Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Φρίκη στη Ράφα - Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε περιοχή που είχε κηρυχτεί ασφαλής ζώνη

Live: Φρίκη στη Ράφα – Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε περιοχή που είχε κηρυχτεί ασφαλής ζώνη

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Μαίνονται οι μάχες στη βόρεια Γάζα καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Ράφα με αξιωματούχους του τώρα να δίνουν άλλη ερμηνεία στην απόφαση του ΔΔΔ

Τα ισραηλινά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεσή τους στη Ράφα, στη νότια Γάζα, ενώ για πρώτη φορά μετά από μήνες η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μάλιστα δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι πιστεύουν πως η απόφαση του ΔΔΔ δεν αποκλείει συνολικά την επίθεση στη Ράφα, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Τζάτσι Χανέγκμπι να δηλώνει: «Αυτό που μας ζητούν είναι να μην διαπράξουμε γενοκτονία στη Ράφα. Δεν διαπράξαμε γενοκτονία και δεν θα διαπράξουμε γενοκτονία».

Ο διευθυντής του νοσοκομείου του Κουβέιτ στη Ράφα απηύθυνε έκκληση για βοήθεια, προειδοποιώντας ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα ξεμείνουν από καύσιμα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς υποστήριξε ότι μαχητές της έστησαν ενέδρα σε ισραηλινά στρατεύματα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια και «σκότωσαν, τραυμάτισαν και αιχμαλώτισαν» ορισμένους από αυτούς. Οι Ταξιαρχίες Κασάμ δεν ανέφεραν πόσοι στρατιώτες είχαν αιχμαλωτιστεί. Το Ισραήλ διέψευσε τον ισχυρισμό.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Δορυφορικές εικόνες του καταυλισμού πριν τη δολοφονική επίθεση

Εντοπίστηκε η θέση του καταυλισμού με τις σκηνές που επλήγη από τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς το βράδυ χθες Κυριακή στη Ράφα, σύμφωνα με το γραφείο ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera.

Η επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στις 20:45 τοπική ώρα (17:45 GMT), είχε στόχο τον καταυλισμό Brix στην περιοχή Ταλ ας-Σουλτάν, στα δυτικά της πόλης Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Μια δορυφορική φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 24 Μαΐου, δύο μόλις μέρες πριν τη δολοφονική επίθεση, δείχνει εκατοντάδες σκηνές στην περιοχή. Μια προηγούμενη, που τραβήχτηκε στις 31 Δεκεμβρίου, αποκαλύπτει ότι πολλές από τις σκηνές είχαν εγκατασταθεί μόλις πρόσφατα.

Από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων προκύπτει ότι οι καταυλισμοί που βρίσκονται στη στοχευμένη περιοχή στήθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, σε συνδυασμό με την εισροή εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων στο Ταλ ας-Σουλτάν και τη δυτική Ράφα από διάφορες επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το Sanad.

05:30 «Τα περισσότερα πτώματα ήταν απανθρακωμένα»

«Λάβαμε κλήση κινδύνου αφού στοχοποιήθηκε η περιοχή πίσω από το Al Baraksat, παρόλο που η ισραηλινή κατοχή είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο τετράγωνο ως ασφαλή ζώνη και ανάγκασε τους πολίτες να μετακινηθούν εκεί.

»Μας πήρε περίπου 45 λεπτά για να καταστείλουμε την πυρκαγιά και ανασύραμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες», δήλωσε ο επικεφαλής των ομάδων πολιτικής άμυνας της Γάζας, Δρ Mohammed al-Mughayyir.

«Τα περισσότερα πτώματα ήταν απανθρακωμένα, ενώ οι τραυματίες έχουν ακρωτηριαστεί και υποστεί άλλους τραυματισμούς λόγω της πιθανής χρήσης διεθνώς απαγορευμένων όπλων που προκάλεσαν την τεράστια πυρκαγιά.

»Ανασύραμε περίπου 50 ανθρώπους νεκρούς και τραυματίες και τους μεταφέραμε σε νοσοκομεία πεδίου, αφού η κατοχή απαίτησε την εκκένωση των μεγάλων νοσοκομείων σε μια προσπάθεια να καταστρέψει το σύστημα υγείας στην περιοχή της Ράφα».

05:00 Στους 40 ανήλθαν οι νεκροί από την επίθεση στον καταυλισμό με τις σκηνές

Στους 40 έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό με τις σκηνές των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων στην περιοχή Ταλ ας Σουλτάν, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, προσθέτει. Πολλοί από τους ανθρώπους μέσα στις σκηνές «κάηκαν ζωντανοί», επισημαίνει το Wafa, σύμφωνα με την Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS).

Η PRCS δήλωσε στο πρακτορείο ότι τα νοσοκομεία στην περιοχή «δεν είναι σε θέση να χειριστούν αυτόν τον μεγάλο αριθμό θυμάτων ως αποτέλεσμα της εσκεμμένης καταστροφής του συστήματος υγείας στη Γάζα από την κατοχή (έτσι αναφέρεται το Ισραήλ)».

Τοπικές πηγές ανέφεραν, επίσης, στο πρακτορείο ότι τουλάχιστον οκτώ πύραυλοι έπληξαν τον καταυλισμό με τις σκηνές που στήθηκε πρόσφατα κοντά σε μια αποθήκη της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή).

04:30 Σκοτώθηκαν 2 ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς, λέει το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε μια δεύτερη ανακοίνωση σχετικά με την επίθεση στη Ράφα, αναφέροντας ότι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς σκοτώθηκαν σε «αεροπορική επιδρομή ακριβείας».

Πρόσθεσε ότι συμπεριλαμβάνεται και ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Δυτική Οχθη, Γιασίν Ραμπία.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως έπληξε ένα «συγκρότημα της Χαμάς» και γνώριζε αναφορές ότι «πολλοί άμαχοι στην περιοχή υπέστησαν κακό» ως αποτέλεσμα του πλήγματος και των πυρκαγιών που ξέσπασαν στον καταυλισμό με τις σκηνές εκτοπισμένων Παλαιστίνιων.

04:00 Η Σαουδική Αραβία διορίζει πρεσβευτή στη Δαμασκό

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τον διορισμό νέου πρεσβευτή στη Δαμασκό, τον πρώτο έπειτα από μια δεκαετία και πλέον ρήξης, μετά το ξέσπασμα του εξαιρετικά περίπλοκου πολέμου στη Συρία.

Σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, η κυβέρνηση ονόμασε τον Φάισαλ μπιν Σαούντ Αλ Μετζφέλ νέο πρεσβευτή του βασιλείου στη Συρία.

Η Σαουδική Αραβία, που υποστήριξε οργανώσεις ανταρτών όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία κι έκλεισε την πρεσβεία της στη Δαμασκό το 2012, αποκατέστησε κατόπιν τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Ασαντ κι άνοιξε εκ νέου τη διπλωματική αποστολή της στη συριακή πρωτεύουσα.

Το βασίλειο έστειλε σε πρώτη φάση επιτετραμμένο, ενώ στο Ριάντ ανέλαβε καθήκοντα πρεσβευτής της Συρίας τον Δεκέμβριο.

03:30 Ερευνα κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Τρεις ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας τον Απρίλιο στοίχισαν τη ζωή σε 44 άμαχους Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 32 παιδιά, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ν’ αρχίσει να διενεργεί έρευνα για «εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι τρεις βομβαρδισμοί έγιναν τη 16η Απριλίου στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Μαγάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και τη 19η και την 20ή Απριλίου στη Ράφα, στον νότο.

«Αυτοί οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί αποδεκάτισαν οικογένειες και αφαίρεσαν απάνθρωπα τη ζωή 32 παιδιών», τονίζει στην ανακοίνωση της Αμνηστίας η Ερικα Γκεβάρα-Ρόσας, υπογραμμίζοντας πως η έρευνα της ΜΚΟ βρήκε «κρίσιμες αποδείξεις για παράνομες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού» (περισσότερα εδώ).

03:00 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα. Γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, ανέφερε το υπουργείο.
  • Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε σπίτι στην περιοχή Τζαμπάλια αλ-Ναζλχ, στη βόρεια Γάζα.
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οκτώ ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Ράφα στη νότια Γάζα προς το κεντρικό Ισραήλ.
  • Μια «ισχυρή» Παλαιστινιακή Αρχή είναι απαραίτητη για να επέλθει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
  • Τουλάχιστον ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από την ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο έπληξε μοτοσικλέτα στο νότιο Λίβανο, στην Αϊτά αλ Σαάμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων NNA του Λιβάνου.

