εν μέσω πολέμου

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανό τον παλαιστινιακό πολιτισμό, τα παιδιά που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα στη νότια Γάζα δημιούργησαν εκπληκτικές εικόνες ιστορικών κτιρίων που καταστράφηκαν στον επτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:00 Ο πρωθυπουργός του Κατάρ καταδίκασε το ισραηλινό μακελειό στη Ράφα σε συνάντηση με τους Άραβες υπουργούς Εξωτερικών

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπουργού Εξωτερικών, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι, αναφέρει σε σύντομη ανάρτησή του στο X ότι συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αραβικής Επιτροπής στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να «ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Ο ίδιος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, επιβεβαίωσε την «καταδίκη του Κατάρ για την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον ενός προσφυγικού καταυλισμού στην πόλη Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και τη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Θυμίζουμε ότι χθες το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε έναν καταυλισμό που στεγάζει εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η επίθεση αυτή ήρθε μετά από εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να σταματήσει το Ισραήλ την επίθεσή του στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

21:42 Ο επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι «αυτή η ατιμωρησία δεν μπορεί να συνεχιστεί»

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ατιμωρησία» μετά από την επίθεση στη Ράφα που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 45 άτομα.

Ο Γκρίφιθς, σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Χ, ανέφερε ότι πολλές γυναίκες και παιδιά φέρονται να «κάηκαν ζωντανά» ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε καταυλισμό εκτοπισμένων.

Ο Γκρίφιθς σημείωσε επίσης ότι ο ΟΗΕ δεν μπόρεσε να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια από το ισραηλινό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στην κλίμακα που απαιτείται «λόγω εμποδίων και ενεργών μαχών». Ο ίδιος προέτρεψε:

«Προστατεύστε τους αμάχους. Επιτρέψτε τους να βρουν ασφάλεια. Επιτρέψτε τους να λάβουν βοήθεια».

Η ανάρτηση στο Χ:

21:29 Μαζική διαδήλωση στην Τύνιδα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Μαζική ήταν η συγκέντρωση στην Τύνιδα, πρωτεύουσα της Τυνησίας, με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Jihed Abidellaoui

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Jihed Abidellaoui

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Jihed Abidellaoui

21:16 «Όλοι οι άνθρωποι κάηκαν»

Το Al Jazeera γράφει:

«Καθώς ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τον καταυλισμό τη νύχτα, η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, ισοπεδώνοντας τον καταυλισμό και σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 άτομα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας.

Όταν ο Δρ. Μουχάμαντ αλ-Μουγκαγιέρ από την Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έφτασε στο σημείο, οι φωτιές έκαιγαν ακόμα.

‘Οι φωτιές ήταν πολύ μεγάλες και εξαπλώνονταν σε όλο τον χώρο’, δήλωσε ο αλ-Μουγκαγιέρ στο Al Jazeera.

Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν είχαν σοβαρά εγκαύματα στο σώμα τους, πρόσθεσε.

Καθώς η ομάδα του αλ-Μουγκαγιέρ εργαζόταν για τη διάσωση επιζώντων και την ανάσυρση σωμάτων, αντίκρισε απανθρακωμένα υπολείμματα και ανθρώπους των οποίων τα άκρα είχαν ξεριζωθεί».

Η επίθεση του Ισραήλ σε αμάχους έγινε σε περιοχή που είχε κηρυχθεί ως «ασφαλής».

21:07 Συγκλονιστικό σκίτσο απεικονίζει την περιφρόνηση του Ισραήλ για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα και το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη σύλληψή του

O Ραφάτ Αλχατίμπ με ένα συγκλονιστικό σκίτσο απεικονίζει την περιφρόνηση του Ισραήλ για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διέταξε να σταματήσει η επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα και το αίτημα του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν για τη σύλληψή του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απεικονίζεται να τσαλακώνει τις αποφάσεις, να τους βάζει φωτιά και έτσι να προκαλείται η πυρκαγιά στον καταυλισμό των εκτοπισμένων στη νότια Γάζα που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 45 άτομα, πολλά από τα οποία ήταν γυναικόπαιδα.

Δείτε το σκίτσο:

20:57 Διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα και στο Τελ Αβίβ

Όπως αναφέρει η Haaretz, πάνω από 100 αριστεροί Ισραηλινοί διαμαρτύρονται στο Τελ Αβίβ για την επίθεση στη Ράφα και το χτύπημα στον καταυλισμό αμάχων κατά τη διάρκεια της νύχτας και ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός με πλακάτ που γράφουν: «Σταματήστε να βομβαρδίζετε τη Ράφα» και «αποχωρήστε από τη Ράφα και τη Γάζα».

Δεξιοί αντιδιαδηλωτές τους φωνάζουν «προδότες», «ντροπή» και «πηγαίνετε να διαμαρτυρηθείτε στη Γάζα».

Συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ένας δεξιός διαδηλωτής πέρασε ανάμεσα στους αντιπολεμικούς διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να υπάρξει σωματική συμπλοκή, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:47 Περίπου 250 διαδηλωτές στη Χάιφα ζητούν να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα – Κατασχέθηκε μια σημαία της Παλαιστίνης και συνελήφθησαν συμμετέχοντες

Σύμφωνα με τη Haaretz, περίπου 250 άτομα διαδηλώνουν στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, ζητώντας να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές (άλλες πηγές κάνουν λόγο για τρεις) συνελήφθησαν από την αστυνομία, η οποία κατάσχεσε επίσης μια παλαιστινιακή σημαία που κυμάτιζε, καθώς και πλακάτ που έγραφαν «σταματήστε τη σφαγή» και «αυτό είναι γενοκτονία».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές στη Χάιφα.

Διαδηλωτές στη Χάιφα ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

20:34 Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε επιθέσεις στο Ισραήλ μετά από πλήγμα κοντά σε νοσοκομείο του νοτίου Λιβάνου

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ένα ισραηλινό πλήγμα κοντά σε νοσοκομείο του νοτίου Λιβάνου, όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Σήμερα, μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν «δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα» στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση για «την επίθεση του ισραηλινού εχθρού που έβαλε στο στόχαστρο το νοσοκομείο Σαλάχ Γαντούρ στο Μπιντ Τζμπέιλ» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε λίγο αργότερα ότι ήχησαν οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ.

Το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) είχε μεταδώσει το πρωί ότι ένα «εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος» έπληξε με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο μια μοτοσικλέτα κοντά στο νοσοκομείο Σαλάχ Γαντούρ, στην κοινότητα Μπιντ Τζμπέιλ. Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε αν ο νεκρός ήταν άμαχος.

Το νοσοκομείο αυτό το διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το προσωπικό του, δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου καταδίκασε «το βάναυσο ισραηλινό πλήγμα» εναντίον του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς το «έγκλημα πολέμου».

Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε μια καμένη μοτοσικλέτα κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου.

20:24 Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τη Ράφα μετά τη νέα φονική ισραηλινή επίθεση

Παλαιστίνιος περιγράφει πώς έχασε συγγενείς του στην επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «τραγικό δυστύχημα» τον θάνατο των 45 αμάχων που σκοτώθηκαν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:14 Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον αστυνομικό διευθυντή για επίπληξη παρά το γεγονός ότι δεν έχει την εξουσία να το πράξει

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον αστυνομικό διευθυντή, Κόμπι Σαμπτάι σε ακρόαση τη Δευτέρα, προτού εισηγηθεί στην κυβέρνηση τη σύντμηση της θητείας του, υποστηρίζοντας ότι «τον τελευταίο καιρό, τα σημάδια και οι ισχυρισμοί γύρω από τη γενική δυσλειτουργία σας αυξάνονται».

Σε επιστολή που έστειλε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας στον Σαμπτάι, ο Μπεν-Γκβιρ απαρίθμησε μια σειρά από αποτυχίες για τις οποίες τον κατηγόρησε, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δράσης στο θέμα της εγκληματικότητας στην ισραηλινή αραβική κοινωνία, των κλοπών οχημάτων και της πρόσληψης αστυνομικών.

«Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που κάνετε καλά είναι να προάγετε μόνο αξιωματικούς που βρίσκονται κοντά (σ.σ. σε εσάς)», υποστήριξε ο Μπεν-Γκβιρ.

20:05 Ηνωμένα Έθνη: Το Ισραήλ κατεδαφίζει παλαιστινιακά σπίτια στις περιοχές Χίζμα και Τούμπας της Δυτικής Όχθης

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρεται σε νέες κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών στη Χίζμα και την Τούμπας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατεδαφίσει τουλάχιστον 10.769 κατασκευές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 2009, εκτοπίζοντας τουλάχιστον 16.332 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

«Οι κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται συνήθως λόγω έλλειψης αδειών που εκδίδει το Ισραήλ, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτηθούν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνθήκες είναι διαφορετικές, συμπεριλαμβανομένων των τιμωρητικών κατεδαφίσεων και των κατεδαφίσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο στρατιωτικών δραστηριοτήτων», ανέφερε το OCHA.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:55 IDF: Αιχμάλωτος μαχητής από τη Γάζας πληροφόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα για την τοποθεσία κρύπτης όπλων στην Τζαμπάλια

Αιχμάλωτος μαχητής από τη Γάζα οδήγησε τα στρατεύματα της 460ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας σε μια κρύπτη με όπλα στη βόρεια Τζαμπαλίγια της Γάζας, αναφέρει ο στρατός.

