Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Πώς θα συνεχιστεί ο πόλεμος με βάση τα διαθέσιμα πυρομαχικά;

Γάζα: Πώς θα συνεχιστεί ο πόλεμος με βάση τα διαθέσιμα πυρομαχικά;

Μια ανάλυση του Al Jazeera πάνω στην κοινή γνώση πως πριν την κατάπαυση του πυρός το Ισραήλ είχε μόνο «πυρομαχικά ασφαλείας» επεξηγεί με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν οι επιθέσεις στην Γάζα.

Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίστηκαν σχεδόν με το σύνθημα την Παρασκευή, όταν η τελευταία παράταση της εκεχειρίας έληξε και οι ελπίδες για την ανανέωσή της εξανεμίστηκαν. Η ανάλυση του Ζόραν Κούσοβατς για το Al Jazeera, αναφέρει όλα τα δεδομένα.

Πρώτα επέστρεψαν στη δράση τα ισραηλινά βομβαρδιστικά F-16, τα οποία σφυροκόπησαν περισσότερους από 400 στόχους στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και ορισμένους στο νότο, κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Οι διατρητικές βόμβες κατά καταφυγίων, θα αυξήσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, ενώ αν χρησιμοποιηθούν στα τούνελ, θα βάλουν σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων

Ωστόσο, το επίκεντρο φάνηκε να είναι ο βορράς και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ισραηλινός στρατός θα προσπαθήσει να προχωρήσει βαθύτερα προς το κέντρο της πόλης της Γάζας, όπως ακριβώς ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ: άρματα μάχης, πυροβολικό, τεθωρακισμένες μπουλντόζες και στη συνέχεια πεζικό.

Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν ή πρόκειται για την μισή αλήθεια;

Εν τω μεταξύ, αντιφατικές ήταν οι ειδήσεις από το Κατάρ, όπου οι μεσάζοντες από τη χώρα υποδοχής, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν ακόμη να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτύχουν μια νέα παύση. Η πρώτη ανακοίνωση το Σάββατο ανέφερε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Στη συνέχεια, το απόγευμα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση: «Μετά το αδιέξοδο, με οδηγία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ».

Το να γράφεις επίσημες δηλώσεις είναι τέχνη: Δεν πρέπει ποτέ να λέει κανείς ψέματα, αλλά δεν είναι ανάγκη να λέει όλη την αλήθεια. Ενώ η «επίσημη» αντιπροσωπεία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μπορεί όντως να βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τουλάχιστον μια μικρή ομάδα παραμένει στη Ντόχα.

Μπορεί να μην είναι η Μοσάντ, αλλά θα ήταν ανόητο να μην αφήσουν ειδικευμένους αξιωματικούς συνδέσμους που μπορούν να συνεχίσουν να μιλούν.

Ο τερματισμός κάθε διαπραγμάτευσης για τους ομήρους, θα ενοχλήσει τις ΗΠΑ που έχουν ακόμη 8 αιχμαλώτους στο έδαφος της Γάζας

Ένας άλλος λόγος για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατηρήσει τουλάχιστον μια βασική ομάδα αξιωματούχων στο Κατάρ θα ήταν να αποφύγει την ένταση των σχέσεων με τον παραδοσιακό σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ στην κρίση μετά την 7η Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ισραήλ προσφέροντας στον Νετανιάχου μια ευκαιρία την οποία άρπαξε ο πανούργος βετεράνος της ισραηλινής πολιτικής, σκορπίζοντας τα μέσα ενημέρωσης με τους εναγκαλισμούς τους και τα προσεκτικά επιλεγμένα ηχητικά αποσπάσματα. Η Ουάσινγκτον ακολούθησε με μαζικές προμήθειες στρατιωτικών αγαθών, κάποιες εμπορικές πωλήσεις και άλλες δάνεια.Το μεγαλύτερο ίσως είναι το πακέτο βοήθειας ύψους 14,3 δισ. δολαρίων «για την άμυνα του Ισραήλ».


Όπλα και οπλισμός εισρέουν στο Ισραήλ με αμερικανικά αεροσκάφη C-17 και εμπορικά αεροσκάφη πρακτικά από τις 8 Οκτωβρίου. Η Washington Post ανέφερε ότι 15.000 βόμβες και 57.000 βλήματα πυροβολικού (155 χιλιοστών) ήρθαν αεροπορικώς, αριθμός που συνάδει με την εκτιμώμενη ποσότητα πυρομαχικών που δαπανήθηκαν στην εκστρατεία των οκτώ εβδομάδων και τη μεταφορική ικανότητα των αεροσκαφών.

Οι λιγότερο επείγουσες προμήθειες θα φτάσουν με πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Οι βόμβες που τρομάζουν τους ειδικούς

Καθώς η εκστρατεία βομβαρδισμών συνεχίστηκε, τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν τους τύπους των βομβών που στάλθηκαν στο Ισραήλ, εστιάζοντας κυρίως στις εξειδικευμένες βαριές βόμβες που εναντίον καταφυγίων.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι στάλθηκαν 100 βόμβες BLU-109. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι αυτή η παράδοση μπορεί να σηματοδοτεί μια αλλαγή τακτικής κατά της Χαμάς, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί ενθουσιασμό, όταν αντιληφθεί κανείς την καταστρεπτική δύναμη.

Η BLU-109 των 900 κιλών δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια διατρητική «χαζη βόμβα» με παχύτερα εξωτερικά τοιχώματα από τις βόμβες γενικής χρήσης, που τη βοηθούν να διεισδύσει βαθύτερα στη γη ή μέσα από παχύτερα στρώματα οπλισμένου σκυροδέματος πριν εκραγεί.

Η αντίστοιχη κατηγορία βάρους της βόμβας γενικής χρήσης MK84 περιέχει 430kg (950lb) εκρηκτικών, ενώ οι διατρητικές 240kg (530lb).

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024