Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο ηθοποιός Τομ Γουίλκινσον

Πέθανε ο ηθοποιός Τομ Γουίλκινσον

Ο Βρετανός ηθοποιός Τομ Γουίλκινσον έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Ο Βρετανός ηθοποιός Τομ Γουίλκινσον, γνωστός από τις ταινίες Άντρες με τα όλα τους, Shakespeare In Love και The Best Exotic Marigold Hotel, πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία 75 ετών. Ο Γουίλκινσον κέρδισε ένα Bafta για την ταινία The Full Monty του 1997 και ερμήνευσε ξανά τον ρόλο του Τζέραλντ όταν μια σειρά της Disney+ επανέφερε τους ήρωες 26 χρόνια μετά.

«Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια του Τομ Γουίλκινσον ανακοινώνει ότι πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του στις 30 Δεκεμβρίου. Η σύζυγος και η οικογένειά του ήταν μαζί του»

Συνολικά απέσπασε έξι υποψηφιότητες για Bafta, καθώς και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, για τις ταινίες Michael Clayton και In The Bedroom.

Φωτογραφία: Moviestore/Shutterstock

Πέθανε στο σπίτι του παρουσία της συζύγου του και της οικογένειας του το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Ένας σημαντικός πρωταγωνιστής»

Με περισσότερες από 130 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές συμμετοχές συνολικά, ο Γουίλκινσον ήταν τόσο άνετος σε δράματα εποχής, όπως το Sense and Sensibility του 1995 και το Belle του 2013, όσο και στο να υποδύεται εγκληματίες εγκέφαλους σε ταινίες όπως το Rush Hour πλάι στον Τζάκι Τσαν το 1998 ή το RocknRolla του Γκάι Ρίτσι το 2008.

Κέρδισε επίσης βραβείο Emmy για τον ρόλο του ως Benjamin Franklin στην μίνι σειρά John Adams το 2008 και υποψηφιότητα για Emmy ως Joe, πατέρας του John F Kennedy, στην ταινία The Kennedys. Υποδύθηκε επίσης τον πρόεδρο Lyndon B Johnson στην ταινία Selma του 2014 και συμμετείχε στις ταινίες The Grand Budapest Hotel και Girl with a Pearl Earring.

«Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν απαραίτητα μόνο αυτοί οι τύποι της μεσοαστικής τάξης του Νότου που γίνονταν ηθοποιοί- θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι άνθρωποι σαν κι εμένα. Και μόλις το κατάλαβα, δεν άλλαξα γνώμη ποτέ»

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε με δήλωση που μοιράστηκε ο εκπρόσωπος του εκ μέρους της οικογενείας του.

«Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια του Τομ Γουίλκινσον ανακοινώνει ότι πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του στις 30 Δεκεμβρίου. Η σύζυγος και η οικογένειά του ήταν μαζί του», αναφέρεται στη δήλωση.

«Η οικογένεια ζητά ιδιωτικότητα αυτή τη στιγμή».

Ο Γουίλκινσον ήταν, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του βρετανικού κινηματογράφου, «ένας σημαντικός πρωταγωνιστής, με ένα αξιοσημείωτο χάρισμα – ένα από τα πολλά – να μεταδίδει τον εσωτερικό πόνο».

«Άνθρωποι σαν κι εμένα»

Γεννημένος στο Λιντς, πριν μετακομίσει στον Καναδά και στη συνέχεια στην Κορνουάλη ως παιδί, βρήκε την κλίση του σε ηλικία 18 ετών, όταν κλήθηκε να σκηνοθετήσει ένα θεατρικό έργο.

«Για πρώτη φορά στη ζωή μου, άρχισα να κάνω κάτι που ήξερα πώς να κάνω», δήλωσε.

«Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν απαραίτητα μόνο αυτοί οι τύποι της μεσοαστικής τάξης του Νότου που γίνονταν ηθοποιοί- θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι άνθρωποι σαν κι εμένα. Και μόλις το κατάλαβα, δεν άλλαξα γνώμη ποτέ».

Εκπαιδεύτηκε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (Rada) και στη συνέχεια ακολούθησε τον καθιερωμένο δρόμο προς το θέατρο και την τηλεόραση. Το 1986 απέκτησε τον πρώτο του μεγάλο ρόλο στην οθόνη στη μίνι σειρά First Among Equals, βασισμένη στο μπεστ-σέλερ του Τζέφρι Άρτσερ.

Εκτός οθόνης, ο Γουίλκινσον ήταν γνωστός για την ταπεινή συμπεριφορά του και το σχετικά χαμηλό προφίλ που διατηρούσε.

Στις τιμητικές διακρίσεις της Πρωτοχρονιάς του 2005, ο Γουίλκινσον διορίστηκε αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) για τις υπηρεσίες του στο θέατρο.

*Με πληροφορίες από ΒΒC | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Wikimedia Commons

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024