02:53 Σαουδική Αραβία: Το Ισραήλ «δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς… παλαιστινιακό κράτος»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε μετά τις συναντήσεις με Άραβες και Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ότι είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει πως η ασφάλεια που επιδιώκει προέρχεται από μια λύση δύο κρατών.

«Είναι απολύτως απαραίτητο το Ισραήλ να αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Ότι η ασφάλειά του εξυπηρετείται από την οικοδόμηση ενός παλαιστινιακού κράτους. Ελπίζουμε λοιπόν ειλικρινά ότι οι ηγέτες του Ισραήλ θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα, όχι μόνο για να ενισχύσουν την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά για να δημιουργήσουν ένα παλαιστινιακό κράτος κατά μήκος των συνόρων του 1967», συμπλήρωσε.

02:44 Αμερικανίδα βουλευτής κατακεραυνώνει Μπάιντεν και Νετανιάχου

Η Αμερικανίδα βουλευτής, Ρασίντα Τλάιμπ, κατακεραύνωσε την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο υπέρ της Παλαιστίνης στο Ντιτρόιτ.

«Η επίθεση στην εξουσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και η παρέμβαση στις νομικές διαδικασίες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να αποτραπεί ο μανιακός γενοκτόνος Νετανιάχου και οι ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι του να λογοδοτήσουν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Είστε ένας εγκάθετος, πρόεδρε Μπάιντεν».

Η Τλάιμπ, που υπηρετεί στο Κογκρέσο, τόνισε ότι η θέση των ΗΠΑ ότι δεν λαμβάνει χώρα γενοκτονία στη Γάζα ισοδυναμεί με «θωράκιση του δολοφονικού εγκληματία Νετανιάχου και της ισραηλινής κυβέρνησης».

02:35 Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν σπίτι στην κεντρική Γάζα

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic αναφέρουν τραυματισμούς μετά από ισραηλινή επιδρομή που έπληξε σπίτι οικογένειας, ανατολικά του τζαμιού Σαλάχ Σεχάντεχ στον καταυλισμό στο Νουσεϊράτ.

02:27 Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους να ξεσηκωθούν

Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους να «σηκωθούν», να βγουν στους δρόμους να κάνουν «πορεία οργής» μετά τη «σφαγή» που κατ’ αυτή διέπραξε ο ισραηλινός στρατός σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά «τη φρικιαστική σφαγή που διέπραξε απόψε ο εγκληματικός στρατός κατοχής βάζοντας στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων, καλούμε τις μάζες του λαού μας στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στα κατεχόμενα εδάφη και στο εξωτερικό να σηκωθούν και να κάνουν πορεία οργής», αναφέρει ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

02:13 Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής καταγγέλλει τη «φρικιαστική σφαγή»

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγορεί το Ισραήλ ότι έβαλε εσκεμμένα στο στόχαστρο κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι αρχές της Χαμάς κάνουν λόγο για τουλάχιστον 35 νεκρούς.

«Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς» και τη διεθνή «νομιμότητα», ανέφερε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» καταυλισμό εκτοπισμένων.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του in

02:00 Δεκάδες άμαχοι «κάηκαν ζωντανοί»

Όλο και περισσότερες πληροφορίες γίνονται γνωστές για την ισραηλινή επιδρομή στον καταυλισμό στη Ράφα με τους δεκάδες νεκρούς.

Οι βομβαρδισμοί «προκάλεσαν τον θάνατο 30 ανθρώπων και άφησαν δεκάδες τραυματίες», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Η υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας της Γάζας επιβεβαίωσε τα ισραηλινά πλήγματα σ’ αυτήν την περιοχή όπου, σύμφωνα με την υπηρεσία, διαμένουν περίπου 100.000 άνθρωποι, εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, λόγω του πολέμου του Ισραήλ. Σύμφωνα με την υπηρεσία, 50 είναι οι νεκροί και οι τραυματίες.

Η Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου τόνισε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στις σκηνές, κυρίως παιδιά και γυναίκες, κάηκαν ζωντανοί.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι τα πληρώματά της μετέφεραν μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών μετά τους βομβαρδισμούς και επεσήμανε ότι τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να χειριστούν αυτόν τον μεγάλο αριθμό θυμάτων ως αποτέλεσμα της καταστροφής του συστήματος υγείας στη Γάζα από το Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του in

01:40 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ενήργησε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στις επιθέσεις κατά των εκτοπισμένων στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή του ότι οι επιθέσεις του στη Ράφα, οι οποίες άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 35 νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είχαν ως στόχο ένα «συγκρότημα της Χαμάς, όπου διέμεναν μαχητές της οργάνωσης».

Λέει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με χρήση πυρομαχικών ακριβείας και με βάση προκαταρκτικές πληροφορίες που υποδεικνύουν τη χρήση της περιοχής από μαχητές της Χαμάς».

Επίσης, σημειώνει ότι είναι ενήμερος για «ισχυρισμούς» ότι ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή όπου στεγάζονται καταφύγια του ΟΗΕ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν «αρκετοί μη εμπλεκόμενοι».

01:24 «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»

Ο Αριέ Νεϊέρ, ένας Εβραίος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του οποίου η οικογένεια διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1939, όταν ήταν δύο ετών, λέει ότι ο ισραηλινός στρατός διαπράττει «γενοκτονία» στη Γάζα.

«Κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, το Ισραήλ παρεμπόδισε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και εκείνοι που έχουν υποστεί τα πιο σοβαρά θύματα δεν είναι μέλη της Χαμάς», δήλωσε ο συνιδρυτής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο ίδιος είπε ότι τα ευάλωτα παιδιά υποσιτίζονται σε ολόκληρο τον θύλακα.

«Η σοβαρή παρεμπόδιση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ισοδυναμεί με γενοκτονία», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η ποσότητα τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων που έχει επιτρέψει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου είναι «εντελώς ανεπαρκής».

01:11 Αιματοχυσία στη Ράφα

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα αεροπορικών επιθέσεων στη Ράφα.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν εκτοπισμένες γυναίκες και παιδιά που στοχοποιήθηκαν με «εργαλεία μαζικής δολοφονίας», ενώ είχαν ήδη στερηθεί νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο ισραηλινός στρατός, από την μεριά του, επιβεβαιώνει την επίθεσης στην περιοχή Ταλ ασ-Σουλτάν στη νότια πόλη της Γάζας.

00:44 Στο στόχαστρο των IDF οι εκτοπισμένοι στη Γάζα

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον 10 κέντρα εκτοπισμένων που συνδέονται με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη (UNRWA) τις τελευταίες 24 ώρες.

Λέει ότι καταφύγια που φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν πληγεί στην Τζαμπάλια, το Νουσεϊράτ, την πόλη της Γάζας και τη Ράφα. Με τα τελευταία χτυπήματα στη Ράφα, ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις ξεπερνά τους 190, σύμφωνα με το γραφείο.

Όπως προσθέτει, μια πρόσφατη επίθεση στη Ράφα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση επτά βομβών 2.000 λιβρών (ενός τόνου), οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 30 άτομα, ωστόσο ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Το γραφείο θεωρεί τις επιθέσεις ως ένα «σαφές μήνυμα» του Ισραήλ και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) και την παγκόσμια κοινότητα ότι «οι σφαγές εναντίον εκτοπισμένων και παιδιών θα συνεχιστούν και ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα σταματήσει».

00:23 Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ καταδικάζουν τη «σφαγή» στη Ράφα

Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους ότι η μαζική δολοφονία εκτοπισμένων αμάχων στη δυτική Ράφα είναι «αποτρόπαια», δεδομένου ότι ο ισραηλινός στρατός είχε κηρύξει την περιοχή ασφαλή ζώνη.

«Θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Μπάιντεν πλήρως υπεύθυνη για αυτή τη σφαγή», δήλωσε η Χαμάς, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές έρχονται «σε πλήρη περιφρόνηση και αγνόηση» των εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αναφέρει ότι οι επιθέσεις στη Ράφα δείχνουν «το βάθος της στρατιωτικής αποτυχίας» που το Ισραήλ προσπαθεί να αντισταθμίσει με αίμα.

«Η συνέχιση των εγκλημάτων του εχθρού στη Λωρίδα της Γάζας είναι αποτέλεσμα της κάλυψης που παρέχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, των θέσεων ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της αδύναμης στάσης των αραβικών καθεστώτων», τονίζεται.

