Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Οι Coldplay και ο Sting ζητούν την απελευθέρωση του Ιρανού ράπερ που καταδικάστηκε σε θάνατο

Οι Coldplay και ο Sting ζητούν την απελευθέρωση του Ιρανού ράπερ που καταδικάστηκε σε θάνατο

Ο ράπερ Toomaj Salehi, ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν, καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο της πόλης Isfahan σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Περισσότερες από εκατό προσωπικότητες από τον κόσμο της μουσικής, του πολιτισμού και του ακτιβισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα – μεταξύ των οποίων οι Coldplay και ο Sting – υπέγραψαν δήλωση με την οποία ζητούν την απελευθέρωση του Ιρανού ράπερ Toomaj Salehi, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράν αφότου τάχθηκε υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Οι καλλιτέχνες έχουν ιστορικά στοχοποιηθεί επειδή η μουσική και η τέχνη είναι τόσο ισχυρά μέσα. Η λογοκρισία της μουσικής, ιδίως της επαναστατικής ή της μουσικής διαμαρτυρίας, χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο, αλλά το να καταδικάζονται σε θάνατο γι’ αυτό είναι απλά αδιανόητο»

Ο 33χρονος, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν, καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο της πόλης Isfahan στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

«Η τέχνη πρέπει να επιτρέπεται να ασκεί κριτική»

Αρχικά συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2022 και πέρασε ένα χρόνο και 21 ημέρες στη φυλακή, εκ των οποίων 252 ημέρες σε απομόνωση. Αφού αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, περιέγραψε ότι υπέστη «σοβαρά βασανιστήρια» κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή. Συνελήφθη ξανά δύο εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή του, τον Δεκέμβριο του 2023, και κατηγορήθηκε για «διαφθορά».

Μέσω της μουσικής του, ο Salehi υποστήριξε ανοιχτά τις διαδηλώσεις τους μήνες που ακολούθησαν το θάνατο της Mahsa Amini – η οποία πέθανε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση το 2022, αφού συνελήφθη επειδή δήθεν φορούσε «ακατάλληλο χιτζάμπ». Ο θάνατος της Amini προκάλεσε ευρύτατες διαμαρτυρίες σε όλο το Ιράν.

Ενθάρρυνε τους μουσικούς να υπογράψουν το έγγραφο του Index on Censorship, να γράψουν τραγούδια για τον Salehi και να συζητήσουν την υπόθεσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η δήλωση που ζητά την απελευθέρωση του Salehi, η οποία εκπονήθηκε από την ομάδα υπεράσπισης Index on Censorship, υποστηρίζεται από την Jade Thirlwall των Little Mix, τον DJ Rob Da Bank, τη συγγραφέα Margaret Atwood και τη θεατρολόγο Roshi Nasehi.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ως καλλιτέχνες, μουσικοί, συγγραφείς και εξέχουσες πολιτιστικές προσωπικότητες στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Toomaj Salehi. Ζητάμε να ακυρωθεί άμεσα και άνευ όρων η θανατική του καταδίκη και να αφεθεί ελεύθερος χωρίς καθυστέρηση, με απόρριψη όλων των άλλων κατηγοριών.

«Η τέχνη πρέπει να επιτρέπεται να ασκεί κριτική, να προκαλεί, να αμφισβητεί και να θίγει την εξουσία. Αυτό είναι τόσο το δικαίωμά μας όσο και το καθήκον μας ως καλλιτέχνες».

«Είναι φρικτό»

Η Salehi, η οποία έχει περισσότερους από δύο εκατομμύρια followers στο Instagram, έχει μιλήσει ανοιχτά για το ιρανικό καθεστώς σε κομμάτια διαμαρτυρίας όπως τα Mouse Hole, Turkmenchay και Pomegranate, τα οποία επικρίνουν το καθεστώς, καταγγέλλουν τη διαφθορά και τάσσονται υπέρ των καλύτερων συνθηκών εργασίας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η συνθέτρια και πιανίστρια Tamara Barschak, που ζει στο Λονδίνο και υπέγραψε την αίτηση, δήλωσε: «Είμαι υποστηρικτής της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και στέκομαι ολόψυχα ενάντια στα καταπιεστικά καθεστώτα».

Η Barschak δήλωσε ότι αισθάνθηκε σοκαρισμένη στο άκουσμα της θανατικής καταδίκης του Salehi και ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το θέμα – ιδίως στον κόσμο της μουσικής.

Ενθάρρυνε τους μουσικούς να υπογράψουν το έγγραφο του Index on Censorship, να γράψουν τραγούδια για τον Salehi και να συζητήσουν την υπόθεσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πρέπει να προειδοποιήσουμε τον κόσμο για αυτό το καθεστώς», είπε.

«Το γεγονός ότι αυτός ο φτωχός μουσικός απειλείται με εκτέλεση επειδή εξέφρασε τις πεποιθήσεις του είναι φρικτό. Όλοι πρέπει να μιλήσουν γι’ αυτό- εγώ ως μουσικός θα αρχίσω να μιλάω γι’ αυτό στο διαδίκτυο».

Μια άλλη από τους υπογράφοντες τη δήλωση, η Elli Brazzill, από την ομάδα εκστρατείας Art Not Evidence με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Αυτή η θανατική ποινή για τη δημιουργία μουσικής είναι ένα τρομακτικό μέτρο. Οι καλλιτέχνες έχουν ιστορικά στοχοποιηθεί επειδή η μουσική και η τέχνη είναι τόσο ισχυρά μέσα. Η λογοκρισία της μουσικής, ιδίως της επαναστατικής ή της μουσικής διαμαρτυρίας, χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο, αλλά το να καταδικάζονται σε θάνατο γι’ αυτό είναι απλά αδιανόητο».

*Με πληροφορίες από Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: ΥοuTube

Sports in

Η απίθανη περιγραφή Ισπανού σπίκερ στο γκολ του Ελ Κααμπί (vid)

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έβαλε το ιστορικότερο γκολ του Ολυμπιακού κόντρα στη Φιορεντίνα και έδωσε το ευρωπαϊκό στους ερυθρόλευκους, με τον Ισπανό σπίκερ του ESPN να προσφέρει μία επική περιγραφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024