Οι IDF λένε ότι καθώς τα στρατεύματα προχωρούσαν στην Jabaliya, ένας τρομοκράτης παραδόθηκε και ανακρίθηκε αμέσως από έναν ανακριτή πεδίου της Μονάδας 504 της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, η οποία ειδικεύεται στην HUMINT, ή αλλιώς την ανθρώπινη πληροφόρηση.

Ο πράκτορας αποκάλυψε την τοποθεσία μιας αποθήκης όπλων, στην οποία τα στρατεύματα πραγματοποίησαν έφοδο λίγο αργότερα, σύμφωνα με τις IDF.

Στο εσωτερικό του, τα στρατεύματα βρήκαν εξοπλισμό επικοινωνιών, εκρηκτικό υλικό, χειροβομβίδες και όπλα, αναφέρει ο στρατός.

19:48 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέα επίθεση με πυροβολικό στην κεντρική Γάζα

Επίθεση των IDF με πυρά πυροβολικού καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι στην κεντρική Γάζα και συγκεκριμένα στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Μπουρέιτζ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:42 Μπορέλ: Εγκρίθηκε η επανενεργοποίηση της συνοριακής αποστολής της ΕΕ στη Ράφα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την επανενεργοποίηση της συνοριακής αποστολής της ΕΕ στη Ράφα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Έχω το πράσινο φως από τους υπουργούς της ΕΕ για την επανενεργοποίηση της συνοριακής αποστολής στη Ράφα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια αποστολή θα χρειαστεί την υποστήριξη της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

19:35 Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ απορρίπτει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων «εντός ή εκτός» της γης τους

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, και η υπουργός Προγραμματισμού και Διεθνούς Συνεργασίας, Ζέινα Τουκάν, συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βαρέλι, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Ο Σαφάντι τόνισε την απόλυτη απόρριψη του Βασιλείου για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων εντός ή εκτός της γης τους», ανέφερε το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Χ.

«Τόνισε επίσης ότι ο τερματισμός της ισραηλινής επίθεσης κατά της Γάζας και η έναρξη της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης με βάση τη λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία της περιοχής από την κλιμάκωση της σύγκρουσης», προστίθεται.

19:29 Για νέες επιθέσεις σε πλοία κάνουν λόγο οι Χούθι – Λένε ότι χτύπησαν και αμερικάνικα αντιτορπιλικά στην Ερυθρά

Οι Χούθι με ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για τρεις επιθέσεις σε πλοία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Οι Ναυτικές Δυνάμεις και η Πυραυλική Δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν τρεις κοινές επιχειρήσεις, ως εξής:

– Η πρώτη είχε ως στόχο το αμερικανικό πλοίο (LAREGO DESERT) στον Ινδικό Ωκεανό.

– Η δεύτερη στόχευσε το ‘ισραηλινό’ πλοίο (MSC MECHELA) στον Ινδικό Ωκεανό.

– Η τρίτη στόχευσε το πλοίο (MINERVA LISA) στην Ερυθρά Θάλασσα για παραβίαση της απόφασης απαγόρευσης εισόδου στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Οι Χούθι υποστηρίζουν επίσης ότι χτύπησαν αμερικάνικα αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:

19:22 Λευκός Οίκος: «Το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε προφύλαξη για την προστασία των αμάχων, συνεργαζόμαστε με τις IDF επί τόπου για να εκτιμήσουμε τι συνέβη»

«Οι καταστροφικές εικόνες μετά το χτύπημα των IDF στη Ράφα χθες το βράδυ που σκότωσε δεκάδες αθώους Παλαιστίνιους είναι σπαρακτικές. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς, αλλά όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για την προστασία των αμάχων. Συνεργαζόμαστε ενεργά με τις IDF και τους εταίρους επί τόπου για να αξιολογήσουμε τι συνέβη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.

19:19 Reuters: Καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια δεν διανεμήθηκε σήμερα στη Γάζα

Καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια δεν διανεμήθηκε σήμερα στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι περισσότερα από 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στο παλαιστινιακό έδαφος μέχρι το πρωί, ανέφερε το Reuters.

Επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι 123 φορτηγά με βοήθεια πέρασαν το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ του Ισραήλ και παρέδωσαν τα αγαθά στον ΟΗΕ. Τέσσερα φορτηγά με καύσιμα είχαν επίσης περάσει τα σύνορα, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή που γνωρίζει για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ισραηλινή πηγή επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η βοήθεια μεταφέρθηκε στην πλευρά της Γάζας και παραδόθηκε στους εταίρους.

Αλλά τα παλαιστινιακά φορτηγά που πήγαν να παραλάβουν τη βοήθεια από το πέρασμα επέστρεψαν άδεια, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε: «Τα φορτηγά πέρασαν αλλά δεν ήταν δυνατόν να παραληφθεί η βοήθεια λόγω των χθεσινών επιθέσεων με ρουκέτες και των χτυπημάτων της IAF (ισραηλινή αεροπορία) κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Οι παραδόσεις βοήθειας αποτελούν μεγάλη ανάγκη, καθώς πολύ λίγη βοήθεια έχει φτάσει στη νότια Γάζα από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Τα τελευταία φορτηγά έφτασαν μετά τη συμφωνία της Παρασκευής να ανακατευθύνεται η βοήθεια μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ του Ισραήλ μέχρι να γίνουν διευθετήσεις για την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα.

Οι τελευταίες αφίξεις θα ήταν η μεγαλύτερη παράδοση βοήθειας στη νότια Γάζα μακράν από την έναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Ράφα.

19:10 Ο Μπορέλ ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Ράφα και να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο κορυφαίος αξιωματούχος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα αποδεικνύουν ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα.

«Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως», αναφέρει, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι προσωρινές εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) να σταματήσει η εισβολή στη Ράφα και να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:05 Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων: «Όχι άλλη μετατόπιση κόκκινων γραμμών» στη Γάζα

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) λέει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα υπερβεί για άλλη μια φορά τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο ίδιος και η διεθνής κοινότητα, αν συνεχίσει να εξοπλίζει το Ισραήλ παρά το μακελειό στη Ράφα.

«Όχι άλλες μετατοπίσεις κόκκινων γραμμών, όχι άλλες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να διερευνήσει τον εαυτό της και όχι άλλη στρατιωτική, οικονομική ή διπλωματική υποστήριξη για αυτή τη γενοκτονία», ανέφερε η αμερικανική οργάνωση σε ανάρτηση στο X.


«Όλοι οι Αμερικανοί βάφονται με το αίμα αθώων Παλαιστινίων με την υποστήριξή σας σε αυτή τη σφαγή. Πρέπει να σταματήσει. Τώρα», τονίζεται.

18:55 Λαπίντ προς Νετανιάχου: «Κάθε μέρα, ηλικιωμένοι άνθρωποι πεθαίνουν στις σήραγγες – αυτό είναι δική σου ευθύνη, δεν μπορείς να παραμείνεις πρωθυπουργός»

Ο πρόεδρος του Γες Ατίντ και ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ μίλησε στην Κνεσέτ απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και είπε: «Κάθε μέρα, ηλικιωμένοι άνθρωποι πεθαίνουν στα τούνελ – αυτή είναι δική σας ευθύνη, δεν τους φέρατε στο σπίτι. Δεν μπορείτε να παραμείνετε πρωθυπουργός».

«Το μόνο που έχετε να πείτε είναι ‘αυτό δεν είναι Χαμάς-στάν ή Φατάχ-στάν’, γιατί το μόνο που σας έχει απομείνει είναι οι ρίμες. Με αυτή την κυβέρνηση δεν θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Το Ισραήλ αξίζει μια λογική κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που δεν είναι εξαντλημένος και κουρασμένος και ένοχος για τόσες καταστροφές», συνέχισε ο Λαπίντ.

18:46 Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει «το νέο έγκλημα του Ισραήλ σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα»

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της, «καταγγέλλει με αποτροπιασμό την κλιμάκωση της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και την κυβέρνηση του εγκληματία πολέμου, Νετανιάχου, με τον βομβαρδισμό από την ισρηλινή αεροπορία του καταυλισμού εκτοπισμένων, στην περιοχή της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, Ταλ Αλ-Σουλτάν, όπου δεκάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι, κυριολεκτικά κάηκαν ζωντανοί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές».

