Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Πέθανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ρομπέρ Μπαντεντέρ

Γαλλία: Πέθανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ρομπέρ Μπαντεντέρ

Κατάργησε τη θανατική ποινή.

Ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν, ο Μπαντεντέρ είχε διατελέσει επίσης πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου. Ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ ήταν αυτός που κατήργησε την θανατική ποινή στη Γαλλία το 1981.

Στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα γνωστός το 1992, ως πρόεδρος επιτροπής νομομαθών της τότε ΕΟΚ, η οποία γνωμοδότησε ότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πληρούσε προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί ως κράτος.

Ποιος ήταν Ρομπέρ Μπαντεντέρ

Ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1928 στο Παρίσι από τους Simon Badinter και Charlotte Rosenberg. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Παρίσι το 1951, ως δικηγόρος σε μια κοινή δουλειά με τον Henri Torrès. Το 1965, μαζί με τον Jean-Denis Bredin, ίδρυσε το δικηγορικό γραφείο Badinter, Bredin et partenaires, (τώρα Bredin Prat) όπου άσκησε τη δικηγορία μέχρι το 1981.

Γόνος αστικής εβραϊκής οικογένειας του Παρισιού υπήρξε μάρτυρας της σύλληψης του πατέρα του από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Τόσο ο πατέρας του όσο και πολλά μέλη της οικογένειας του μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου και βρήκαν τον θάνατο. Κατά τα πρώτα χρόνια της δικηγορικής του καριέρας γνωρίστηκε και υπερασπίστηκε τον κυνηγημένο από τον μακαρθισμό Ζιλ Ντασσέν. Εκείνη την εποχή εξειδικεύθηκε στα πνευματικά δικαιώματα και στη συνέχεια υπήρξε δικηγόρος ηθοποιών, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι κ.α. Υπερασπίστηκε επίσης, κατά τα πρώτα βήματα της πολιτικής του καριέρας, τον Φρανσουά Μιτεράν, στον οποίο είχε υποβάλει μήνυση για δυσφήμηση ο ανηψιός του Σαρλ Ντε Γκολ, επιδιώκοντας την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Διαζευγμένος με τη Γαλλίδα ηθοποιό Αν Βερνόν, ήταν παντρεμένος από το 1966 με τη φιλόσοφο Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ.

Μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, έγινε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου (1986-95). Ως γερουσιαστής από το 1995 έως το 1911 είχε την ικανοποίηση να δει την κατάργηση της θανατικής ποινή να εγγράφεται στο Σύνταγμα το 2007.

Το «αντίο» του Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μέσω του X (πρώην Twitter) «μία προσωπικότητα του αιώνα, μία ρεπουμπλικανική συνείδηση, το πνεύμα της Γαλλίας». «Αφιέρωσε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του στον αγώνα για κάθε τι δίκαιο, στον αγώνα για τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Η κατάργηση της θανατικής ποινής θα είναι για πάντα η παρακαταθήκη του για την Γαλλία», έγραψε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ.

*Πηγή φωτογραφίας: apimages

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024