Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε, σώζει ζωές

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε, σώζει ζωές

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, μίλησε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε τη σημασία της πρόληψης, ειδικά στον καρκίνο του μαστού, κάνοντας αναφορά στην «πιλοτική ναυαρχίδα», όπως χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά».

Την εκδήλωση άνοιξε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ τέσσερις γυναίκες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους για το πώς πρόλαβαν με εξετάσεις τον καρκίνο του μαστού.

«Να ζητήσω με όλη την ένταση που μπορώ, όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε. Είναι μια επιλογή, η οποία μπορεί να σώσει ζωές»

«Σήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και συγκινημένος για το γεγονός ότι ένα όραμα το οποίο είχα εδώ και πολλά χρόνια γίνεται πράξη. Η πρόληψη αποτελεί εδώ και δεκαετίες το φτωχό συγγενή της αντίληψης που έχουμε ενός συστήματος υγείας», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «τα νοσοκομεία μας είναι κρίσιμος κρίκος, όμως σπάνια αναλογιζόμαστε τι να κάνουμε για να μη φτάσουμε στο νοσοκομείο».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πρόγραμμα ‘Φώφη Γεννηματά’ αφορά εκατομμύρια γυναίκες»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρωτίστως είναι ο φόβος που αποτρέπει τις προληπτικές εξετάσεις και έρχεται η Πολιτεία να αντιμετωπίσει 4 ασθένειες για τις οποίες η πρόληψη μπορει να κάνει τη διαφορά.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και τόνισε ότι πάνω από 20.000 γυναίκες έμαθαν ότι νοσούν.

«Το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά είναι η πιλοτική ναυαρχίδα. Ένα πρόγραμμα που αφορά εκατομμύρια γυναίκες. Κάνουμε έκκληση στις γυναίκες που έλαβαν το μήνυμα και δεν το αξιοποίησαν. Δεν έχει κλείσει ο κύκλος αυτού του προγράμματος», υπογράμμισε και μίλησε για τις προληπτικές εξετάσεις και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όπου «υπάρχει η δυνατότητα να τον εξαφανίσουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στις εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Πρέπει να φροντίσουμε σήμερα να επενδύσουμε στην υγεία μας»

«Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλούμε για προληπτικές εξετάσεις, πρέπει να μιλήσουμε και ευρύτερα για δημόσια υγεία και να εξηγήσουμε με απλά λόγια, ξεκινώντας από τα παιδιά μας, ότι υπάρχουν 5 συνήθειες που είναι καθοριστικές για το πόσα χρόνια θα ζήσουμε και πόσο καλά θα ζήσουμε. Αν αθλούμαστε, αν καπνίζουμε, αν πίνουμε, αν τρώμε υγιεινά και αν είμαστε υπέρβαροι. Κάποιος ο οποίος δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις σε σχέση με κάποιον που πληροί και τις πέντε, μπορεί να ζήσει μέχρι και 15 χρόνια λιγότερα», όπως είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό που θα κάνουμε σήμερα επηρεάζει πώς θα ζήσουμε σε μερικά χρόνια από τώρα. «Πρέπει να φροντίσουμε σήμερα να επενδύσουμε στην υγεία μας. Και τότε θα αποκομίσουμε το μέρισμα αυτής της επένδυσης», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη σημασία της τεχνολογίας και το myhealth app το οποίο, ανέφερε, θα διευκολύνει πολύ την πρόληψη και τη θεραπεία.

«Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μάς ανοίγει τελείως καινούργια πεδία για το πώς μπορουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας ή να προλαμβάνουμε ασθένειες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και έφερε ως παράδειγμα τον εντοπισμό του καρκίνου του δέρματος.

«Θέλω να επισημάνω την πολύ μεγάλη συνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων. Αν δεν ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης, θα είχαμε δυσκολία», επισήμανε, προσθέτοντας πως «σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε ευρωεκλογές και είναι καλό να θυμόμαστε πώς η Ευρώπη με τον τρόπο της επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Η Ευρώπη τελικά είναι παρούσα στην καθημερινότητά μας μέσα από τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και πολλά προγράμματα θα αποτελέσουν πιλότο και για άλλες χώρες», τόνισε.

«Να ζητήσω με όλη την ένταση που μπορώ, όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε. Είναι μια επιλογή, η οποία μπορεί να σώσει ζωές», δήλωσε χαρακτηριστρικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Sports in

Άστον Βίλα: Με Μαρτίνες στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό (pic)

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες θα βρίσκεται κανονικά στη διάθεση του Ουνάι Έμερι για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024