Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σελήνη: Κινεζική αποστολή αναχώρησε για τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά

Σελήνη: Κινεζική αποστολή αναχώρησε για τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά

Το ρομποτικό σκάφος Chang'e-6 που εκτοξεύτηκε την Παρασκευή θα επιχειρήσει προσσελήνωση τον Ιούλιο.

Το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας έκανε την Παρασκευή ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα με την εκτόξευση της πρώτης αποστολής που θα επιχειρήσει να φέρει στη Γη δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Το Chang’e-6, ρομποτικό σκάφος με βάρος άνω των 8 τόνων, αναχώρησε τοποθετημένο στην κορυφή πυραύλου Long March-5, του μεγαλύτερου που διαθέτει η Κίνα, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 17.27 τοπική ώρα (11.27 ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο του Ουεντσάνγκ στο νησί του Χαϊνάν.

Το σκάφος προγραμματίζεται να προσσεληνωθεί στη Λεκάνη Άιτκεν, έναν γιγάντιο κρατήρα πρόσκρουσης στην πλευρά της Σελήνης που δεν βλέπουμε από τη Γη.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε τοποθετημένο στην κορυφή πυραύλου Long March 5 (Reuters)

Λεκάνη Άιτκεν

Η αθέατη πλευρά του φεγγαριού (γνωστή εσφαλμένα και ως «σκοτεινή πλευρά», παρόλο που εκτίθεται στο φως του Ήλιου) είναι πιο ομοιόμορφη και πιο αρχαία, συγκριτικά με την ορατή πλευρά όπου κυριαρχούν οι πεδιάδες στερεοποιημένης λάβας.

Ο λόγος που η Γη βλέπει πάντα την ίδια πλευρά της Σελήνης είναι ότι το φεγγάρι χρειάζεται ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να συμπληρώσει μια περιφορά γύρω από τη Γη και για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του.

Τα 2 κιλά δειγμάτων που σχεδιάζεται να συλλέξει το σκάφος θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα στοιχεία για τον σχηματισμό της Σελήνης. Θα μπορούσαν επίσης να δώσουν πληροφορίες για τους  ορυκτούς πόρους της Σελήνης, εν μέσω μιας διεθνούς κούρσας για την εδραίωση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι.

Το 2018, με την εκτόξευση της αποστολής Chang’e-4, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που προσσεληνώνεται στην αθέατη πλευρά. Μια ακόμα μεγάλη επιτυχία ήρθε το 2020, όταν το Chang’e-5 έφερε στη Γη τα πρώτα δείγματα της σεληνιακής επιφάνειας έπειτα από 44 χρόνια.

Παρόντες στην εκτόξευση, σημειώνει το Reuters, ήταν διπλωμάτες και άλλοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Πακιστάν και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, καθώς το Chang’e-6 μεταφέρει επιστημονικά φορτία και από αυτές τις χώρες.

Η NASA απαγορεύεται να συνεργάζεται με την Κίνα σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

H ορατή πλευρά της Σελήνης, αριστερά, είναι εντελώς διαφορετική από την αθέατη (NASA)

Προσσελήνωση

Το Chang’e-6 θα χρειαστεί τέσσερις με πέντε ημέρες για να φτάσει στη Σελήνη. Θα περάσει μερικές εβδομάδες κινούμενο σε τροχιά και τον Ιούλιο θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στη Λεκάνη Άιτκεν.

Στη συνέχεια θα περάσει δύο ημέρες συλλέγοντας τα δείγματα, πριν πάρει το δρόμο της επιστροφής για να πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας.

Όπως είπε ο Γκε Πινγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος Σεληνιακής Εξερεύνησης στην κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος (CNSA), το έδαφος της Λεκάνης Άιτκεν εκτιμάται ότι έχει ηλικία 4 δισ. ετών, είναι δηλαδή πολύ αρχαιότερη από τα δείγματα των 3 δισ. ετών που είχαν συλλέξει οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση, ή το υλικό των 2 δισ. ετών που έφερε το Chang’e-5.

Το κινεζικό σχέδιο προβλέπει ακόμα αποστολή αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης έως το 2030 καθώς και τη δημιουργία ερευνητικού σταθμού σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Sports in

Εργαζόμενος σε πολυεθνική εταιρεία συνελήφθη με υλικό παιδικής πορνογραφίας – Πώς εντοπίστηκε

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευές με φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024