00:12 Οι ΥΠΕΞ της Ισπανίας και της Τουρκίας  συζητούν την κίνηση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Εξετάσαμε τις διμερείς μας σχέσεις και μιλήσαμε για την απόφαση της Ισπανίας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης την ερχόμενη Τρίτη», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο Αλμπάρες.

«Συμφωνούμε στην ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ειρήνη», προσθέτει.

23:56 «Η Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται στο επίκεντρο των συλλογικών μας προσπαθειών»

Ο Τορ Βένεσλαντ, Ειδικός Συντονιστής για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη «σταθεροποίησης» της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Προτείνω ότι χρειάζεται ένα πολιτικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί ότι η Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται στο επίκεντρο των συλλογικών μας προσπαθειών στη Γάζα και ως δρόμος προς μια λύση δύο κρατών», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Χ.

Απευθύνει επίσης έκκληση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

23:42 Νέες επιδρομές στη Ράφα

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν τρεις ακόμη αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες γειτονιές στη Ράφα.

Η τελευταία σειρά επιθέσεων έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Δικαστηρίου που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, επικαλούμενο «τεράστιο κίνδυνο» για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

23:33 Οι IDF αρνούνται την ανάσυρση σορών ομήρων από τη Γάζα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε σύντομη ανακοίνωσή τους διευκρινίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις φήμες περί επιστροφής ομήρων τις τελευταίες ώρες».

Τις προηγούμενες ώρας κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φήμες που υποστήριζαν ότι ανασύρθηκαν πτώματα ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

23:23 Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Ράφα πάνω από 60 φορές μέσα σε 48 ώρες μετά την απόφαση του ΔΔΔ

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε περισσότερες από 60 αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα μέσα σε 48 ώρες αφότου το Παγκόσμιο Δικαστήριο το διέταξε την Παρασκευή να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νότια πόλη της Γάζας.

Εν μέσω της ισραηλινής χερσαίας εισβολής στην περιοχή, δεκάδες βλήματα πυροβολικού και συνεχείς πυροβολισμοί έπληξαν τους Παλαιστίνιους στη Ράφα κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεκατρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις 48 ώρες που ακολούθησαν την απόφαση του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων έξι μελών της οικογένειας Qishta, μιας ηλικιωμένης μητέρας και τριών από τα παιδιά της -δύο κορίτσια και ένα αγόρι- και ενός ενήλικου γιου και των δύο παιδιών του», ανέφερε η οργάνωση με έδρα τη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Χιρμπέτ αλ-Αντάς, μία συνοικία βόρεια της Ράφα που δεν περιλαμβάνεται στις ισραηλινές εντολές εκκένωσης.

23:11 Νεκροί και τραυματιές μετά από ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic κάνουν λόγο για τραυματίες μετά από ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει σε ανακοίνωσή του μέσω του καναλιού του στο Telegram ότι ένας «μεγάλος αριθμός» Παλαιστινίων σκοτώθηκε και τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα του χτυπήματος του ισραηλινού στρατού σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στα βορειοδυτικά της Ράφα.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για επιζώντες.

22:59 Μπορέλ: Η αξιοπιστία της ΕΕ «κινδυνεύει» από την ισραηλινή περιφρόνηση των εντολών του ΔΔΔ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανάρτησή του στο Χ αναφέρει ότι το μπλοκ κινδυνεύει από την αδιαφορία του Ισραήλ για τις εντολές που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

«Η εισαγωγή επιφυλάξεων, αντιρρήσεων ή εξαιρέσεων με βάση μη νομικούς λόγους βλάπτει τη διεθνή έννομη τάξη, βλάπτει τις αξίες μας και θα βλάψει το διεθνές μας κύρος και θα αποδυναμώσει τη θέση μας σε άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», αναφέρει.

Και προσθέτει: «Εάν ένα από τα μέρη δεν είναι ικανοποιημένο από την απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί φυσικά να απευθύνει συγκεκριμένο αίτημα ερμηνείας, αλλά όχι να την αγνοήσει».

Καθώς το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη Δευτέρα τους Άραβες ηγέτες για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα, ο Μπορέλ γράφει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα.

«Είναι καιρός η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά σε μια καταστροφική κατάσταση πρωτοφανούς μεγέθους. Πρέπει να δράσουμε. Η ηθική και πολιτική μας αξιοπιστία κινδυνεύει», τονίζει.

22:45 Νεότερα για τον ύποπτο που πυροβολήθηκε στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πυροβόλησε και σκότωσε Παλαιστίνιο έφηβο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αφού ο τελευτάιους επιχείρησε να εξαπολύσει επίθεση με μαχαίρι.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «εντόπισαν έναν τρομοκράτη που ερχόταν προς την κατεύθυνση τους και επιχείρησε να πραγματοποιήσει επίθεση με μαχαίρι (…), οι στρατιώτες τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα 14χρονο αγόρι και συγκεκριμένα τον Μαζντ Σαχίρ Αραμίν.

Το συμβάν συνέβη κοντά στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ανέφεραν ο στρατός και το παλαιστινιακό υπουργείο.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του in

22:32 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) αναφέρει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) που εκτοξεύθηκε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα από μια περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι.

«Περίπου στις 10 π.μ. (ώρα Σαναά) στις 26 Μαΐου, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ κατέστρεψαν επιτυχώς ένα μη πληρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, που εκτοξεύτηκε από περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από το Ιράν. Διαπιστώθηκε ότι το UAS αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για τα εμπορικά πλοία στην περιοχή. Αυτές οι ενέργειες λαμβάνονται για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και για να καταστήσουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και πιο ασφαλή για τα πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού και των εμπορικών πλοίων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

22:25 Συνάντηση ΥΠΕΞ Κατάρ με Άραβες διπλωμάτες

Ο Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντάλα, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, συναντήθηκε σήμερα με υπουργούς αραβικών χωρών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη εκεχειρίας και η εισαγωγή επείγουσας βοήθειας για την αποτροπή της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ακόμη, παρουσιάστηκε ένα οικονομικό «μεταρρυθμιστικό σχέδιο» από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και από εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

22:05 Τουλάχιστον 8 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε χωριά στο νότιο Λίβανο, δήλωσαν λιβανικές πηγές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις πηγές, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αϊτα αλ Σααμπ, τρεις στη Χούλα, δύο στη Γιαρούν και ένας οδηγός του οποίου η μοτοσικλέτα που οδηγούσε έγινε στόχος κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου στη Νακούρα.

Η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι τέσσερις μαχητές της σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα και ότι απάντησε στις επιθέσεις εκτοξεύοντας δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα με στόχο εφεδρικές μονάδες του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

21:48 Στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν

Το Ιράν και οι ΗΠΑ διεξάγουν έμμεσες συνομιλίες μέσω του Ομάν για να συζητήσουν την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Σαγίντ Μπεντρ Αλ Μπουσαίντι, θα φθάσει στη ιρανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα για να καθίσει στο τραπέζι με τους ομολόγους του.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η συνάντηση με τον Αλί Μπαγκερί Κανί, τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών μετά τον θάνατο του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στο δυστύχημα με το ελικόπτερο κατά το οποίο σκοτώθηκε και ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

21:35 Ύποπτος πυροβολήθηκε αφού φέρεται να προσπάθησε να μαχαιρώσει στρατιώτες βόρεια της Χεβρώνας

Ένας ύποπτος, που φέρεται να προσπάθησε να μαχαιρώσει στρατιώτες κοντά στο χωριό Μπέιτ Αϊνύν της Δυτικής Όχθης, βόρεια της Χεβρώνας, πυροβολήθηκε και είναι νεκρός, σύμφωνα με ισραηλινούς γιατρούς.

Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης των Διασωστών Χωρίς Σύνορα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν άλλοι τραυματισμοί.

Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τις IDF.

21:17 Μπορέλ: «Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί δώρο στη Χαμάς»

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί «δώρο στη Χαμάς» και δεν σημαίνει στήριξη της τρομοκρατίας, σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ δεν έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει ή να μην αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα. Ανήκει στα κράτη μέλη και είναι κυρίαρχη απόφαση. Κάποια το έκαναν ήδη. Η Ισπανία, η Ιρλανδία. Ξέρω ότι και άλλοι το σκέφτονται. Θέλω απλώς να πω ότι αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι δώρο στη Χαμάς, δεν σημαίνει υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι τελείως παράλογο», τονίζει.

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος από αυτά τα κράτη δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντισημιτική προσέγγιση», δεν μπορεί να θεωρηθεί «δώρο στη Χαμάς».

