Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Π. Μαρινάκης: «Η συνεχής αύξηση των εισοδημάτων είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης»

Π. Μαρινάκης: «Η συνεχής αύξηση των εισοδημάτων είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης»

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φλέγον ζήτημα της Μέσης Ανατολής, την ανεργία, τον έλεγχο των influencers και το φορολογικό νομοσχέδιο

«Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συνεχής αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών με μόνιμα μέτρα, κάτι που καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο εξαιτίας της επίμονης, εισαγόμενης ακρίβειας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης «τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη προβλέπεται μείωση του πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στο στόχο του 2%. Στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας. Φέτος στο 9,4% και του χρόνου στο 8,7%, αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Eurostat, έγκριτα μέσα ενημέρωσης μιλούν συνεχώς για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας».

Συμπλήρωσε, δε, πως «η πολιτική της κυβέρνησης αποφέρει καρπούς. Η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στις άμεσες ξένες επενδύσεις, στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση οραματικών μεταρρυθμίσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε, επίσης, στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλτ Τουσκ και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, για θέματα της Συνόδου Κορυφής αλλά και για επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Στάθηκε ακόμη στην επιστολική ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών λέγοντας πως απομένουν δέκα μέρες έως την 29η Απριλίου οπότε και κλείνει το σύστημα υποβολής αιτήσεων.

Για την παροχή προστασίας μητρότητας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για τη νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες που είναι από σήμερα είναι διαθέσιμη στο gov.gr.

«Το επίδομα μητρότητας επεκτάθηκε εκτός από τις μισθωτές και δίνεται για πρώτη φορά σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Η επέκταση αυτή φορά περίπου 5.000-5.500 μητέρες», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Θα λάβουν αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στους προηγούμενους μήνες και από δω και πέρα θα λαμβάνουν μηνιαίως 830 ευρώ μέχρι τη συμπλήρωση των 9 μηνών, από την γέννηση.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την κατασκευή του νέου ογκολογικού νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου λέγοντας πως «μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης» και τονίζοντας πως πρόκειται «έργο εμβληματικού χαρακτήρα».

«Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Υγείας για την παραχώρηση έκτασης 150 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου με σκοπό την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε και στην ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης με την απόκτηση των 110 ηλεκτρικών λεωφορείων, τις προσλήψεις νέων οδηγών, την προκήρυξη διαγωνισμού για τη μίσθωση περίπου 250 λεωφορείων diesel και τη δημιουργία νέων λεωφορειακών γραμμών εξπρές στο πλαίσιο ανακούφισης των πολιτών από τις εργασίες για το Flyover.

Για τη Μέση Ανατολή

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο οποίος εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν και επεσήμανε ότι την καταδίκη αυτή συνοδεύει «η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης».

Για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο και για τον αναµορφωµένο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που εισάγεται προς ψήφιση σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε «αποτελεί µια πρωτοβουλία που στοχεύει στη διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους µε την φορολογική διοίκηση. Στόχος δεν είναι µόνο η µείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και η σηµαντική βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας της ΑΑΔΕ µε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κάτι που ευνοεί και τις δυο πλευρές».

Βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

1. Η αυτοµατοποίηση σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης για 1 εκατομμύριο πολίτες. Η φορολογική δήλωση συντάσσεται αυτόµατα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόµατα, αν ο φορολογούµενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσµίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

2. Η κατάργηση υποχρέωσης προσκόµισης βιβλίων (κυρίως για επιτηδευµατίες και µικρές επιχειρήσεις)

3. Η ψηφιοποίηση της επικοινωνίας των πολιτών µε την ΑΑΔΕ και η συνακόλουθη κατάργηση παραδοσιακής αλληλογραφίας

4. Η ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενηµερότητας, µέσω διαλειτουργικότητας µεταξύ των φορέων του Δηµοσίου.

5. Προβλέπεται συγκεκριµένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους.

6. Καθίσταται απαραίτητη η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισµού φόρου µέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή.

Για τους influencers που ελέγχονται

«Το αμέσως προσεχές διάστημα θα λάβουν επιστολή από το υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία θα ενημερώνονται επισταμένως και θα καλούνται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ώστε οι δραστηριότητές τους να είναι προσαρμοσμένες σε όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή καταναλωτική νομοθεσία» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από τον έλεγχο στους Έλληνες influencers, όπως είπε, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι ενώ το 100% ασκεί εμπορική δραστηριότητα, μόνο το 25% – και όχι πάντα με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο – γνωστοποιεί στον καταναλωτή ότι το περιεχόμενο των αναρτήσεων έχει εμπορικό σκοπό.

«Σε ποσοστό 50% δεν παρέχουν σαφή ενημέρωση στον καταναλωτή σχετικά με την εμπορική τους ταυτότητα, ενώ από αυτούς που διατηρούν δικές τους ιστοσελίδες πώλησης το 50% δηλώνει ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο».

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024