«Μέχρι στιγμής ο επίσημος απολογισμός του υπουργείου Υγείας της Γάζας, κάνει λόγο για 50 νεκρούς, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά που σκοτώθηκαν στον ύπνο τους και δεκάδες τραυματίες.

Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία καθώς δεκάδες άνθρωποι είναι βαριά τραυματισμένοι από τη φωτιά που ακολούθησε μετά τους βομβαρδισμούς.

Η κτηνωδία και η φρίκη του ισραηλινού στρατού που βομβάρδισε σκηνές και παραπήγματα, στα οποία βρίσκονταν οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί το ίδιο το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει τον καταυλισμό Ταλ Αλ-Σουλτάν ‘ασφαλή ζώνη’, με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 άνθρωποι, τους οποίους οι δολοφόνοι ξερίζωσαν από τη βόρεια Γάζα τους προηγούμενους μήνες να είναι στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες.

Με ένα ρεσιτάλ κυνισμού ο στρατός του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι ‘ενήμερος’ για το ότι ‘έπαθαν κακό άμαχοι’ στην περιοχή και ότι το συμβάν τελεί ‘υπό εξέταση’» σημειώνει η ΕΕΔΥΕ, ανάμεσα σε άλλα.

Παιδιά και γυναίκες ήταν ανάμεσα στα θύματα από τη νέα επίθεση του Ισραήλ σε εκτοπισμένους στη Ράφα.

18:40 Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ζητά ενδελεχή και διαφανή έρευνα για το πολύνεκρο χτύπημα στη Ράφα

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, καταδίκασε το ισραηλινό πολύνεκρο χτύπημα σε καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα και κάλεσε το Ισραήλ να διεξάγει μια «ενδελεχή και διαφανή έρευνα».

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Χ, ο Βένεσλαντ δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος από τους θανάτους τόσων πολλών γυναικών και παιδιών σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο».

Η ανάρτηση στο Χ:

18:35 Ο Νετανιάχου μίλησε για «τραγικό λάθος» για το φονικό χτύπημα στη Ράφα – Διαμαρτυρίες από οικογένειες ομήρων εναντίον του στην Κνεσέτ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε ομιλία στην Κνεσέτ και δήλωσε ότι «από τον Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα, έχω λάβει πέντε αιτήματα από τη διαπραγματευτική ομάδα να διευρύνει την εντολή της και έχω εγκρίνει κάθε ένα από αυτά».

«Πολιτικοί που δεν είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου», συνέχισε, λένε ότι «ο Σινουάρ είναι το μόνο εμπόδιο».

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης στο πολύνεκρο χτύπημα στη Ράφα, χαρακτηρίζοντας το ως «τραγικό λάθος», καθώς μέλη οικογενειών ομήρων διαμαρτύρονταν εναντίον του από τα θεωρεία της Κνεσέτ και κρατούσαν ένα μπάνερ με φωτογραφίες των γυναικών στρατιωτών που απήχθησαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα και παρουσιάστηκαν στο βίντεο της 7ης Οκτωβρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Το πανό έγραφε «κοιτάξτε τους στα μάτια».

«Ερευνούμε την υπόθεση, αυτή είναι η πολιτική μας», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Για εμάς, κάθε αθώος που τραυματίζεται είναι μια τραγωδία», υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός άφησε επίσης υπονοούμενα για ένα ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν, όταν είπε ότι η διεθνής κοινότητα πιέζει το Ισραήλ να βελτιώσει τους χειρισμούς του στον πόλεμο: «Μας είπαν, μην αρχίσετε χερσαία επιχείρηση – το κάναμε. Μην μπείτε στη Ράφα – το κάναμε. Υπήρχε ένα άλλο θέμα με τις ξένες αναφορές για το Ιράν… Δεν θα αναφερθώ σε αυτό», είπε.

Ο Νετανιάχου μίλησε στην Κνεσέτ κατόπιν αιτήματος 40 βουλευτών, οι οποίοι υποχρέωσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να το κάνει.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

18:26 Αφρικανική Ένωση: Το ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα δείχνει περιφρόνηση για την απόφαση του ΔΔΔ

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα, από την οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς, σκοτώθηκαν 45 άτομα σε καταυλισμό εκτοπισμένων, αντανακλά «περιφρόνηση» της πρόσφατης απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φάκι Μαχάματ.

«…το κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμώρητα και περιφρονώντας μια απόφαση του ΔΔΔ πριν από δύο ημέρες που διέταξε να σταματήσει τη στρατιωτική του δράση στη Ράφα«, δήλωσε ο Μαχάματ στο X.

18:20 Επικεφαλής UNICEF: «Βάλτε τέλος στις παράλογες δολοφονίες παιδιών στη Γάζα»

Η Κάθριν Ράσελ, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, δηλώνει σοκαρισμένη από τις εικόνες καμένων παιδιών και οικογενειών από την ολονύκτια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα.

«Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς όρους και τέλος στην παράλογη δολοφονία παιδιών», έγραψε η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ στο Χ.

18:11 Το νοσοκομείο αλ-Άκσα της Γάζας αντιμετωπίζει άμεσο κλείσιμο λόγω έλλειψης καυσίμων, λέει η παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Λωρίδα

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το Νοσοκομείο των Μαρτύρων αλ-Άκσα της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ αντιμετωπίζει και πάλι άμεσο κίνδυνο να κλείσει.

Αυτό έρχεται μετά τον αποκλεισμό της παροχής καυσίμων από τις ισραηλινές δυνάμεις το απόγευμα της Κυριακής.

Αυτό απειλεί να «σταματήσει τις υπηρεσίες υγείας κατά τις επόμενες ώρες για όλα τα τμήματα του νοσοκομείου» και να οδηγήσει σε καταστροφή, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

Η κυβέρνηση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να παράσχει 50.000 λίτρα καυσίμων στο νοσοκομείο, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του για τουλάχιστον 10 ημέρες.

«Η διοίκηση του νοσοκομείου θεωρεί την ισραηλινή κατοχή και την αμερικανική διοίκηση πλήρως υπεύθυνες για αυτό το τρομερό έγκλημα», ανέφερε.

18:07 Δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο όρος Μερόν από τον Λίβανο, προκαλώντας πυρκαγιά

Τουλάχιστον 35 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή του όρους Μερόν στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF λένε ότι οι ρουκέτες έπληξαν μη κατοικημένες περιοχές και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. Ωστόσο, τα χτυπήματα των ρουκετών προκάλεσαν τουλάχιστον μία πυρκαγιά κοντά στη βόρεια κοινότητα Σαφσούφα.

Οι IDF λένε ότι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τις περιοχές Χιαμ, Χούλα και Σεμπά’α του νότιου Λιβάνου μετά το μπαράζ με ρουκέτες.

Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο νωρίτερα σήμερα στη Μετούλα, η οποία προκάλεσε ζημιές σε ένα σπίτι.

17:59 Και η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει τι συνέβη στο πολύνεκρο χτύπημα κατά αμάχων στη Ράφα

Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι θα εξετάσει τα γεγονότα που αφορούν το ισραηλινό πλήγμα το οποίο είχε στόχο δύο αξιωματούχους της Χαμάς και προκάλεσε τον θάνατο 45 ανθρώπων σε καταυλισμό στη Ράφα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά την επίθεση. Οι ‘τρομοκράτες’ αυτοί κρύβονταν στο υπόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Άβι Χίμαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

«Εξετάζουμε το θέμα. Είναι πράγματι σοβαρό. Κάθε απώλεια ζωής, ζωής ενός πολίτη είναι κάτι σοβαρό και φριχτό», πρόσθεσε ο Χίμαν, δηλώνοντας εξάλλου ότι το Ισραήλ επιδιώκει να «περιορίζει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Το πλήγμα είχε στόχο σύμφωνα με τον Άβι Χίμαν δύο μέλη της Χαμάς που ευθύνονταν για «πολλές επιθέσεις στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια» – εβραϊκοί βιβλικοί όροι για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Αυτοί ήταν γεμάτοι με ισραηλινό αίμα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος.

Το συγκεκριμένο πλήγμα στη Ράφα κατήγγειλαν κυρίως η Αίγυπτος και το Κατάρ, χώρες που έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στον καταστροφικό πόλεμο που άρχισε πριν από σχεδόν οκτώ μήνες.

Σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «τον αποτροπιασμό του για τα ισραηλινά πλήγματα που προκάλεσαν πολλά θύματα μεταξύ των εκτοπισμένων στη Ράφα» και απηύθυνε έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός».

17:53 Περισσότερα για την ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε στρατιώτες των IDF και του αιγυπτιακού στρατού

Η Σάρα Χαϊράτ του Al Jazeera μεταδίδει ότι:

«Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του αιγυπτιακού στρατού, οι αιγυπτιακές δυνάμεις διεξάγουν έρευνα σχετικά με πυροβολισμούς στα σύνορα της Ράφα, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος του προσωπικού.