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του in

21:00 Η Χεζμπολάχ αναφέρει επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις και επιβεβαιώνει τον θάνατο μαχητών της

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε πυραύλους και βλήματα πυροβολικού για να στοχεύσει τους στρατώνες Ραμίμ του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η οργάνωση έχει κάνει λόγο για 12 επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις μέχρι σήμερα, ενώ άλλες περιλαμβάνουν ένα χτύπημα με ρουκέτες Κατιούσα που έπληξε τον στρατώνα Γιφτάχ, ρουκέτες Φαλάκ που έπληξαν έναν οικισμό στο Κιριάτ Σμόνα και πυραύλους που στόχευσαν ένα στρατιωτικό αρχηγείο στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι δύο μαχητές της σκοτώθηκαν και δήλωσε ότι ήταν από το Μπιντ Τζμπέιλ στο νότιο Λίβανο, αλλά δεν αποκαλύπτει πώς πέθαναν. Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση έχει αναφέρει πέντε θύματα τις τελευταίες 24 ώρες.

20:45 Γκάλαντ: Οι συνομιλίες αποτυγχάνουν για το νόμο περί επιστράτευσης

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι ο στρατός βρισκόταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για έναν νόμο στράτευσης που θα υποχρέωνε την ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα του Ισραήλ να υποβληθεί σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, αλλά η προσκόλληση κάθε πολιτικού κόμματος στη θέση του εμπόδισε τις διαπραγματεύσεις. 

Εξήγησε ότι το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ, αρνήθηκε να υποστηρίξει τον νόμο στράτευσης πριν αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πολιτικοποίηση που δεν αποδέχεται.

20:29 Κίνδυνος για τους ασθενείς στα νοσοκομεία της Γάζας εν μέσω έλλειψης καυσίμων

«Υποτίθεται ότι 200 φορτηγά, μεταξύ των οποίων και τέσσερα φορτηγά με καύσιμα, θα έφταναν σήμερα. Αλλά μέχρι στιγμής, τίποτα δεν έφτασε από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και τίποτα δεν μπήκε στη Λωρίδα της Γάζας», μεταδίδει από την Γάζα η ανταποκριτής του Al Jazeera Hind Khoudary.

Όπως αναφέρει, νωρίτερα έγιναν κάποιες εναέριες ρίψεις βοήθειας στη Χαν Γιουνίς, ωστόσο -σύμφωνα με αξιωματούχους του νοσοκομείου Aλ-Άκσα, δεν έλαβαν άλλα καύσιμα και ότι αυτά που έχουν είναι αρκετά μόνο για αύριο. Εκατοντάδες ασθενείς στο νοσοκομείο κινδυνεύουν με θάνατο.

Υπάρχουν άλλα επτά νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία επίσης έχουν μεγάλη ανάγκη από καύσιμα για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

20:11 Χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούν την επιστροφή των αιχμαλώτων στο Τελ Αβίβ

Κατά τη διάρκεια κηδείας στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές συνόδευσαν την οικογένεια ενός Ισραηλινού αιχμαλώτου, η σορός του οποίου ανασύρθηκε από τη Γάζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ζητώντας την επιστροφή όλων όσων εξακολουθούν να κρατούνται στον πολιορκημένο θύλακα.

Η σορός της Hanan Yablonka ήταν μεταξύ τριών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης αργά την Πέμπτη σε σήραγγα στη βόρεια Τζαμπάλια της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Εκατοντάδες μέλη των οικογενειών των ομήρων και χιλιάδες πολίτες προσήλθαν για να υποστηρίξουν την οικογένεια Γιαμπλόνκα και όλες τις οικογένειες των ομήρων, ενωμένοι στην έκκλησή τους για την άμεση επιστροφή όλων των ομήρων», σύμφωνα με οργάνωση οικογενειών των αιχμαλώτων.

19:44 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε πάνω από 30 ενόπλους στη Ράφα

Στην τελευταία ενημέρωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι μαχητές στη Ράφα τις τελευταίες ημέρες, καθώς επεκτείνεται η χερσαία εισβολή των IDF στην περιοχή.

Tα στρατεύματα της ταξιαρχίας Givati, που επιχειρούν στη νότια πόλη, εντόπισαν μια υπόγεια αποθήκη όπλων την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιδρομής.

Οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών διέταξαν το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα και να αποσυρθεί από τον θύλακα πριν από δύο ημέρες, σε μια υπόθεση που είχε καταθέσει η Νότια Αφρική κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία, επικαλούμενοι «τεράστιο κίνδυνο» για τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Ισραηλινοί στρατιώτες προελαύνουν κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολής τους στη Ράφα

19:30 Τεράστιες καταστροφές μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Τζαμπάλια

Πλάνα που αναρτήθηκε στο Instagram από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Fadi Al-Wahidi δείχνει τον απόηχο μιας επίθεσης του ισραηλινού στρατού σε κατοικημένη κατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, στη βόρεια Γάζα, που σκότωσε αρκετούς Παλαιστίνιους νωρίτερα.

Το βίντεο δείχνει ανθρώπους να περνούν από τα ερείπια, αναζητώντας επιζώντες της επίθεσης.

Αυτό το βίντεο έχει επαληθευτεί από τη μονάδα ελέγχου στοιχείων του Al Jazeera, Sanad.

18:45 Έκτακτη διεθνής συνάντηση για την Παλαιστίνη στις Βρυξέλλες

Έκτακτη διεθνής συνάντηση για την Παλαιστίνη σε υπουργικό επίπεδο πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρτ, την οποία φιλοξενεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αποτελεί ευκαιρία, όπως επισημαίνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα σχέδια και τις προτεραιότητες της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς και για να συζητηθεί πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης και την ενίσχυση των παλαιστινιακών θεσμών και της ικανότητάς τους.

18:10 Σε τρεις ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στο νότιο Λίβανο μετά από δύο ισραηλινές επιδρομές.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) του Λιβάνου ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή που είχε στόχο μια μοτοσικλέτα στο συνοριακό χωριό Aita al-Shaab. Ανέφερε ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από ισραηλινό drone.

Το NNA είπε νωρίτερα ότι ένα ξεχωριστό χτύπημα από «εχθρικά αεροσκάφη» στη συνοριακή πόλη Naqoura «στόχευσε μια μοτοσικλέτα», προκαλώντας θύματα.

17:41 Τρεις νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στο νότιο Λίβανο

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στο νότιο Λίβανο μετά από δύο ισραηλινές επιδρομές.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) του Λιβάνου ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή που είχε στόχο μια μοτοσικλέτα στο συνοριακό χωριό Aita al-Shaab. Ανέφερε ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από ισραηλινό drone.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε αργότερα σε δήλωση ότι «ένας τρομοκράτης της Χεζμπολάχ εντοπίστηκε να βγαίνει από μια στρατιωτική δομή» στην περιοχή Naqoura, προσθέτοντας ότι «ένα αεροσκάφος χτύπησε και εξολόθρευσε» τον δράστη.

17:35 Ισραηλινή επίθεση σε οικία στην Τζαμπάλια – 12 νεκροί

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στόχο ένα σπίτι στην περιοχή Jabalia al-Nazla στη βόρεια Γάζα.

Ανταποκριτής του Al Jazeera επιβεβαίωσε ότι περίπου άλλα 20 άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση.

17:10 Ισπανία: Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι «δικαίωση» για τους Παλαιστίνιους

Αναγνωρίζοντας το κράτος της Παλαιστίνης «αποτελεί δικαίωση για τον παλαιστινιακό λαό [και] καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για το Ισραήλ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε κοινές δηλώσεις με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά.

Χαιρετίζοντας την κίνηση της Ισπανίας, με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος την Τρίτη, ο Μουσταφά είπε «θέλουμε κάθε χώρα στην Ευρώπη να κάνει το ίδιο».

16:45 Οι ισραηλινές δυνάμεις χτυπούν τη Ράφα, ένας Παλαιστίνιος νεκρός

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε κατοικημένη κατοικία στο κέντρο της Ράφα.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα.

16:30 ΥΠΕΞ Σλοβενίας: Η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι «ηθικό καθήκον»

Σε μια τολμηρή κίνηση στην παγκόσμια σκηνή, η Σλοβενία ​​εντάχθηκε σε έναν συνασπισμό χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία: την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι »ηθικό καθήκον»» ανέφερε στο Al Jazeera.

