Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αλλοτριοφαγία: Γιατί ένας σκύλος καταπίνει πέτρες και υφάσματα;

Αλλοτριοφαγία: Γιατί ένας σκύλος καταπίνει πέτρες και υφάσματα;

Μία συνήθεια που έχουν ορισμένοι σκύλοι, είναι η αλλοτριοφαγία. Δηλαδή, η κατάποση μη φαγώσιμων αντικειμένων. Πού οφείλεται;

Μία περίεργη συμπεριφορά που παρουσιάζουν αρκετοί σκύλοι, είναι να νιώθουν έντονη επιθυμία να τρώνε μη βρώσιμες ουσίες.

Μία συμπεριφορά του σκύλου, που αντιμετωπίζουν πολλοί κηδεμόνες σκύλων ανά τον κόσμο, όπως διαβεβαιώνει η κα Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων.

Εξηγεί ότι αλλοτριοφαγία είναι η κατανάλωση – κατάποση διάφορων αντικειμένων, μη βρώσιμων. Με άλλα λόγια, ο σκύλος καταναλώνει οτιδήποτε βρει. Από πέτρες και κόπρανα, μέχρι πλαστικά αντικείμενα, υφάσματα, ακόμη και κομμάτια μετάλλων.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η εν λόγω συμπεριφορά είναι πολύ συχνή σε σκύλους κατά την κουταβίσια ηλικία τους. Καθώς, είτε παίζουν, είτε προσπαθούν να αναγνωρίσουν τον κόσμο μέσω αυτής της συμπεριφοράς. Επίσης, τα κουτάβια δεν έχουν πλήρη συναίσθηση του τι είναι παιχνίδι και τι όχι.

Οπότε, όπως λέει, καθώς παίζουν με κάποιο αντικείμενο, είναι πολύ πιθανό να το καταπιούν. Γι’ αυτό και όσοι συμβιώνουν με κουτάβι, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα αντικείμενα που βρίσκονται στο περιβάλλον του. Και, φυσικά, κατά τη διάρκεια του περιπάτου του.

«Σε ζώα μεγαλύτερης ηλικίας, όμως, η αλλοτριοφαγία αποτελεί ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα και είναι επικίνδυνη για τον σκύλο μας.
Αν έχουμε δείγματα αλλοτριοφαγίας, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να το συζητήσουμε με τον κτηνίατρό μας. Έτσι ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε παθολογική αιτία, που έχει ως αποτέλεσμα την αλλοτριοφαγία», επισημαίνει η κα Καραμπέτσου.

Οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται η αλλοτριοφαγία

Σύμφωνα με την κα Καραμπέτσου ορισμένοι βασικοί λόγοι της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης, είναι:

1. Θέματα υγείας, τα οποία εξετάζει ο θεράπων κτηνίατρος. Ενδεικτικά αναφέρουμε, διάφορα γαστρεντερικά θέματα, πόνος στο στομάχι, ενδοκρινολογικά θέματα, αναιμία, έλλειψη βιταμινών, σακχαρώδης διαβήτης, δυσαπορροφητικές διαταραχές, διάφορα σύνδρομα, κ.α. Ο κτηνίατρος, εφόσον ενημερωθεί για το ιστορικό του σκύλου, θα προχωρήσει σε εξετάσεις που κρίνει απαραίτητες, όπως αιματολογικές, υπέρηχους, κ.ά.

2. Συσσωρευμένη ενέργεια. Ένας σκύλος, ο οποίος δεν εκτονώνει επαρκώς την καθημερινή του ενέργεια, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει δείγματα αλλοτριοφαγίας. Η σωματική και η πνευματική εκτόνωση του σκύλου μας σε καθημερινή βάση είναι μία από τις βασικότερες ανάγκες του για την ευζωία του.

3. Ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι εμφανίζουν ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές (Canine Compulsive Behaviors). Στην προκειμένη περίπτωση η καθοδήγηση ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σε συνεργασία με τον κτηνίατρο του ζώου θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάστασης με ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης.

4. Στρεσσογόνες καταστάσεις. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Κάποιοι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι ψυχικά. Πράγμα που σημαίνει, πως μπορεί να στρεσσάρονται πιο εύκολα από ό,τι κάποιοι άλλοι. Ένα συχνό φαινόμενο ανακατευθυνόμενης έντασης, λόγω στρες, είναι η αλλοτριοφαγία, καθώς το ζώο προσπαθεί να ανακουφίσει την ένταση που βιώνει. Σε αυτές τις καταστάσεις ένα εξατομικευμένο πλάνο εκπαίδευσης θα βοηθήσει τον κηδεμόνα να διαχειριστεί την κατάσταση, αλλά, κυρίως, τον σκύλο. Έτσι ώστε να ανακατευθύνει αλλού την έντασή του, και όχι στην κατάποση μη βρώσιμων αντικειμένων.

Το φαινόμενο της κοπροφαγίας

Το φαινόμενο της κοπροφαγίας, όπως αναφέρει η εκπαιδεύτρια, συμπεριλαμβάνεται στην αλλοτριοφαγία. Και μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Όπως είναι ο λάθος εκπαιδευτικός τρόπος αντιμετώπισης, η μίμηση, η ελλιπής εκπαίδευση, κ.ά.
Εν κατακλείδι, η κα Καραμπέτσου λέει ότι η αλλοτριοφαγία είναι μία κατάσταση, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα πρώτα της δείγματα. Για την ασφάλεια του σκύλου μας και, φυσικά, για να μην εδραιωθεί, οπότε μετά είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η κυρία Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων. Photo by: Elias Sotiropoulos

* H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.

Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer by Malena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα.

Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος. Τους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».

Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of CanineStudies.

Είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite Safety Educator).

Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024