Αρχικά αναφέρθηκε από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι υπήρξαν διασυνοριακά πυρά που ξεκίνησαν από την αιγυπτιακή πλευρά προς τους ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι απάντησαν. Στη συνέχεια, αυτό ανακλήθηκε με εντολή του ισραηλινού στρατού, αλλά επετράπη και πάλι να αναφερθεί.

Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση. Ακόμα κι αν η Αίγυπτος έχει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, στην πραγματικότητα αρνείται, για παράδειγμα, να ανοίξει τη δική της πλευρά των συνόρων για τα φορτηγά βοήθειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ.

Θα δούμε την κατάσταση να κλιμακώνεται περαιτέρω στρατιωτικά; Εξαιρετικά αμφίβολο, αλλά διπλωματικά αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα, καθώς η Αίγυπτος είναι επίσης μεσολαβητής στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός».

17:49 Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν τη Δευτέρα την ισραηλινή επίθεση σε εκτοπισμένους στη Ράφα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του.

Τα ΗΑΕ έχουν υπογραμμίσει τη σημασία της εφαρμογής της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα πρώτα ευρήματα της ισραηλινής έρευνας για το πολύνεκρο περιστατικό στην πόλη της Γάζας ήταν ότι μια αεροπορική επιδρομή εναντίον διοικητών της Χαμάς προκάλεσε πυρκαγιά που σκότωσε Παλαιστίνιους αμάχους.

17:45 Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε τον θάνατο στρατιώτη της στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στη Ράφα

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης της σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια περιστατικού με πυροβολισμούς κοντά στα σύνορα με την πόλη Ράφα της Γάζας, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές για φονική ανταλλαγή πυρών με ισραηλινά στρατεύματα.

«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν έρευνα μέσω των αρμόδιων αρχών σχετικά με ένα περιστατικό πυροβολισμών στη συνοριακή περιοχή της Ράφα, το οποίο οδήγησε στον μαρτυρικό θάνατο ενός από το προσωπικό», γράφει ο αιγυπτιακός στρατός σε αναρτήσεις του στο Χ, στο πρώτο του σχόλιο για το περιστατικό.

Η αιγυπτιακή ανακοίνωση δεν αναφέρει το Ισραήλ.

Η ανάρτηση του εκπροσώπου του αιγυπτιακού στρατού:

17:37 Νέα ανάρτηση των IDF για το ότι θα ξεκινήσουν έρευνα για τη φονική επίθεση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν έρευνα για τη φονική επίθεση με τους 45 νεκρούς στη Ράφα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

17:28 Αναφορές για νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα

Σύμφωνα με το Quds News Network, ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κατοικημένη περιοχή στην ανατολική και βορειοανατολική περιοχή της πόλης της Ράφα.

Θυμίζουμε ότι έχουν περάσει λίγες μόνο ώρες από τη φονική επίθεση με τους 45 νεκρούς στην περιοχή που έχει προκαλέσει νέα διεθνή κατακραυγή για το Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση για τη νέα επίθεση στο Χ:

17:18 Ιράν: Το Ισραήλ πρέπει να καταδικαστεί διεθνώς για την επίθεση στη Ράφα

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναανί αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ότι η ισραηλινή επίθεση στη βορειοδυτική Ράφα αξίζει «έντονη καταδίκη και πρακτική απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα.

«Αυτό το βάρβαρο έγκλημα αποτελεί σαφές παράδειγμα εγκλήματος πολέμου και προφανή παραβίαση των προσωρινών διαταγών που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο», έγραψε ο Καανανί.

«Κάθε φορά που το παιδοκτόνο σιωνιστικό καθεστώς υφίσταται ταπεινωτικές ήττες στο πεδίο της μάχης, διαπράττει τέτοια παρανοϊκά εγκλήματα πολέμου εναντίον Παλαιστινίων αμάχων», τόνισε.

Η ανάρτηση στο Χ:

17:09 Πηγές της Χαμάς στη Haaretz: Δεν θα συμμετέχουμε σε διαπραγματεύσεις για ομήρους μετά το θανατηφόρο περιστατικό στη Ράφα

Η ηγεσία της Χαμάς είπε στις χώρες που μεσολαβούν ότι η οργάνωση δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων και εκεχειρία ως αποτέλεσμα της τελευταίας φονικής επίθεσης των IDF στη Ράφα, την οποία χαρακτήρισε σφαγή, δήλωσαν πηγές της Χαμάς στη Haaretz.

Παρόλο που το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες για μια συμφωνία θα επανεκκινήσουν αυτή την εβδομάδα, μέχρι στιγμής κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχει κατονομάσει την τοποθεσία ή τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο θα γίνει η διαπραγμάτευση.

16:59 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: «Η επίθεση στη Ράφα δείχνει ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα»

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η «αποτρόπαια σφαγή» στη Ράφα έρχεται εν μέσω της διάλυσης του συστήματος υγείας της Γάζας από το Ισραήλ και του αποκλεισμού της βοήθειας και των φαρμάκων.

«Το υπουργείο θεωρεί το έγκλημα αυτό ως νέα απόδειξη που αποδεικνύει ότι ο πόλεμος που έχει κηρύξει το Ισραήλ στρέφεται κατά των Παλαιστινίων αμάχων και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κατοχής για την ύπαρξη ασφαλών ζωνών στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται.

Το υπουργείο κάλεσε επίσης όσους εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας να «αφυπνίσουν τη συνείδηση, το δίκαιο και την ηθική μπροστά στον γενοκτονικό πόλεμο» και να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

16:50 «Πόσες κόκκινες γραμμές πρέπει να ξεπεραστούν;», αναρωτιέται ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων

Ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC), δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι η επίθεση στον καταυλισμό της Ράφα είναι άλλη μία από τις «κόκκινες γραμμές» των συμμάχων του Ισραήλ που έχουν καταπατηθεί.

«Όχι άλλες κόκκινες γραμμές» είναι η έκκληση που απευθύνει η οργάνωση αρωγής στους Ευρωπαίους ηγέτες που συναντώνται τώρα στις Βρυξέλλες, είπε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Ο Έγκελαντ είπε επίσης ότι οι μαζικές απώλειες αμάχων και οι επιθέσεις σε νοσοκομεία είναι άλλες κόκκινες γραμμές που παραβλέπονται από τον ισραηλινό στρατό.

16:40 Αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε ισραηλινό και αιγυπτιακό στρατό για το ποιος έριξε πρώτος

Πηγές των IDF υποστηρίζουν ότι ήταν Αιγύπτιοι στρατιώτες που άρχισαν να πυροβολούν μια δύναμη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που περνούσε από την περιοχή διέλευσης της Ράφα, με αποτέλεσμα την ανταλλαγή πυρών από την οποία ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν.

Η αιγυπτιακή πλευρά υποστηρίζει το αντίθετο.

16:34 Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων: Τουλάχιστον 107 δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώθηκε ότι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανέφερε ότι οι προκαταρκτικές έρευνές της δείχνουν ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι η πιο θανατηφόρα περίοδος για τους δημοσιογράφους από τότε που η οργάνωση άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία το 1992.

Η CPJ ερευνά σχεδόν 350 επιπλέον περιπτώσεις πιθανών δολοφονιών, συλλήψεων και τραυματισμών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, οι δημοσιογράφοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα – τη ζωή τους – για το ρεπορτάζ τους. Χωρίς προστασία, εξοπλισμό, διεθνή παρουσία, επικοινωνίες ή φαγητό και νερό, εξακολουθούν να κάνουν την κρίσιμη δουλειά τους για να πουν στον κόσμο την αλήθεια», δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο διευθυντής προγράμματος της CPJ, Κάρλος Μαρτίνες ντε λα Σέρνα.

«Κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται, τραυματίζεται, συλλαμβάνεται ή αναγκάζεται να πάει στην εξορία, χάνουμε κομμάτια της αλήθειας. Οι υπεύθυνοι για αυτές τις απώλειες αντιμετωπίζουν διπλή δίκη: μία βάσει του διεθνούς δικαίου και μία άλλη ενώπιον του αμείλικτου βλέμματος της ιστορίας», πρόσθεσε.

16:24 Ένας νεκρός Αιγύπτιος στρατιώτης στην ανταλλαγή πυροβολισμών στη Ράφα

Σύμφωνα με το Ynet, ένας Αιγύπτιος στρατιώτης έχει σκοτωθεί και άλλοι έχουν τραυματιστεί στην ανταλλαγή πυροβολισμών στη Ράφα ανάμεσα σε δυνάμεις των IDF και τον αιγυπτιακό στρατό.

Οι IDF επιβεβαιώνουν το περιστατικό, ενώ λένε ότι ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό στο πέρασμα της Ράφα: «Υπάρχει διάλογος με την αιγυπτιακή πλευρά».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Ο εκπρόσωπος των IDF ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για την ασυνήθιστη ανταλλαγή πυρών που ξέσπασε στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Αιγύπτιος στρατιώτης.

Στρατιώτης των IDF.