15:56 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 20 Παλαιστίνιους σε επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Στις συλλήψεις κατά τις ισραηλινές επιδρομές περιλαμβάνονται παιδιά και πρώην κρατούμενοι, σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Οι επιδρομές το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν στη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ, τη Ναμπλούς, τη Χεβρώνα και την Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι 15 συλλήψεις ανεβάζουν τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου σε 8.875, σύμφωνα με την ανακοίνωση των οργανώσεων.

15:47 «Να χτυπήσουμε τη Ράφα με όλη μας τη δύναμη» λέει ο Μπεν Γκβιρ

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Μπεν Γκβιρ ζήτησε την επίθεση στη Ράφα με «όλη μας την ισχύ», μετά το μπαράζ ρουκετών της Χαμάς προς το κεντρικό Ισραήλ.

15:40 Η επίθεση της Χαμάς εγείρει ερωτήματα για τις ισραηλινές επιχειρήσεις

Ο Hani Mahmoud την Ντέιρ ελ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα, μεταδίδει για το Al Jazeera στον απόηχο της επίθεσης με ρουκέτες της Χαμάς στο κεντρικό Ισραήλ.

«Μπορούσαμε να δούμε τα ίχνη του καπνού από απόσταση εδώ, καθώς αυτές οι ρουκέτες εκτοξεύονταν», α

«Ορισμένες από τις εικόνες που επισυνάφθηκαν στην ανακοίνωση της Χαμάς έδειχναν ότι μερικές από τις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα, πολύ κοντά στην περιοχή του συνοριακού περάσματος που βρίσκεται υπό κατάληψη του ισραηλινού στρατού τις τελευταίες 18 ημέρες.

Το Ισραήλ επιχειρεί επιθετικά στην περιοχή και έχει καταστήσει σαφές ότι έχει τον έλεγχο και έχει σχεδόν εκκαθαρίσει την περιοχή από την παρουσία οποιωνδήποτε μαχητών στο έδαφος ή συνεργατών της Χαμάς.

Αλλά ξαφνικά βλέπουμε τώρα ένα μπαράζ ρουκετών να εκτοξεύονται από τη συγκεκριμένη περιοχή, θέτοντας ένα τεράστιο ερωτηματικό στις ισραηλινές δηλώσεις…».

15:27 Τι είναι το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ;

Το Ισραήλ βασίζεται στο σύστημα Iron Dome για να εντοπίζει επιθέσεις με ρουκέτες όπως η σημερινή στο κεντρικό Ισραήλ από τη Γάζα.

Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με ένα ραντάρ που ανιχνεύει έναν εισερχόμενο πύραυλο, την ταχύτητά του και την κατεύθυνσή του. Στη συνέχεια, το κέντρο ελέγχου υπολογίζει εάν η ρουκέτα αποτελεί απειλή για τις ισραηλινές πόλεις.

Οι πύραυλοι που δεν αποτελούν απειλή αφήνονται να προσγειωθούν σε άδειους αγρούς. Εάν οι πύραυλοι αποτελούν απειλή, η μονάδα εκτόξευσης πυραύλων εκτοξεύει πυραύλους για να τους καταρρίψει.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το Iron Dome είναι κατά 90% αποτελεσματικό. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ έχουν επαναλάβει αυτή τη δήλωση.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, το σύστημα Iron Dome χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του Τελ Αβίβ από επιθέσεις με ρουκέτες αρκετές φορές την ημέρα.

Πηγή: Al Jazeera

15:18 Φθορές σε σπίτι από θραύσματα ρουκετών στο Ισραήλ

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οροφή ενός σπιτιού στην πόλη Herzliya υπέστη ζημιές από θραύσματα μετά από μπαράζ ρουκετών στο κεντρικό Ισραήλ.

Μια γυναίκα που βρισκόταν μέσα στο σπίτι τραυματίστηκε ελαφρά ενώ προσπαθούσε να μετακινηθεί σε ασφαλές σημείο.

Πρόκειται για τον μοναδικό τραυματισμό που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής.

14:59 IDF: Οκτώ ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Ράφα στο κεντρικό Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οκτώ ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την περιοχή Ράφα στη νότια Γάζα προς το κεντρικό Ισραήλ.

Το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ αναχαίτισε αρκετές από αυτές, ανέφερε ο στρατός.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε νωρίτερα την επίθεση, καθώς σειρήνες ηχούσαν σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις στο κεντρικό Ισραήλ.

14:50 Βίντεο από την επίθεση στο κεντρικό Ισραήλ

14:44 Βουνά τα σκουπίδια στη Γάζα – Σοκαριστικές εικόνες από το δορυφόρο

Εκτός από τα ερείπια που αφήνει πίσω της η συνεχιζόμενη πολεμική δραστηριότητα στη Γάζα, εμφανίζονται τώρα και σωροί από σκουπίδια που όχι μόνον δυσκολεύουν τη ζωή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων αλλά και τους εκθέτουν σε μολυσματικές ασθένειες.

Καθώς ο πόλεμος καταστρέφει την πολιορκημένη λωρίδα της Γάζας, πολλές βασικές υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει, σημειώνουν οι FT.

Οι σωροί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που τα τεράστια, χαοτικά τους σχήματα είναι ορατά σε δορυφορικές εικόνες που λαμβάνονται από εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του in

14:37 Περισσότερα για την επίθεση με ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει μια έντονη στρατιωτική επιχείρηση.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης λένε επίσης ότι οι σειρήνες των ρουκετών ήχησαν σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Herzliya και Petah Tikva, εκτός από το Τελ Αβίβ.

Περίπου 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια του μπαράζ, ανέφεραν οι Times of Israel επικαλούμενοι τον στρατό.

Πολλές ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα, σύμφωνα με τις αναφορές, προσθέτοντας ότι κάποιες άλλες προσγειώθηκαν σε διάφορες περιοχές.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε νωρίτερα την επίθεση στο Telegram.

14:34 Ένας ελαφρά τραυματίας από θραύσματα στο Ισραήλ

Ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα στην Herzliya στο κεντρικό Ισραήλ, λέει η υπηρεσία διάσωσης Magen David Adom

14:24 Μεγάλη πυραυλική επίθεση λέει ότι εξαπέλυσε η Χαμάς στο κεντρικό Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, δήλωσε ότι εξαπέλυσε μια «μεγάλη πυραυλική» επίθεση στο Τελ Αβίβ ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «σιωνιστικές σφαγές εναντίον αμάχων», σε μια δήλωση στο κανάλι της στο Telegram την Κυριακή.

Σύμφωνα με τη Haaretz, θραύσματα από ρουκέτες έπεσαν σε δύο σημεία στην κεντρική ισραηλινή πόλη Ρα’ανάνα και μεταξύ των πόλεων Πέτα Τίκβα και Μπνέι Μπρακ μετά από καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα την Κυριακή.

14:10 CNN: Επανάληψη των συνομιλιών για κατάπαυση πυρός την Τρίτη στο Κάιρο

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων θα συνεχιστούν την Τρίτη, αναφέρει το CNN
Οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς πρόκειται να επαναληφθούν την Τρίτη, δήλωσε την Κυριακή στο CNN Αιγύπτιος αξιωματούχος με γνώση του θέματος.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Κάιρο, σύμφωνα με το CNN.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης στο CNN ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν διευκρίνισε πού θα λάβουν χώρα.

14:06 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Διανεμήθηκε μόνο το 1/8 του νερού λόγω έλλειψης καυσίμων

Ο Christopher Lockyear, γενικός γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αναφέρει ότι η οργάνωση «διαπιστώνει περαιτέρω στραγγαλισμό της λωρίδας της Γάζας» από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν το πέρασμα της Ράφα, καθώς και «μια περαιτέρω συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας».

Λόγω της «κρίσιμης» παροχής καυσίμων, αναγκάστηκαν να κλείσουν ορισμένα νοσοκομεία και να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, δήλωσε στο Al Jazeera.

«Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη εκεί, καθώς διαπιστώνουμε ότι η προμήθεια νερού είναι κρίσιμη- εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να διανείμουμε τόσο νερό όσο μπορούσαμε», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα διένειμαν 400.000 λίτρα νερού- αυτή την εβδομάδα διένειμαν 50.000 λίτρα, «το 1/8 αυτού που διανείμαμε νωρίτερα λόγω της έλλειψης καυσίμων».

13:58 Πρέπει να κηρυχθεί επίσημα λιμός στη Γάζα

Περισσότεροι από 70 διεθνείς οργανισμοί καλούν όλες τις αρχές και τους διεθνείς θεσμούς να κηρύξουν επίσημα λιμό στη Γάζα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Euro-Med Human Rights Monitor.

Τα επίπεδα επισιτιστικής ασφάλειας έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, η οποία ξεκίνησε στις 7 Μαΐου, ανέφεραν οι οργανώσεις.

