Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Ζελένσκι για ειρηνευτική σύνοδο και αιχμαλώτους πολέμου

Ουκρανία: Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Ζελένσκι για ειρηνευτική σύνοδο και αιχμαλώτους πολέμου

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι ΡΤ Ερντογάν και Β Ζελένσκι με αντικείμενο την ειρηνευτική σύνοδο, τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου και την Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.

Η Τουρκία είναι  έτοιμη να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή και να φιλοξενήσει συνομιλίες για τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών. Ο πόλεμος στο μέτωπο έχει ήδη δυσκολέψει για την Ουκρανία και αναμένεται να δυσκολέψει περισσότερο χωρίς βοήθεια από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τα ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες να είναι ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε πως η Τουρκία στηρίζει την αναδιάρθρωση του διαδρόμου σιτηρών, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Η κλήση αφορούσε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, ιδίως τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας σύμφωνα…με την τουρκική πλευρά του τηλεφωνήματος.

Τα θέματα τα οποία ανέφεραν

Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε τις εντατικές προσπάθειες της Τουρκίας για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης τόσο στην Ουκρανία όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή και να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναδιάρθρωσης του διαδρόμου σιτηρών και της επαναλειτουργίας του για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ο Πρόεδρος Ερντογάν επέστησε την προσοχή στις εν εξελίξει διπλωματικές συνομιλίες του για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη στην Ουκρανία.

H ουκρανική πλευρά παρουσιάζει την ιστορία λίγο διαφορετικά

Ο πρόεδρος Ζελένσκι παρουσίασε λίγο διαφορετικά την ιστορία σύμφωνα με το Ukrineform, ανέφερε συγκεκριμένα πως «Μόλις είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Ήταν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Όπως πάντα, αξιοποιούμε κάθε μέρα αυτής της εβδομάδας για να εντείνουμε τις διεθνείς μας προσπάθειες, ώστε η φετινή χρονιά να αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα από τις πρώτες εβδομάδες».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι τα κράτη έχουν κοινά σχέδια που είναι ήδη επιτυχημένα και «φέτος πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να ενισχύσουμε τα κράτη και τα έθνη μας. Σήμερα, συζήτησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν το έργο μας για τη Φόρμουλα Ειρήνης. Τον ενημέρωσα για την προετοιμασία μιας νέας συνάντησης συμβούλων που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Νταβός τον Ιανουάριο και του απηύθυνα πρόσκληση σε έναν εκπρόσωπο της Τουρκίας. Η Τουρκική Δημοκρατία επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της», δήλωσε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η συμμετοχή κάθε χώρας σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, τώρα με το έργο των συμβούλων και αργότερα με τη συμμετοχή ηγετών, θα καταδείξει τη σημασία της λειτουργίας του διεθνούς δικαίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό, «ξεκινώντας από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και όλους τους άλλους κανόνες που εγγυώνται τον σεβασμό των εθνών και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών».

O πρόεδρος Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνήματος.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο της Φόρμουλας Ειρήνης που αφορά την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων πολέμου και των εκτοπισμένων

«Η διαμεσολάβηση της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση των Τατάρων της Κριμαίας και όλων των άλλων ενηλίκων και παιδιών, στρατιωτικών και αμάχων, που κρατούνται σε ρωσική αιχμαλωσία», τόνισε ο Ζελένσκι. Όπως αναφέρθηκε, στις 3 Ιανουαρίου περισσότεροι από 200 στρατιωτικοί και πολίτες επέστρεψαν στην Ουκρανία από τη ρωσική αιχμαλωσία. Μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν είναι λοχίες, αξιωματικοί, στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, της Εθνικής Φρουράς, του Ναυτικού και συνοριοφύλακες. Η ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Δηλαδή η Τουρκία δηλώνει πως είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ η Ουκρανία ισχυρίζεται πως απέστειλε πρόταση στην Τουρκία να συμμετάσχει στις προεργασίες.

Sports in

Oλυμπιακός: Γητευτής ονείρων

Ο Ολυμπιακός του σήμερα είναι ικανός για τα πάντα. Οι δε ποδοσφαιριστές του αποφασισμένοι στον απόλυτο βαθμό, να τα δώσουν όλα. Γιατί πολύ απλά, θέλουν τα να νιώσουν όλα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024