16:19 Ο Κιρ Στάρμερ λέει ότι ως πρωθυπουργός θα έλεγε «Stop» στον Νετανιάχου

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος προετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, Κιρ Στάρμερ δηλώνει ότι θα πιέσει για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα, εάν εκλεγεί πρωθυπουργός.

«Αυτές οι σκηνές, αυτές οι αναφορές είναι τρομακτικές. Αυτό που τα κάνει χειρότερα είναι ότι επρόκειτο για μια ασφαλή ζώνη, με γυναίκες και παιδιά μέσα, οικογένειες που είχαν ήδη διαφύγει αρκετές φορές», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Σοκαρίστηκα από αυτό που είδα κατά τη διάρκεια της νύχτας, νομίζω ότι κάθε άνθρωπος θα σοκαριζόταν από αυτό που είδε κατά τη διάρκεια της νύχτας», τόνισε.

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι οι μαζικές δολοφονίες εκτοπισμένων Παλαιστινίων ήταν «η αναπόφευκτη συνέπεια» των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα, για την οποία υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για να σταματήσει αν εκλεγεί.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:10 Αναφορές ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Αιγύπτιους στρατιώτες στη Ράφα

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Hadad ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή πυρών που έλαβε χώρα «μεταξύ Ισραηλινών και Αιγύπτιων στρατιωτών στο πέρασμα της Ράφα, χωρίς θύματα».

Αιγυπτιακές πηγές επέρριψαν την ευθύνη για το περιστατικό στο Ισραήλ και δήλωσαν στο κανάλι El Arabi ότι οι πυροβολισμοί στο πέρασμα της Ράφα «ξεκίνησαν από την ισραηλινή πλευρά».

Στο Ισραήλ επιβεβαιώνουν ότι έλαβε χώρα ένα ασυνήθιστο περιστατικό.

16:00 Ένας νεκρός και δέκα τραυματίες από ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

Αναφερθήκαμε νωρίτερα στο ισραηλινό χτύπημα που είχε ως στόχο μια μοτοσικλέτα κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου Salah Ghandour στο Bint Jbeil στο νότιο Λίβανο.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν ότι το ισραηλινό χτύπημα σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλα.

«Ένα εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος» στόχευσε «μια μοτοσικλέτα κοντά στο νοσοκομείο Salah Ghandour στην πόλη Bint Jbeil», σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλους, ανέφερε το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA), χωρίς να διευκρινίσει αν επρόκειτο για αμάχους.

Η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με την ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, διαχειρίζεται το νοσοκομείο στη νότια πόλη.

Η διοίκηση της εγκατάστασης ανέφερε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα 10 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

15:43 Ισραηλινοί δημοσιογράφοι χλευάζουν τη σφαγή στη Ράφα

Δύο ακροδεξιοί δημοσιογράφοι, υποστηρικτές το Νετανιάχου, χλεύασαν τις εικόνες της καιόμενης Ράφα παρομοιάζοντας τα πλάνα από τις φωτιές που προκλήθηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό με τις φωτιές που ανάβουν κατά την εβραϊκή γιορτή Lag Ba’Omer, η οποία επίσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Ο δημοσιογράφος Yinon Magal -ο οποίος φιλοξενεί τη δημοφιλή εκπομπή πάνελ The Patriots στο φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό κανάλι 14 του Ισραήλ- και η αρθρογράφος και συχνά καλεσμένη στο πάνελ του καναλιού 12, Naveh Dromi, έγραψαν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο εκδοχές της ίδιας αντίδρασης στην εξελισσόμενη τραγωδία στη Ράφα.

Ο Magal δημοσίευσε ένα βίντεο με φωτιές να φουντώνουν στη Ράφα, καθώς το προσωπικό έκτακτης ανάγκης και οι πολίτες εργάζονταν για τη διάσωση των τραυματιών, υπό τη λεζάντα: «Η κεντρική φωτιά φέτος στη Ράφα».

Η Dromi έκανε retweet την ανάρτηση ενός άλλου χρήστη που έδειχνε επίσης μια φωτιά στη Ράφα, προσθέτοντας το δικό της «Καλές γιορτές». Και οι δύο έχουν διαγράψει έκτοτε τα tweet τους, αλλά όχι πριν κοινοποιηθούν ευρέως στην πλατφόρμα, με ορισμένους χρήστες να επαινούν το συναίσθημα.

15:37 Σύσκεψη Μπορέλ με εκπροσώπους του Αραβικού Κόσμου για τον πόλεμο στη Γάζα

Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, των Εμιράτων, του Κατάρ και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Θα ακούσουμε το όραμά τους για το πώς μπορούν να στηρίξουν την Παλαιστίνη και τις Παλαιστινιακές Αρχές και πώς να αναζωογονήσουν την πολιτική διαδικασία. Έχουν συμβεί πολλά πράγματα τις τελευταίες μέρες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα ακούσουν τις ιδέες των ομολόγων τους για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις Παλαιστινιακές Αρχές», είπε εισερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Το ΔΠΔ στέλνει στο δικαστήριο εντάλματα για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, καθώς και για τρεις ηγέτες της Χαμάς. Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση για τον εισαγγελέα. Και θέλω να πω ότι πρέπει να σεβαστούμε το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πρέπει να σεβαστούμε το έργο αυτού του θεσμού και να επιτρέψουμε στο δικαστήριο, χωρίς εκφοβισμούς, να αποφασίσει για αυτήν την πρωτοβουλία του εισαγγελέα», είπε.

«Δυστυχώς, δεν συμβαίνει αυτό. Το δικαστήριο εκφοβίστηκε έντονα και κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό. Όπως συμβαίνει πάντα, όταν κάποιοι κάνουν κάτι που δεν αρέσει στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Νομίζω ότι η κατηγορία του αντισημιτισμού κατά του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι εντελώς απαράδεκτη», τόνισε ο Μπορέλ.

15:30 Συνεχείς ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην περιοχή Bir an-Naaja στη βόρεια Γάζα

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι συνεχείς ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ως στόχο την περιοχή Bir an-Naaja, δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia, στη βόρεια Γάζα.

15:20 Νορβηγία: Η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί μέρος του ειρηνευτικού οράματος «Όσλο 2.0»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε λέει ότι η αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία αποτελεί μέρος του ειρηνευτικού οράματος «Όσλο 2.0» για τη Μέση Ανατολή.

«Δεν μπορούμε απλά να μείνουμε στον τρόπο με τον οποίο θέλαμε να το κάνουμε αυτό τη δεκαετία του 1990- πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε στο 2024 και πρέπει να αναβαθμίσουμε αυτό το μακροχρόνιο όραμα για μια ειρηνική διευθέτηση», δήλωσε.

Πριν από τριάντα χρόνια, η Νορβηγία είχε μεσολαβήσει στις συμφωνίες του Όσλο, μια συμφωνία που πολλοί πίστευαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει προπομπό για την ειρήνη στην περιοχή.

Η πρώτη Συμφωνία του Όσλο που υπογράφηκε το 1993 έφερε κοντά τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και τον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Γιάσερ Αραφάτ. Η συμφωνία προέβλεπε την κάθε πλευρά να αναγνωρίζει για πρώτη φορά την άλλη. Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης να τερματίσουν την πολυετή σύγκρουση.

Η δεύτερη συμφωνία, το Όσλο ΙΙ, υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1995, περιγράφοντας λεπτομερώς τη δομή των φορέων που θα έπρεπε να σχηματίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Οι συμφωνίες του Όσλο υποτίθεται ότι θα έφερναν την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων, με τη μορφή ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Ωστόσο, οι Συμφωνίες του Όσλο γνώρισαν μια αργή παρακμή, με το Ισραήλ να συνεχίζει την κατοχή παλαιστινιακής γης και να αρνείται να αποσυρθεί στρατιωτικά από το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης, ενώ συνέχισε να πραγματοποιεί επιδρομές σε εδάφη που θεωρούνταν υπό την πλήρη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή: AJ

15:06 Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει ασκήσεις για επιχειρήσεις βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η 146η Μεραρχία του και μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία πραγματοποίησαν περισσότερες ασκήσεις για την προσομοίωση στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εσωτερικό του Λιβάνου.

Οι στρατιώτες εξασκήθηκαν σε σενάρια μάχης πεδίου και έμαθαν για τις πιθανές προκλήσεις της εισβολής στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τον στρατό, ο οποίος δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να προσομοιωθούν «μάχες βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου».

Ο ισραηλινός στρατός έκανε επίσης λόγο για νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ, ισχυριζόμενος ότι χτύπησε εκτοξευτές που είχαν κατευθύνει επίθεση στη Μαλκίγια νωρίτερα τη Δευτέρα.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη εντός του λιβανέζικου εδάφους σήμερα το πρωί, λέγοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτία.