«Το σύνολο του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας (2,2 εκατομμύρια άνθρωποι), συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών διαμερισμάτων Ντέιρ αλ-Μπάλα, Χαν Γιουνίς και Ράφα, βιώνουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, με τους μισούς από αυτούς να βρίσκονται… στο στάδιο της καταστροφής/λιμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

13:50 AFP: Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να συζητήσει για νέα συμφωνία για τους αιχμαλώτους

Η Χαμάς έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 100 ισραηλινούς αιχμαλώτους, αλλά περισσότεροι από 120 άλλοι πιστεύεται ότι παραμένουν στη Γάζα.

Υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους από τη λήξη της εξαήμερης εκεχειρίας στις 30 Νοεμβρίου, κατά την οποία απελευθερώθηκαν 105 από τους αιχμαλώτους.

Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για το αδιέξοδο. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου, ενώ η Χαμάς θέλει να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από το Ισραήλ.

Σήμερα, υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει απόψε για να συζητήσει μια νέα συμφωνία απελευθέρωσης αιχμαλώτων.

«Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου αναμένεται να συνεδριάσει απόψε στην Ιερουσαλήμ στις 21:00 για να συζητήσει μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, λέγοντας ότι τέτοιες συνομιλίες δίνουν μόνο στον ισραηλινό στρατό «περισσότερο χρόνο για να συνεχίσει την επιθετικότητα» στη Γάζα.

13:46 Η Παλαιστίνη στις Κάννες

Εκτός από την Κέιτ Μπλάνσετ πολλοί καλλιτέχνες εμφανίστηκαν με σύμβολα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στην τελετή λήξης του φεστιβάλ στις Κάννες.

Το μέλος της κριτικής επιτροπής Camera d’Or Gilles Porte φορώντας μία καρφίτσα – καρπούζι

Κονκάρδα με παλαιστινιακή σημαία

Ένας από τους παρευρισκόμενος φορά αυτοκόλλητο με σύνθημα υπέρ του μποϊκοτάζ στο Ισραήλ

Η Μαροκινή σκηνοθέτης Asmae El Moudir επιδεικνύει μια παλαιστινιακή σημαία στο γάντι της

13:32 Εικόνα από το χτυπημένο όχημα στον Λίβανο μετά από ισραηλινή επίθεση

Αναφέραμε νωρίτερα ότι υπάρχουν θύματα από ισραηλινή επίθεση που στόχευσε μοτοσυκλέτα στην Νακούρα στον Λίβανο.

Το παρακάτω βίντεο είναι από το σημείο της επίθεσης.

13:20 «Παράλογο αντισημιτικό θέατρο» αποκαλεί το ΔΔΔ Ισραηλινή υπουργός

Η υπουργός Εποικισμού και Εθνικών Αποστολών Orit Strock αποκάλεσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «παράλογο αντισημιτικό θέατρο» και δήλωσε ότι «δίνει το χέρι στην Παλαιστινιακή Αρχή» σε συνέντευξή της στο ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kan 11.

Η Strock είπε ότι από το Άουσβιτς και μετά, δεν έχει δημιουργηθεί καμία επιχείρηση όπως αυτή της Γάζας υπό τον έλεγχο της Χαμάς, όπου έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με στόχο την καταστροφή του εβραϊκού λαού.

Η Strock πρόσθεσε ότι «έχουν δικαστές που κάθονται και συζητούν αν επιτρέπεται να καταστρέψουμε τον μηχανισμό γενοκτονίας που κατασκευάστηκε για εμάς».

13:12 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο

Νωρίτερα ακούστηκαν συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής.

Η Χεζμπολάχ λέει τώρα ότι στόχευσε και έπληξε τεχνικά συστήματα που βρίσκονται στο [ισραηλινό] στρατιωτικό φυλάκιο Al Abad στον κεντρικό τομέα των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα, το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε μοτοσικλέτα, προκαλώντας θύματα στη Νακούρα, στο νότιο Λίβανο.

13:05 Εντείνονται οι βομβαρδισμοί στη Ράφα και στη Χαν Γιουνίς

Έχουν περάσει περισσότερες από 24 ώρες από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που απαιτεί από τον ισραηλινό στρατό να σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες στη Ράφα.

Όμως υπήρξε μια αύξηση των επιθέσεων σε όλη την πόλη, στην κεντρική περιοχή καθώς και στο βόρειο τμήμα, και μόλις τις τελευταίες δύο ώρες, ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού του στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνίς.

Οι νυχτερινές επιθέσεις στην πόλη Ράφα είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα μιας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού.

Ένα μέλος της οικογένειας που επέζησε δήλωσε στο AJ ότι η οικογένεια ζούσε στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες. Είχαν αναγκαστεί να μεταφερθούν στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης σε κατοικία που δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό.

Στο δυτικό τμήμα της Ράφα, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο του Κουβέιτ.

12:58 «Η συμφωνία για τους αιχμαλώτους δεν είναι ρεαλιστική χωρίς κατάπαυση του πυρός»

Το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ, Radio Israel, επικαλέστηκε τον στρατηγό Yair Golan, πρώην αναπληρωτή αρχηγό του γενικού επιτελείου, ότι «δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία [μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς] χωρίς την παύση των μαχών» στη Γάζα.

«Ας είμαστε ρεαλιστές με τους εαυτούς μας και δεν θα ακούσουμε τη μηχανή δηλητηρίου που βγαίνει από την Ιερουσαλήμ», ανέφερε ο στρατηγός.

12:50 Χαμάς: Εντελώς ανεπαρκής η ποσότητα βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα

Μετά το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ το πρωί της Κυριακής, η Χαμάς δήλωσε ότι η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας είναι εντελώς ανεπαρκής και υπάρχει φόβος εξάπλωσης της πείνας.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, η ποσότητα των εισερχόμενων καυσίμων δεν θα είναι αρκετή για να λειτουργήσει κανένα από τα νοσοκομεία της Γάζας και το σχέδιο του Ισραήλ να ανοίξει ένα ακόμη συνοριακό σημείο διέλευσης προς τη βόρεια Γάζα – καθώς και ένα πέρασμα προς το Beit Hanoun στη βορειοανατολική Γάζα – δεν θα καλύψει τις ανάγκες βοήθειας.

12:40 Σχεδόν 36.000 έφτασαν οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 35.984 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 80.643 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών το τελευταίο 24ωρο είναι 81 άνθρωποι  ενώ 223 ακόμη τραυματίστηκαν.

12:27 Λαπίντ: Ο Νετανιάχου ενδιαφέρεται μόνο για την πολιτική του επιβίωση

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ανάρτησε στο Χ ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και «η παρέα του» είναι άνθρωποι που «το μόνο τους συμφέρον είναι η πολιτική επιβίωση και η πρόκληση χάους στο κράτος του Ισραήλ».

Ο Λαπίντ έχει ασκήσει έντονη κριτική στον δοκιμαζόμενο Ισραηλινό ηγέτη και την κυβέρνησή του.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε «χάσει τον έλεγχο».

«Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ καταρρέουν, η μεσαία τάξη καταρρέει», είπε τότε.

«Στρατιώτες σκοτώνονται κάθε μέρα στη Γάζα και τσακώνονται μεταξύ τους στην τηλεόραση. Το υπουργικό συμβούλιο είναι διαλυμένο και μη λειτουργικό. Οι υπουργοί διαμαρτύρονται μπροστά στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου».

12:14 Θύματα από ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο

Λαμβάνουμε περισσότερες ενημερώσεις σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις σε περιοχές στο νότιο Λίβανο.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Νακούρα έπληξε μοτοσικλέτα, προκαλώντας θύματα.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις στον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο με τη Χεζμπολάχ να επιδίδεται σε πυραυλικές επιθέσεις στα βόρεια του Ισραήλ.

12:07 Εκατοντάδες στην κηδεία ισραηλινού ομήρου

Εκατοντάδες παραβρέθηκαν στην κηδεία του Michel Nissenbaum, η σορός του οποίου επέστρεψε στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα μετά την αιχμαλωσία του στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Nissenbaum γεννήθηκε στη Βραζιλία και μετανάστευσε στο Ισραήλ, όπου ζούσε στη νότια ισραηλινή πόλη Sderot. Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, ο Nissenbaum πήγε να σώσει την εγγονή του από τη στρατιωτική βάση Re’im, όπου έμενε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αξιωματικός εκεί.

