Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι συζήτησαν Γεραπετρίτης - Φιντάν για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Τι συζήτησαν Γεραπετρίτης – Φιντάν για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Ενδεχόμενο και νέας συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ - Στο τραπέζι και οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Μία ώρα διήρκεσε τελικά η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Γεραπετρίτης και Φιντάν επέλεξαν να έχουν μία κατ’ ιδίαν συνάντηση, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν αρκετές φορές, με το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία προκειμένου να έχει συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν σχετικά με τη συνάντηση ότι «συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα, ο οδικός χάρτης της διμερούς συνεργασίας και η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα τον Μάιο». Χωρίς να αναφέρονται στις λεπτομέρειες της συνάντησης η οποία κράτησε σχεδόν το διπλάσιο χρόνο από ότι είχε προγραμματιστεί.

Αρμόδιες πηγές πάντως δεν απέκλειαν να υπάρξει μία ακόμα συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν πριν το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν, χωρίς να προσδιορίζουν χρόνο και χώρο υλοποίησης του.

Ο οδικός χάρτης

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο διάστημα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογο του Μπουράκ Ακτσαπάρ, με αντικείμενο τη «θετική ατζέντα». Η πρόοδος των συμφωνιών που υπεγράφησαν, αλλά και νέες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο καθώς Αθήνα και Άγκυρα θέλουν τη σύσφιξη των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, που συμβάλλουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης.

Αναμένεται επίσης και η επίσκεψη του Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Αθήνα για την πραγματοποίηση μίας ακόμα συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που διεξάγονται μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί και ένας γύρος πολιτικού διαλόγου, μεταξύ της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Ακτσαπάρ, ο οποίος από την τουρκική πλευρά έχει χρεωθεί το σύνολο των συνομιλιών με την Ελλάδα.

Το ταξίδι Μητσοτάκη

Αρμόδιες πηγές όσον αφορά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν σημείωναν ότι η ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει για 7-8 Μαΐου. Με δεδομένη την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ, η οποία έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, για τις 9 Μαΐου, δεν αποκλείεται το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα να ακολουθήσει, παραμένοντας ωστόσο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση τους Γεραπετρίτης και Φιντάν αντάλλαξαν απόψεις και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που απασχολούν και το ΝΑΤΟ.

Ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας

Γεραπετρίτης και Φιντάν διατηρούν ανοιχτό και απόλυτα ενεργό τον μεταξύ τους δίαυλο επικοινωνίας, και όπως έχει δηλώσει σχετικά ο Υπουργός Εξωτερικών, αρκετές φορές «υπάρχουν εντάσεις, οι οποίες παράγονται και πολλές φορές δεν φτάνουν στην επιφάνεια, επειδή ακριβώς έχουμε φτάσει να έχουμε εκείνους τους μηχανισμούς αποσυμπίεσης που λειτουργούν άμεσα και αποτελεσματικά. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που εν δυνάμει κρίσεις έχουν αποφευχθεί επειδή ακριβώς έχουμε φτιάξει έναν μηχανισμό για να μπορούμε να αποσυμπιέζουμε τις κρίσεις αυτές».

Το αν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί από Μητσοτάκη και Ερντογάν να έχουν την επίβλεψη συνολικά του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν και ενδεχόμενους προβληματισμούς μεταξύ των δύο πλευρών, για αυτές τις εντάσεις δεν έγινε γνωστό.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024