15:02 Ισραήλ: Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν πως άμαχοι πέθαναν από φωτιά μετά από αεροπορική επιδρομή

Τα πρώτα ευρήματα της ισραηλινής έρευνας για το περιστατικό στη Ράφα δείχνουν ότι μια αεροπορική επιδρομή εναντίον διοικητών της Χαμάς προκάλεσε πυρκαγιά που σκότωσε Παλαιστίνιους αμάχους, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Αβί Χιμάν.

14:43 Προσοχή σκληρές εικόνες – Διαμελισμένο πτώμα μωρού από την επίθεση στη Ράφα

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media από τη Ράφα δείχνουν έναν πατέρα να κρατά το σώμα του νεκρού μωρού του χωρίς κεφάλι και χωρίς πόδια.

Επιζώντες της επίθεσης αναφέρουν ότι βρήκαν σορούς σε κομμάτια μετά την ισραηλινή επίθεση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολιάζουν ότι τα αποκεφαλισμένα μωρά είναι τελικά τα μωρά της Παλαιστίνης σε αντιπαραβολή με το fake news που κυκλοφόρησε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και έκανε λόγο για «τρομοκράτες που αποκεφάλισαν μωρά».

14:30 «Νετανιάχου σταμάτα τώρα» λέει ο παρουσιαστής και ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, Πιρς Μόργκαν

Ο βρετανός παρουσιαστής Πιερς Μόργκαν κατακεραύνωσε τον Νετανιάχου για την επίθεση στον καταυλισμό των εκτοπισμένων στη Ράφα.

«Οι σκηνές από τη Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι φρικτές, υπερασπίστηκα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, αλλά το να σφάζονται τόσοι πολλοί αθώοι άνθρωποι που τρέμουν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό είναι αδικαιολόγητο, οπότε σταμάτα το τώρα, Νετανιάχου», δήλωσε ο Μόργκαν στο Χ, κάνοντας tag τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

14:14 Σε 45 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη Ράφα ενώ οι νεκροί στη Γάζα ξεπέρασαν τις 36.000

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση κατά των εκτοπισμένων στη Ράφα, μεταξύ των οποίων 23 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ 249 τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 36.050 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και 81.026 έχουν τραυματιστεί.

14:03 Ισραηλινός υπουργός καλεί σε τερματισμό των επιχειρήσεων στη Ράφα

Ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Gadi Eisenkot, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να φτάσει στη γραμμή τερματισμού των μαχών στη Ράφα και να προχωρήσει με τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων – ως υποχρέωση και ως στρατηγική αναγκαιότητα του κράτους του Ισραήλ».

Ο Eisenkot πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του «ο αγώνας κατά της Χαμάς θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια και ο συνολικός στόχος της καταστροφής της δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος».

13:45 Μακρόν: Άμεση κατάπαυση πυρός – Οι επιχειρήσεις στη Ράφα πρέπει να σταματήσουν

«Είμαι εξοργισμένος από τα ισραηλινά πλήγματα που έχουν σκοτώσει πολλούς εκτοπισμένους στη Ράφα» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Χ και πρόσθεσε:

«Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα για τους Παλαιστίνιους πολίτες.

Ζητώ πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άμεση κατάπαυση του πυρός».

13:32 Jewish Voice for Peace: «Η γενοκτονία πρέπει να τελειώσει» μετά τη σφαγή στη Ράφα

Η οργάνωση Jewish Voice for Peace με έδρα τις ΗΠΑ λέει ότι η προσοχή πρέπει τώρα να στραφεί στη νυχτερινή «σφαγή» που διαπράχθηκε στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις εικόνες που έρχονται απόψε από τη Ράφα. Άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μωρών, κάηκαν ζωντανοί και διαμελίστηκαν. Αυτή η γενοκτονία πρέπει να τελειώσει, πρέπει να τελειώσει τώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη.

«Θεωρούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εκτός από την ισραηλινή κυβέρνηση, υπεύθυνη για τη σφαγή πάνω από 36.000 Παλαιστινίων, για την πολιορκία και την πείνα των Παλαιστινίων στη Γάζα και για τη μαζική καταστροφή των υποδομών και της γης. Απαιτούμε τον τερματισμό κάθε χρηματοδότησης των ΗΠΑ προς τον ισραηλινό στρατό τώρα. Άνθρωποι με συνείδηση σε όλο τον κόσμο ζητούν τον τερματισμό της γενοκτονίας».

13:16 Παλαιστίνιοι γιατροί απομακρύνουν θύματα μετά από ισραηλινή επίθεση στη Νουσεϊράτ

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) έδειξε σε ανάρτησή της στο Χ πώς οι πρώτοι ανταποκριτές της μετέφεραν τη σορό μιας γυναίκας που σκοτώθηκε σε μια νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας.

Δύο άλλοι μεταφέρθηκαν επίσης από τους γιατρούς, πρόσθεσε.

13:00 Επιζώντες αφηγούνται τη φρίκη της επίθεσης στον καταυλισμό της Ράφα

Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν τη «σφαγή» στον καταυλισμό στην περιοχή Tal as-Sultan της Ράφα.

Ο Majed al-Attar, εκτοπισμένος από την Beit Lahiya στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι έχασε πέντε μέλη της οικογένειάς του.

«Καθόμασταν σε σκηνές και ξαφνικά ο καταυλισμός βομβαρδίστηκε. Έχασα πέντε άτομα από την οικογένειά μου, τα οποία κάηκαν εντελώς, ανάμεσα στους ανθρώπους που σκότωσαν ήταν και έγκυες γυναίκες. Κάθε φορά μας έλεγαν ότι αυτή η περιοχή είναι ασφαλής, μέχρι που βομβαρδίστηκε», είπε.

Ο Mahmoud al-Attar, ένας εκτοπισμένος από την ανατολική Ράφα, δήλωσε: «Μας είπαν ότι αυτή η περιοχή είναι ασφαλής. Φύγαμε από την περιοχή ανατολικά της Ράφα προς τα δυτικά της πόλης, πιστεύοντας ότι εκεί υπάρχει ασφάλεια, αλλά τώρα δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Υπάρχουν σφαγές παντού».

«Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα σταθεί στο πλευρό μας για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, έχασα τον αδελφό μου και κάθε μέρα χάνω έναν» είπε. «Ζούμε αυτή τη σφαγή μια μέρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να απαιτήσει από το Ισραήλ να σταματήσει την επιχείρηση στη Ράφα».

12:45 Παιδικά σώματα μετατράπηκαν σε κομμάτια

Η επίθεση κατά των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στην περιοχή Tal as-Sultan της Ράφα ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, με τις βαριές βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στα καταφύγια να διαμελίζουν τα θύματα.

«Ανασύραμε έναν μεγάλο αριθμό παιδιών-μαρτύρων από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού χωρίς κεφάλι και παιδιών των οποίων τα σώματα έχουν μετατραπεί σε κομμάτια», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος υγειονομικός στο Anadolu.

Ο Mohammad al-Mughayyir, ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, δήλωσε στο AFP: «Είδαμε απανθρακωμένα σώματα και διαμελισμένα άκρα … Είδαμε επίσης περιπτώσεις ακρωτηριασμών, τραυματισμένα παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους».

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι χρησιμοποιήθηκαν βόμβες 2.000 λιβρών αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια της επίθεσης – η οποία, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

12:30 «Ανάγκη για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα» – Συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει την περιοδεία του στην Παλαιστίνη. Στο πλαίσιο αυτής, το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ’.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην τραγωδία που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά και για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

12:20 Απώλειες αναφέρθηκαν μετά από πιθανή ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο Λίβανο

Μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση φέρεται να είχε ως στόχο μια μοτοσικλέτα κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου Salah Ghandour στο Bint Jbeil στο νότιο Λίβανο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άτομο έχει σκοτωθεί και αρκετοί άλλοι έχουν τραυματιστεί.

12:07 Ιταλία: Δεν δικαιολογείται πλέον η βία κατά αμάχων στη Γάζα

Η Ιταλία δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα δεν δικαιολογούνται πλέον, σε μια από τις πιο έντονες επικρίσεις που έχει ασκήσει μέχρι στιγμής η Ρώμη κατά της εκστρατείας του Ισραήλ.

«Υπάρχει μια όλο και πιο δύσκολη κατάσταση, στην οποία ο παλαιστινιακός λαός συμπιέζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς και αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο στην τηλεόραση SkyTG24.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση με απόγνωση».

11:48 UNRWA: Τρομακτικές οι ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα

Η παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, UNRWA, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αναφορές για επιθέσεις εναντίον οικογενειών που αναζητούν καταφύγιο στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, είναι «τρομακτικές».

«Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Ράφα για περαιτέρω επιθέσεις σε οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο είναι τρομακτικές», έγραψε η UNRWA στο X.

«Υπάρχουν αναφορές για μαζικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν. Η Γάζα είναι κόλαση επί γης. Οι εικόνες από χθες το βράδυ είναι μια ακόμη απόδειξη γι’ αυτό».