Η επαφή με τον Nissenbaum χάθηκε ενώ κατευθυνόταν προς τη βάση και τα προσωπικά του έγγραφα εμφανίστηκαν αργότερα σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς.

«Ο Nissenbaum ήταν 59 ετών όταν πέθανε, πατέρας δύο παιδιών και παππούς έξι εγγονών, το μικρότερο από τα οποία δεν γνώρισε ποτέ», αναφέρει η ισραηλινή Haaretz.

Στην κηδεία, η κόρη του Nissenbaum είπε: «Από τη στιγμή που οι τρομοκράτες άγγιξαν το τηλέφωνό σου, ήξερα ότι η ζωή μας δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να σε φέρουμε πίσω [από τη Γάζα] νωρίτερα- τους τελευταίους επτά μήνες κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βεβαιωθούμε ότι όλοι ήξεραν ποιος είσαι. Τώρα είσαι στο σπίτι».

Η ανιψιά του Νισενμπάουμ μίλησε επίσης στην κηδεία και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να επιστρέψει τους ομήρους το συντομότερο δυνατό.

11:59 Ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά σε δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο

Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στην πόλη Naqoura κοντά στην προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πυρά πυροβολικού του ισραηλινού στρατού έπληξαν περιοχές στα περίχωρα των πόλεων Chihine και Majdal Zoun στην περιοχή Tyre στο νότιο Λίβανο, ανέφερε το πρακτορείο.

Ισραηλινοί βομβάρδισαν επίσης τις περιοχές Wadi Hamul και Wadi Hassan στο νότιο Λίβανο, πρόσθεσε.

11:49 Επιφυλακτικός παραμένει ο ΟΗΕ για την είσοδο βοήθειας από το Κερέμ Σαλόμ

Ο Σαμ Ρόουζ, διευθυντής σχεδιασμού στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μίλησε στο AJ για το πώς η είσοδος της βοήθειας θα επηρεάσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

«Το βλέπουμε ως θετική εξέλιξη, κάτι που ζητάμε εδώ και πολύ καιρό. Αλλά πρέπει πρώτα να μπορέσουν να εισέλθουν αυτές οι προμήθειες και να τις διανείμουμε σε όλη τη Γάζα, μόνο τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη διανομή στο πεδίο και άλλων ειδών διατροφής στον πληθυσμό που παραμένει μέσα στη Ράφα και σε άλλα μέρη της Γάζας».

Ο Ρόουζ δήλωσε ότι η παραλαβή προμηθειών μέσω του Κερέμ Σάλεμ είχε γίνει δύσκολη από τον Οκτώβριο. Η παράδοση βοήθειας, είπε ο αξιωματούχος της UNRWA, απαιτεί λεπτομερή και σε βάθος συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές.

«Πρέπει επίσης να συντονίσουμε την είσοδο καυσίμων μέσω του ίδιου περάσματος. Χωρίς τα καύσιμα, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα φορτηγά και τις γεννήτριες που τροφοδοτούν τα πηγάδια νερού, τα νοσοκομεία, τις μονάδες εντατικής θεραπείας, τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης κ.λπ.».

«Έχουμε χιλιάδες φορτηγά με βοήθεια είτε μέσα στην Αίγυπτο [στα σύνορα από τη Ράφα] είτε στο Άσντοντ στο Ισραήλ. Έτσι, η βοήθεια βρίσκεται εκεί στα σύνορα κοντά, ενώ ο πληθυσμός στη Γάζα πλησιάζει όλο και περισσότερο στην πείνα».

11:30 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν ισραηλινές δυνάμεις στην Τζαμπάλια

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δηλώνει ότι «κατέστρεψε μια ομάδα εχθρικών δυνάμεων που διείσδυσαν στη γειτονιά αλ-Κασάσεμπ» στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια με πυρά όλμων βαρέως διαμετρήματος.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, προκαλώντας μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων.

11:12 «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα δεν πάνε καλά»

Ο Mohamad Elmasry, καθηγητής στο πρόγραμμα Σπουδών ΜΜΕ στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, μίλησε στο Al Jazeera για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον θύλακα.

Επικαλούμενος μια έκθεση των ΗΠΑ που δημοσίευσε το Politico, είπε ότι «το 70% της πολεμικής δύναμης της Χαμάς παραμένει ανέπαφο στις μάχες στη Γάζα» και ότι η Χαμάς κατάφερε να στρατολογήσει χιλιάδες νέα μέλη.

Η έκθεση, είπε, έδειξε επίσης ότι το εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτο.

Ο Elmasry σημείωσε ότι υπήρξαν επίσης αναφορές ότι η Χαμάς μπόρεσε να επαναχρησιμοποιήσει μη ανατιναγμένες ισραηλινές βόμβες, έτσι ώστε η παλαιστινιακή ομάδα να μην έχει πλέον πρόβλημα εφοδιασμού με όπλα.

10:58 Ποια περάσματα βοήθειας άνοιξαν στη Γάζα μετά την απόφαση του ΔΔΔ

Το πέρασμα του Καρέμ Αμπού Σάλεμ και το πέρασμα της Ράφα έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως «οι δύο κύριες αρτηρίες για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα».

Και τα δύο περάσματα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω των ανατολικών τμημάτων της Ράφα, τα οποία κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις στις 6 Μαΐου.

«Η κατάληψη των εν λόγω διαβάσεων σημαίνει ότι το Ισραήλ έχει υπό τον έλεγχο του όλες τις προσβάσεις από και προς τη Γάζα», δήλωσε η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά την έκτακτη ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου.

Σε απάντηση στην εισήγηση της Νότιας Αφρικής, το ΔΔΔ διέταξε το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για την «απρόσκοπτη παροχή σε κλίμακα των επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Αν και η διάβαση της Ράφα παρέμεινε κλειστή, ορισμένα φορτηγά εισέρχονται στη Γάζα μέσω της διάβασης Καρέμ Αμπού Σάλεμ. Ο ακριβής αριθμός των φορτηγών, δεν είναι γνωστός, καθώς ο ΟΗΕ λέει ότι δεν είναι σε θέση να διατηρήσει παρουσία σε κανένα από τα δύο περάσματα για να τα παρακολουθεί από τις 6 Μαΐου.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι 143 ανθρωπιστικά φορτηγά του ΟΗΕ πέρασαν από το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ μεταξύ 6 και 25 Μαΐου, σημαντικά λιγότερα από τα 146 φορτηγά που εισέρχονταν στη Γάζα κατά μέσο όρο την ημέρα, μέσω του περάσματος Καρέμ Αμπού Σάλεμ τον Απρίλιο.

Με το κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται η περιοχή ανατολικά της Ράφα που έχει εκκενωθεί προς τα παράλια μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

10:47 Περίπου 200 φορτηγά με βοήθεια από την Αίγυπτο θα εισέλθουν σήμερα στη Γάζα

Ο Khaled Zayed, επικεφαλής της αιγυπτιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου στο Βόρειο Σινά, δήλωσε στο Reuters ότι 200 φορτηγά με βοήθεια αναμένεται να εισέλθουν στη Γάζα σήμερα μέσω του περάσματος Karem Abu Salem (Kerem Shalom).

Βρίσκεται στα σύνορα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Γάζας, το Καρέμ Αμπού Σάλεμ είναι ένα από τα δύο περάσματα προς τη νότια Γάζα.

Το άλλο είναι το πέρασμα της Ράφα, που βρίσκεται μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, το οποίο είναι κλειστό από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχό του στις 6 Μαΐου.

Η Αίγυπτος συμφώνησε την Παρασκευή να επιτρέψει την προσωρινή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται από τον ΟΗΕ στη Γάζα μέσω του Καρέμ Αμπού Σάλεμ μέχρι να δημιουργηθούν οι νομικοί μηχανισμοί για την επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά.

10:35 Ιρλανδία: Ανεύθυνα και επικίνδυνα το σχόλια του ισραηλινού πρέσβη περί «αντισημιτισμού»

Ο Ιρλανδός πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς κατήγγειλε ως «ανεύθυνους» τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού πρέσβη σχετικά με το επίπεδο του αντισημιτισμού στην Ιρλανδία.

Απαντώντας στα σχόλια, ο Ιρλανδός ηγέτης δήλωσε ότι «η ενθάρρυνση του φόβου μεταξύ της εβραϊκής κοινότητας στην Ιρλανδία είναι βαθιά ανεύθυνη και αποτελεί απλώς μια τακτική δημοσίων σχέσεων από μια κυβέρνηση που είναι ένοχη για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Γάζα».

