Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Που είναι χαμένα τα φυσιολογικά ανθρώπινα δόντια;

Που είναι χαμένα τα φυσιολογικά ανθρώπινα δόντια;

«Ήμουν 12 ετών όταν η Disney έκανε την Demi Lovato να κλείσει το κενό της με όψεις, λέγοντας ουσιαστικά σε μια γενιά παιδιών ότι αυτές οι φυσικές διαφοροποιήσεις στα δόντια είναι ανεπιθύμητες».

Μήπως κάποια από τις αγαπημένες σας διασημότητες έχει αρχίσει να μοιάζει λίγο παράξενη τον τελευταίο καιρό; Σαν κάτι να είναι διαφορετικό στο πρόσωπό τους, αλλά δεν μπορείτε να το εντοπίσετε.

Ή ίσως μπορείτε εύκολα να το εντοπίσετε: τα φυσικά, κάπως λοξά δόντια τους έχουν μεταμορφωθεί σε όμοια, απόλυτα ομοιόμορφα, απόλυτα λευκά, ενδεχομένως ελαφρώς υπερβολικά μεγάλα για το στόμα τους, δόντια.

Οι όψεις που επινοήθηκαν για πρώτη φορά το 1928, χρησιμοποιήθηκαν στο Χόλιγουντ για να αλλάξουν την εμφάνιση ενός ηθοποιού για τα γυρίσματα μιας ταινίας

Από τα είδωλα της K-pop μέχρι τους A-listers του Χόλιγουντ, οι οδοντιατρικές «παρεμβάσεις» γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ των πλούσιων και των διάσημων της κοινωνίας.

«Mεγάλα και χαζοχαρούμενα»

Ωστόσο, δεν είναι όλοι τόσο ενθουσιώδεις με τα ομοιόμορφα, λαμπερά λευκά και εντελώς ίσια δόντια. Πολλοί άνθρωποι έχουν βγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους μήνες για να υποστηρίξουν ότι οι όψεις στερούν από το πρόσωπο την προσωπικότητά σας και μπορούν να αλλάξουν εντελώς την εμφάνιση σας.

Ο Aram (@aramnotagoat), του οποίου το tweet που ζητούσε να μπει τέλος στην «επιδημία των όψεων για δόντια αλόγου» έγινε viral, λέει στο Dazed ότι οι όψεις αφαιρούν τη γοητεία των φυσικών δοντιών και ότι καταλήγουν απλώς να δείχνουν «μεγάλα και χαζοχαρούμενα».

Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το πώς βλέπουμε το δικό μας χαμόγελο. «Ήμουν μάλλον 12 ετών όταν η Disney έκανε την Demi Lovato να κλείσει το κενό της με όψεις, λέγοντας ουσιαστικά σε μια γενιά παιδιών ότι αυτές οι φυσικές διαφοροποιήσεις στα δόντια είναι ανεπιθύμητες, ακόμα και αν οι αγαπημένοι σας σταρ τις έχουν», λέει.

Περισσότεροι από ένας στους 10 ανθρώπους (14%) στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν σε μια έρευνα της οδοντιατρικής εταιρείας Chelsea And Fulham Dentist ότι θα πλήρωναν για όψεις αν είχαν την οικονομική δυνατότητα

Οι όψεις που επινοήθηκαν για πρώτη φορά το 1928, χρησιμοποιήθηκαν στο Χόλιγουντ για να αλλάξουν την εμφάνιση ενός ηθοποιού για τα γυρίσματα μιας ταινίας. Ωστόσο, μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’80 άρχισαν να αποκτούν μεγάλη απήχηση.

Η τοποθέτηση όψεων περιλαμβάνει το ξύρισμα του σμάλτου των δοντιών σας και στη συνέχεια την τοποθέτηση κελυφών που καλύπτουν την επιφάνεια. Πρόκειται για μια μόνιμη επέμβαση και μόλις οι ασθενείς υποβληθούν σε αυτή, δεν υπάρχει «γυρισμός».

Η βελτίωση της συνολικής εμφάνισης (αποχρωματισμός, ρωγμές, κενά κ.λπ.) είναι μακράν η κυριότερη «ατραξιόν», αλλά ο αισθητικός οδοντίατρος Dr Sam Jethwa λέει ότι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μη αισθητικούς λόγους, όπως για την ενίσχυση εξασθενημένων ή σπασμένων δοντιών. Ενώ το «τέλειο» χαμόγελο μπορεί να φαίνεται πιο γρήγορο και πιο εφικτό με τις όψεις από ό,τι με τα σιδεράκια, οι όψεις πορσελάνης εξακολουθούν να σας κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ.

@smilesbydrp #veneers #teeth #porcelainveneers #cosmeticdentistry #dental #trending ♬ original sound – Smilesbydrp

«Ένα λαμπερό λευκό παντεσπάνι»

Περισσότεροι από ένας στους 10 ανθρώπους (14%) στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν σε μια έρευνα της οδοντιατρικής εταιρείας Chelsea And Fulham Dentist ότι θα πλήρωναν για όψεις αν είχαν την οικονομική δυνατότητα.

«Η αυξανόμενη ανάδειξη της οδοντιατρικής αισθητικής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις κοινωνικές πλατφόρμες έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για επεμβάσεις αισθητικής οδοντιατρικής, με τις όψεις να αποτελούν κύρια επιλογή», λέει στο Dazed ο ειδικός στις όψεις Dr Stephen Dodd.

Όταν οι όψεις γίνονται εσφαλμένα, ο Dr Jethwa προειδοποιεί ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των δοντιών σας, καθώς και την εμφάνιση. «Οι όψεις μπορεί να φαίνονται αφύσικες όταν είναι πολύ μεγάλες για το πρόσωπο ενός ατόμου, όταν είναι ένα λαμπερό λευκό παντεσπάνι ή όταν είναι απίστευτα παχιές και δεν έχουν σχεδόν καθόλου κενά ανάμεσα στα δόντια», λέει.

@samgowland_ Best set of veneers youll see #veneers #teeth #fyp #foryou #lifehack #dentist ♬ original sound – samgowland

Τα δόντια αποτελούν μεγάλο μέρος της εμφάνισης κάποιου. Έτσι, όταν φαίνονται ψεύτικα ή αφύσικα, μπορεί να προκαλέσουν ένα αίσθημα δυσφορίας ή ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμη και αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τι είναι αυτό.

«Γιατί οι διασημότητες βάζουν τις όψεις τους τόσο ίσια και τόσο λευκά… φαίνεται τόσο *uncanny valley», όπως είπε ένας χρήστης του Twitter. Σχόλια για «uncanny valley» γέμισαν και τα βίντεο της Chloe Cherry, η οποία είχε βάλει ψεύτικες όψεις ως μέρος μιας αποκριάτικης στολής.

*Το Uncanny Valley (ελληνικά: Αφύσικη Κοιλάδα) είναι μια υποθετική σχέση μεταξύ του βαθμού ομοιότητας ενός αντικειμένου με έναν άνθρωπο.

Με πληροφορίες από Dazed | Kεντρικό Gif: fx_SHINee| Tenor

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024