11:35 «Πολύ σοβαρό» χαρακτήρισε ο ανώτατος στρατιωτικός εισαγγελέας του Ισραήλ το χτύπημα στη Ράφα

Ο ανώτατος στρατιωτικός εισαγγελέας του Ισραήλ χαρακτήρισε σήμερα «πολύ σοβαρό» το αεροπορικό πλήγμα στη Ράφα που, σύμφωνα με υγειονομικές αρχές της Γάζας, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων και δήλωσε πως μια έρευνα των ενόπλων δυνάμεων μετά την ενέργεια συνεχίζεται.

«Οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξακολουθούν να τελούν υπό έρευνα, κάτι που δεσμευόμαστε να διεξαγάγουμε στην πιο πλήρη έκταση», δήλωσε ο αντιστράτηγος Γιφάτ Τόμερ Γερουσάλμι σε συνέδριο που φιλοξενεί ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ισραήλ.

11:22 Κατάρ: Η επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να εμποδίσει τις συνομιλίες εκεχειρίας

Το Κατάρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

11:10 Το Ισραήλ περιορίζει τις υπηρεσίες της ισπανικής πρεσβείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να στείλει διπλωματικό σημείωμα στην ισπανική πρεσβεία στο Ισραήλ.

Το σημείωμα αναφέρει ότι η ισπανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ απαγορεύεται «να διεξάγει προξενικές δραστηριότητες ή να παρέχει προξενικές υπηρεσίες σε κατοίκους της Παλαιστινιακής Αρχής».

11:00 Περισσότερα από τη συνέντευξη Τύπου του Ιρλανδού ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Micheal Martin λέει ότι παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα – συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ – συζητά εδώ και δεκαετίες την υποστήριξη μιας λύσης δύο κρατών, «δεν είμαστε πιο κοντά στο να φτάσουμε στην επιθυμητή τελική κατάσταση».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μαζί με τον Ισπανό και τον Νορβηγό ομολόγό του, είπε ότι ορισμένοι έχουν διαμορφώσει την άποψή τους για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ως «ανταμοιβή για την τρομοκρατία», προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια».

«Αναγνωρίσαμε τόσο το κράτος του Ισραήλ όσο και το κράτος της Παλαιστίνης ακριβώς επειδή θέλουμε να δούμε ένα μέλλον με ομαλοποιημένες σχέσεις μεταξύ των δύο λαών» συνέχισε.

Είπε ότι η χώρα του επιδιώκει μια λύση στην οποία η κατοχή, η τρομοκρατία, η απαλλοτρίωση και ο εκτοπισμός, «δεν θα έχουν κανένα ρόλο» και θα «αντικατασταθούν από ένα πολιτικό πλαίσιο στο οποίο τα μέρη θα μπορούν να επιδιώξουν τους πολιτικούς τους στόχους».

«Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Και αρνούμαι απολύτως κάθε ομάδα που χρησιμοποιεί βία ή τρομοκρατία για να προσπαθήσει να εξαλείψει το κράτος του Ισραήλ ή να εξαλείψει το κράτος της Παλαιστίνης ως ιδέα ή ως πραγματικότητα», είπε.

10:41 Κόρμπιν: Τερατώδης αποτυχία της ανθρωπότητας

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου και πλέον ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής για τις επερχόμενες βρετανικές εκλογές, χαρακτήρισε τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα ως «τερατώδη αποτυχία της ανθρωπότητας» σε ανάρτησή του στο Χ.

10:38 Η επίθεση στη Ράφα είναι «το έγκλημα των εγκλημάτων»

Ο Chris Gunness, πρώην εκπρόσωπος της UNRWA, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ήταν «τραγωδία» το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πίστευαν ότι μπορούσαν να βρουν καταφύγιο «κάτω από την γαλάζια σημαία του ΟΗΕ» στη Ράφα.

Μετά τη χθεσινοβραδινή βομβιστική επίθεση σε καταυλισμό σκηνών στη Ράφα, δήλωσε ότι οι τρεις δικαστές στο προδικαστικό τμήμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) «είναι εξίσου τρομοκρατημένοι με τον υπόλοιπο κόσμο για αυτές τις επιθέσεις».

Στις 20 Μαΐου, μετά από μήνες συλλογής στοιχείων, ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για ηγέτες της Χαμάς.

«Ας προσευχηθούμε ότι τώρα θα προχωρήσουμε σε εντάλματα σύλληψης κατά του Γκαλάντ και του Νετανιάχου- πρέπει τώρα να γίνουν καταζητούμενοι εγκληματίες πολέμου», δήλωσε ο Γκάνες.

«Βλέπουμε τώρα μια κατάφωρη περιφρόνηση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία. Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αυτό είναι το έγκλημα των εγκλημάτων», είπε.

10:29 «Τους έκαψαν, έκαψαν ανθρώπους»

Επιζώντες της σφαγής στη Ράφα μιλούν στην κάμερα για τα όσα φρικτά έζησαν.

«Έκαψαν μία ολόκληρη περιοχή, έκαψαν ανθρώπους λέει Παλαιστίνιος που βρίσκεται σε νοσοκομείο μετά την επίθεση».

10:22  Γερμανία: Υπέρ της ανανέωσης της αποστολής της ΕΕ στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτική και πρέπει να γίνει σεβαστή, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ ενόψει της συνόδου των υπουργών της ΕΕ τη Δευτέρα.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ισχύει για όλους, και για τη διεξαγωγή του πολέμου από το Ισραήλ», δήλωσε η ίδια.

Η Μπέρμπογκ πρόσθεσε ότι η Γερμανία υποστηρίζει την επανενεργοποίηση της αποστολής της ΕΕ στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

10:16 Ισπανός ΥΠΕΞ: Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ισπανία με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας δήλωσε:

«Ο χθεσινός βομβαρδισμός [στη Ράφα] είναι μια ακόμη ημέρα με αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται».

«Αυτό τονίζει αυτό που οι τρεις χώρες μας ζητούν εδώ και πολύ καιρό… μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Αλλά η βαρύτητα είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί έρχεται μετά από μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που, για άλλη μια φορά, θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι δεσμευτικές και υποχρεωτικές για όλα τα μέρη».

«Νομίζω ότι αυτή τη φορά πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας όχι μόνο για άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά και για να υποστηρίξουμε το διεθνές δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη».

10:13 Παλαιστίνιοι ψάχνουν στα αποκαΐδια του καταυλισμού της Ράφα

Άνθρωποι κοιτάζουν τα καμένα προσωρινά καταφύγια στον καταυλισμό στη Ράφα, το πρωί μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού που προκάλεσε πυρκαγιά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας [Ashraf Amra/Anadolu Agency].

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή Tal as-Sultan κοντά στη Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας [Ashraf Amra/Anadolu Agency]

10:08 Η Ισπανία θα ζητήσει από τα κράτη της ΕΕ να στηρίξουν το Διεθνές Δικαστήριο για το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ζητήσει από τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχουν επίσημη υποστήριξη στο Διεθνές Δικαστήριο και να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ σέβεται τις αποφάσεις του.

«Θα ζητήσω από τους άλλους 26 εταίρους να δηλώσουν την υποστήριξη του Διεθνούς Δικαστηρίου και της απόφασής του και επίσης, εάν το Ισραήλ συνεχίσει να επιδιώκει να εναντιώνεται στην απόφαση του δικαστηρίου, θα προσπαθήσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να την επιβάλουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Ιρλανδούς και Νορβηγούς ομολόγους του.

10:05 Ιρλανδία: Βάρβαρη η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα – Να σταματήσει τώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας χαρακτηρίζει «βάρβαρη» τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε καταυλισμό σκηνών στη Ράφα.

«Η Γάζα είναι ένας πολύ μικρός θύλακας, πυκνοκατοικημένος», λέει και προσθέτει: «Δεν μπορεί κανείς να βομβαρδίσει μια τέτοια περιοχή χωρίς συγκλονιστικές συνέπειες όσον αφορά αθώα παιδιά και αμάχους.

«Θα προτρέπαμε το Ισραήλ να σταματήσει, να σταματήσει τώρα, όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα».

10:00 Νορβηγία: Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Ράφα «παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας – των τριών χωρών που θα αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος την Τρίτη – μιλούν στην ισπανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Espen Barth Eide, δηλώνει:

«Νομίζω ότι και οι τρεις μας εδώ και μήνες λέμε ότι ανησυχούμε ότι ο ισραηλινός τρόπος πολέμου στη Γάζα παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Τώρα γνωρίζουμε».

«Είχαμε μια υποχρεωτική εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα».

«Είναι υποχρεωτική. Είναι δεσμευτική, πράγμα που σημαίνει ότι η συνέχιση… στη Ράφα αποτελεί ουσιαστική παραβίαση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου του κόσμου».