10:28 Έρευνα για ισραηλινό στρατιώτη που καλεί σε μαζική ανυπακοή

Η ισραηλινή στρατιωτική αστυνομία ερευνά στρατιώτη για πιθανή συμμετοχή σε βίντεο που καλεί σε μαζική ανυπακοή

10:16 Το Ισραήλ σκότωσε 58 ανθρώπους στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες

Πενήντα οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε στο Al Jazeera αξιωματούχος του τομέα της υγείας στον θύλακα.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 46, αφού έξι άνθρωποι από την ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, και άλλοι έξι σκοτώθηκαν σε ένα κέντρο γυναικών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας – σε ξεχωριστές ισραηλινές επιθέσεις.

10:03 Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα ζητά ο Γκαντζ

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Μπένι Γκαντζ υπέβαλε την Κυριακή πρόταση στον γραμματέα του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής έρευνας για την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα διερευνηθούν όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στον πόλεμο, η λήψη αποφάσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς και η συμπεριφορά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του ίδιου του πολέμου.

09:59 Επιδρομές και συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομές σε πολλές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και συνέλαβε αρκετούς Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Ναμπλούς, δύο στη Ραμάλα, δύο στη Βηθλεέμ και δύο στη Τζενίν σε επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα.

09:50 Φορτηγά με βοήθεια από την Αίγυπτο εισέρχονται στη Γάζα μέσω του περάσματος Karem Abu Salem

Τέσσερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο εισήλθαν στη Γάζα μέσω του Ισραήλ από το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ), σύμφωνα με τον αιγυπτιακό ραδιοτηλεοπτικό φορέα al-Qahera.

Τα φορτηγά μετέφεραν καύσιμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

09:46 Οι Πράσινοι της Αυστραλίας πιέζουν για ψηφοφορία για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο ηγέτης των Αυστραλών Πρασίνων Άνταμ Μπαντ, δηλώνει ότι το κόμμα του θα ζητήσει ψηφοφορία για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας την επόμενη εβδομάδα, μετά από παρόμοια κίνηση που ανακοίνωσαν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα.

«Οι Εργατικοί λένε σήμερα ότι υποστηρίζουν την αναγνώριση της Παλαιστίνης», ανέφερε ο Μπαντ σε ανάρτησή του στο Χ, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Αυστραλίας υπό την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. «Ας δούμε πώς θα ψηφίσουν οι Εργατικοί».

Ο Μπαντ ανακοίνωσε το σχέδιο μετά την ανακοίνωση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, μέλους του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας, Τιμ Γουάτς, ο οποίος δήλωσε ότι «όποιος ασχολείται σοβαρά με την ειρήνη γνωρίζει ότι αυτό απαιτεί λύση δύο κρατών, ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο κράτος του Ισραήλ», σε σχόλια που μετέδωσε ο Guardian της Αυστραλίας.

ο9:38 Τι συνέβη μετά την απόφαση του ΔΔΔ για τη Ράφα;

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) διέταξε την Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα και κάθε άλλη ενέργεια στο κυβερνείο που μπορεί να «επιβάλει στην παλαιστινιακή ομάδα στη Γάζα συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει».

Ακολουθεί το τι συνέβη από τότε:

  • Το Σάββατο, οι επιθέσεις στη Ράφα συνεχίστηκαν παρά την απόφαση, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πλήττουν τον καταυλισμό Σαμπούρα και περιοχές κοντά στο νοσοκομείο Κουβέιτ.
  • Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ζήτησε κυρώσεις κατά του Ισραήλ επειδή αψήφησε τις εντολές του δικαστηρίου.
  • Την Κυριακή, τα ισραηλινά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεσή τους στη Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα στην περιοχή Khirbet al-Adas.
  • Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε επίσης επίθεση στον καταυλισμό Yabna στην πόλη Ράφα.

09:26 Σκηνές χάους από το μοναδικό λειτουργικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα

Σκηνές χάους από το νοσοκομείο Al Ahli Baptist Hospital, το μοναδικό λειτουργικό νοσοκομείο της Γάζας στα βόρεια, αποτυπώνονται στο παρακάτω βίντεο καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα περισσότερα θύματα.

09:17 Νεκρά παιδιά από βομβαρδισμούς στη Ράφα

Ένα μικρός κορίτσι, η Qamar (που σημαίνει «φεγγάρι» στα αραβικά) σκοτώθηκε ενώ κοιμόταν χθες το βράδυ μαζί με πέντε μέλη της οικογένειάς της σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο το σπίτι της οικογένειας Qishta στη Ράφα.

Τη φωτογραφία του κοριτσιού δημοσιεύει το Quds News Network [Σκληρές εικόνες]

Η Qamar

09:05 Η είδηση για αιχμαλωσία ισραηλινών στρατιωτών έφερε πανηγυρισμούς σε Λίβανο και Δυτική Όχθη

Αυθόρμητες διαδηλώσεις ξέσπασαν στον προσφυγικό καταυλισμό Nahr al-Bared στο βόρειο Λίβανο για τον εορτασμό της επιχείρησης των ταξιαρχιών Κασάμ, που σύμφωνα με δηλώσεις τους αιχμαλωτίστηκαν περισσότεροι ισραηλινοί στρατιώτες.

Και στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη βίντεο δείχνουν «πορεία» αμαξιών που επίσης πανηγυρίζουν.

08:53 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι επιτέθηκαν σε ισραηλινό άρμα μάχης στην Τζαμπάλια

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσε ότι μαχητές της έβαλαν στόχο ένα άρμα Merkava 4 στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Η ομάδα δήλωσε στο Telegram ότι χρησιμοποίησε μια ρουκέτα al-Yassin 105 για να επιτεθεί στο άρμα στην περιοχή Beit Lahiya.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του στην Τζαμπάλια που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, προκαλώντας τον μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων προς άλλες περιοχές της βόρειας Γάζας.

08:44 IDF: Ολονύχτια αεροπορική επίθεση σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα πλήγματα έγιναν στις περιοχές al-Khiam και Ayta ash-Shab στο νότιο Λίβανο.

Είπε επίσης ότι οι δυνάμεις του έπληξαν τις περιοχές al-Khiam, Houla Markaba και Kfar Kila στο νότιο Λίβανο.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δημοσιεύθηκαν ως μέρος μιας ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ισραηλινού στρατού μαζί με βίντεο από τις αναφερόμενες επιθέσεις.

Από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν τακτικά πυρά στα σύνορα.

08:33 «Φύλλο συκής η προβλήτα για να καλύψουν τη συνενοχή τους οι ΗΠΑ»

Ο Craig Mokhiber, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αμφισβήτησε το σχέδιο των ΗΠΑ να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω μιας προσωρινής προβλήτας, αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τέσσερα σκάφη που υποστηρίζουν την κατασκευή παρασύρθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα το Σάββατο.

Ο Mokhiber, ο οποίος παραιτήθηκε από τον ΟΗΕ πέρυσι, περιέγραψε την προβλήτα ως «φύλλο συκής για να καλύψει τη συνενοχή των ΗΠΑ στη γενοκτονία και στην καταστροφή της UNRWA» σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο Mokhiber δήλωσε ότι η προβλήτα «απέτυχε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο», ενώ «το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει τη βοήθεια σε όλα τα σημεία διέλευσης».

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι η προβλήτα παρέμεινε λειτουργική και εξακολουθεί να εργάζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά το περιστατικό.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι είχε παραλάβει το ισοδύναμο 97 φορτηγών με ανθρωπιστικές προμήθειες μέσω της πλωτής προβλήτας από τότε που τέθηκε σε λειτουργία στις 17 Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε την Παρασκευή ότι η παράδοση βοήθειας μέσω της προβλήτας «σταθεροποιήθηκε», αλλά «αυτό που θέλουμε να δούμε, όπως έχουμε πει, είναι μαζική βοήθεια που θα έρθει μέσω χερσαίων οδών».

08:20 Νέες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν και πάλι νέα επιδρομή στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λίγες ημέρες μετά από μια επιχείρηση που άφησε πίσω της τουλάχιστον 12 νεκρούς Παλαιστίνιους.

Διαβάστε όλα όσα έχουν προηγηθεί στον πόλεμο στη Γάζα εδώ 

inSports

Περιζήτητος ο Πινέδα – Ομάδες στο Μεξικό ψάχνουν τρόπο να τον επαναπατρίσουν

Νέα μεξικάνικα δημοσιεύματα εμπλέκουν το όνομα του Ορμπελίν Πινέδα στα ρεπορτάζ της Μοντερέι και της Αμέρικα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024