09:55 Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταθέτουν τρίτη καταγγελία για τη Γάζα στο ΔΠΔ

Η ομάδα για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης δηλώνει ότι κατέθεσε τρίτη καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) σχετικά με τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου εναντίον δημοσιογράφων στη Γάζα.

Η νέα καταγγελία περιγράφει οκτώ νέες περιπτώσεις Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν «κατά τη διάρκεια της εργασίας τους» μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και 20 Μαΐου και μία περίπτωση δημοσιογράφου που τραυματίστηκε.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχουν ζητήσει από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να διερευνήσει τις ισραηλινές δυνάμεις που σκότωσαν περισσότερους από 100 δημοσιογράφους από τον Οκτώβριο, με τις περιπτώσεις που περιγράφονται λεπτομερώς στη νέα καταγγελία να περιλαμβάνουν τους δημοσιογράφους Mustapha Thuraya και Hamza al-Dahdouh, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του οχήματός τους στις 7 Ιανουαρίου, ανέφερε η RSF.

Ο Antoine Bernard, διευθυντής υπεράσπισης και βοήθειας της RSF, δήλωσε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να εργάζεται για να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τη δολοφονία δημοσιογράφων, «σε αλληλεγγύη με τους δημοσιογράφους της Γάζας».

«Αυτοί που σκοτώνουν δημοσιογράφους επιτίθενται στο δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση, το οποίο είναι ακόμη πιο σημαντικό σε περιόδους συγκρούσεων», δήλωσε ο Bernard.

09:47 IDF: Στο στόχαστρο η υποδομή της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ την Κυριακή στις περιοχές Γιαρούν και Χούλα στο νότιο Λίβανο.

Αναφέρει επίσης ότι τα αεροσκάφη έπληξαν μια εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων και δομές στην περιοχή Meiss el-Jabal και πρόσθετες στρατιωτικές δομές στην περιοχή Khiam, επίσης στο νότιο Λίβανο.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε σε λιβανέζικο έδαφος. Είπε ότι το περιστατικό διερευνάται και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εξαχθούν πληροφορίες από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν τακτικά πυρά στα σύνορα.

09:32 Οργή και θλίψη μετά τη σφαγή στη Ράφα

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και γιατροί εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους για την τελευταία επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό σκηνών για εκτοπισμένους στη Ράφα.

Η επίθεση ξέσκισε τα θύματα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, και προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά, καίγοντας ζωντανούς ανθρώπους μέσα στις σκηνές τους, σύμφωνα με μάρτυρες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Ακολουθούν μερικές από τις αντιδράσεις:

Ο Humza Yousaf, πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, έγραψε: «Λίγες ημέρες μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει το Ισραήλ τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, η ισραηλινή κυβέρνηση βομβαρδίζει εκτοπισμένους ανθρώπους που ζουν σε σκηνές. Αθώοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά διαμελίζονται και καίγονται ζωντανοί. Δείτε τις εικόνες και αναρωτηθείτε, είστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας;»

Ο Jagmeet Singh, Καναδός βουλευτής και ηγέτης του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, έγραψε: «Οι εικόνες της αεροπορικής επιδρομής των IDF που έπληξε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα είναι τρομακτικές. Εικόνες τόσο τρομερές που δεν θα τις μοιραστώ. Ο κόσμος απογοητεύει τον λαό της Γάζας. Ο Καναδάς απογοητεύει τον λαό της Γάζας».

«Αποκεφαλισμένα μωρά»

Ο Mehdi Hassan, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, έγραψε: «Σήμερα βγαίνουν βίντεο από τη Ράφα με αποκεφαλισμένα μωρά. Πραγματικά αποκεφαλισμένα μωρά που μπορείτε να δείτε μόνοι σας – όχι τα αποκεφαλισμένα μωρά που επινόησαν οι ισραηλινές αρχές για να δικαιολογήσουν τη γενοκτονική τους επίθεση, ή αυτά που ο Μπάιντεν ψευδώς ισχυρίστηκε ότι είδε εικονες».

Ο Yipeng Ge, ένας Καναδός γιατρός, έγραψε: «Υπάρχει κάτι δυστοπικό σε αυτές τις στιγμές που η Ράφα καίγεται και σφαγιάζεται και η παλαιστινιακή υγειονομική περίθαλψη έχει πέρα για πέρα συντριβεί μετά από συστηματικές και στοχευμένες πολιορκίες νοσοκομείων […] Ενώ τα ιατρικά ιδρύματα στον Καναδά εξακολουθούν να μιλούν σοβαρά για το πώς τα καρπούζια θεωρούνται προσβλητικά».

09:24 Μπορέλ: Η απόφαση του ΔΔΔ πρέπει να εφαρμοστεί

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε, τη Δευτέρα, ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της περασμένης εβδομάδας για τη Γάζα πρέπει να εφαρμοστεί και ότι οι χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς θα αναλάβουν δράση για την εφαρμογή της απόφασης.

09:12 Τι έχει συμβεί στη Ράφα μετά την απόφαση του ΔΔΔ που ζήτησε τον τερματισμό της επίθεσης

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) διέταξε την Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του, επικαλούμενο «τεράστιο κίνδυνο» για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα, το νοτιότερο τμήμα της Γάζας.

Αλλά το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, αψηφώντας το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ.

Ακολουθεί ένας κατάλογος των ισραηλινών επιθέσεων που αναφέρθηκαν στη Ράφα μετά την απόφαση:

  • Το Σάββατο, οι επιθέσεις στη Ράφα συνεχίστηκαν, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πλήττουν τον καταυλισμό Shaboura και περιοχές κοντά στο νοσοκομείο του Κουβέιτ.
  • Την Κυριακή το πρωί, τα ισραηλινά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεσή τους στη Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα στην περιοχή Khirbet al-Adas.
  • Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και πολλά άλλα τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση που έπληξε σπίτι στο κέντρο της Ράφα την Κυριακή.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν έναν καταυλισμό σκηνών που στεγάζει εκτοπισμένους σε μια καθορισμένη ασφαλή ζώνη στη Ράφα, σκοτώνοντας 40 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αναφορές το βράδυ της Κυριακής.

09:08 Κυρώσεις κατά του Ισραήλ ζητά η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτήρισε την επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό σκηνών στη Ράφα ως «περισσότερη φρίκη».

«Αυτή η σκληρότητα, μαζί με την κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και συστήματος, είναι απαράδεκτη», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.

«Η γενοκτονία δεν θα τελειώσει εύκολα χωρίς εξωτερική πίεση: το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις, δικαιοσύνη, αναστολή συμφωνιών, εμπορικών συναλλαγών, εταιρικών σχέσεων και επενδύσεων, καθώς και συμμετοχή σε διεθνή φόρουμ».

09:00 Βίντεο και φωτογραφίες από τη σφαγή στη Ράφα

Φρικτές εικόνες από την ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό της Ράφα που στοίχισε τη ζωή σε 40 άτομα.

Τραυματισμένο παιδί σε νοσοκομείο μετά την επίθεση στη Ράφα

Γυναικόπαιδια ανάμεσα στα θύματα της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

Άνδρας θρηνεί δίπλα στο σώμα ενός μικρού παιδιού που σκοτώθηκε στην επίθεση στη Ράφα

08:55 «Συγκεντρώνουμε πληροφορίες» λένε οι ΗΠΑ για τη σφαγή στη Ράφα

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις αναφορές σχετικά με ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα και συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

08:50 Αμερικανός βουλευτής καλεί τον Νετανιάχου να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Στον απόηχο της τελευταίας επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, ο Αμερικανός βουλευτής Ro Khanna κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τερματίσει την επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας.

«Ο Νετανιάχου πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα», ανέφερε ο Khanna σε ανάρτησή του στο X.

«Η φρικτή απώλεια αθώων σήμερα με τον βομβαρδισμό ενός προσφυγικού καταυλισμού υπογραμμίζει την ηθική επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η εκστρατεία στη Ράφα», δήλωσε ο Khanna, προοδευτικός Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια.

08:40 Αξιωματούχος του ΟΗΕ: Θηριωδία η επίθεση σε γυναικόπαιδα ενώ κρύβονται

Ο Balakrishnan Rajagopal, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση, ζήτησε να ληφθούν μέτρα κατά του Ισραήλ μετά την τελευταία επίθεσή του εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα.

«Η επίθεση σε γυναίκες και παιδιά, ενώ κρύβονται στα καταφύγιά τους στη Ράφα, είναι θηριωδία. Χρειαζόμαστε συντονισμένη παγκόσμια δράση για να σταματήσουμε τις ενέργειες του Ισραήλ τώρα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

08:27 Σφαγή στη Ράφα και επιθέσεις σε όλη τη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Διαβάστε όσα έχουν προηγηθεί εδώ.

inSports

Αυτές είναι οι 18 ομάδες της νέας σεζόν στη Euroleague – Ποια αποχώρησε και ποια πήρε τη θέση της (pics)

Η Euroleague γνωστοποίησε τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024