Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το non paper για τα Δυτικά Βαλκάνια

Το non paper για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ελλάδα, Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Ιταλία, Σλοβακία και Σλοβενία δήλωσαν την υποστήριξή τους ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να παραμείνουν ψηλά στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής

Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα πρέπει να παρουσιάσουν μια σαφή ατζέντα για τη σταδιακή και ταχεία ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με συγκεκριμένα βήματα εφαρμογής, σύμφωνα με το non paper επτά μελών της Ένωσης.

Η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία ​​δήλωσαν, σε ένα non paper στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο ειδήσεων του Μαυροβουνίου «MINA», ότι υποστηρίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια να παραμείνουν ψηλά στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ και να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής.

«Καλούμε για ανανεωμένη ισχύ και επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας και καλούμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να παρουσιάσουν μια σαφή ατζέντα για σταδιακή και ταχεία ολοκλήρωση με συγκεκριμένα βήματα εφαρμογής μέχρι το επόμενο έτος και μετά, με βάση δίκαιους και αυστηρούς όρους και την αρχή της αξίας», αναφέρει το έγγραφο.

«Η παρουσία και η δέσμευση της ΕΕ στην περιοχή θα πρέπει να αυξηθούν»

Προστίθεται ότι, καθώς η περιοχή είναι εκτεθειμένη σε αποσταθεροποιητικούς παράγοντες όπως η κακόβουλη επιρροή τρίτων, οι υβριδικές απειλές, η παραπληροφόρηση και η παράνομη μετανάστευση, η ατζέντα θα πρέπει να δώσει νέα ώθηση για βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η ατζέντα θα βοηθούσε επίσης στην καθιέρωση μιας πιο τακτικής και δομημένης συναλλαγής με τους εταίρους, μετά την καθιερωμένη διαδικασία της ΕΕ.

«Δεδομένου ότι αναμένουμε από τους εταίρους μας να συμπαρασταθούν στις πολιτικές της ΕΕ, πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος ενισχυμένος διάλογος θα εμβαθύνει την κατανόησή τους για τη θέση της ΕΕ», αναφέρει το non paper.

Εκτιμάται ότι η βελτιωμένη συνεργασία θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση των εξωτερικών πιέσεων και στην αντιμετώπιση ρωσικών και άλλων επιζήμιων «αφηγήσεων» στην περιοχή που είναι ασυμβίβαστες με τις αξίες της ΕΕ και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Το έγγραφο αναφέρει ότι για ενισχυμένη συνεργασία είναι απαραίτητο να προσκαλούνται εταίροι από τα Δυτικά Βαλκάνια σε συναντήσεις τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο για άτυπες συζητήσεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να προωθηθεί η πλήρης ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Προστίθεται ότι αυτό περιλαμβάνει την πρόσκληση των πρέσβεων των Δυτικών Βαλκανίων σε άτυπες συναντήσεις με τους πρέσβεις της Ε.Ε.

«Η παρουσία και η δέσμευση της ΕΕ στην περιοχή θα πρέπει να αυξηθούν, μεταξύ άλλων μέσω πιο τακτικών και συντονισμένων επισκέψεων, εκ μέρους του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας», αναφέρει το έγγραφο.

Οι προτάσεις

Εκτιμάται ότι ο διάλογος με εταίρους από τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να ενισχυθεί, για παράδειγμα μέσω της εμπλοκής των κρατών μελών της ΕΕ στην προετοιμασία και προώθηση σεμιναρίων για ορισμένα θέματα.

Στο non-paper, προτάθηκε να προσφερθεί η παροχή προσαρμοσμένων κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ κατόπιν αιτήματος εταίρων από τα Δυτικά Βαλκάνια, πριν από τις συναντήσεις με τρίτες χώρες.

Προστίθεται ότι θα πρέπει να καθιερωθούν τακτικές συνεργασίες εμπειρογνωμόνων για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιπλέον των συνεχών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του Κεφαλαίου 23, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή σε θεματικούς τομείς και προγράμματα της ΕΕ.

Εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η κατάρτιση νέων διπλωματών και δημοσίων υπαλλήλων για εξοικείωση με τη διπλωματία της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το νέο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο στα Τίρανα, το Ινστιτούτο της ΕΕ στην Ιταλία, τη Διπλωματική Ακαδημία στη Βιέννη, τη Διπλωματική Ακαδημία στη Λιουμπλιάνα, την Κροατική Διπλωματική Ακαδημία και την Περιφερειακή Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στο Μαυροβούνιο», αναφέρει το έγγραφο. .

Είναι επίσης απαραίτητο, όπως αναφέρθηκε, να αναπτυχθούν ασκήσεις προσομοίωσης προκειμένου να αυξηθεί η ετοιμότητα για περιστατικά στον κυβερνοχώρο.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι εταίροι από τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να προσκληθούν να επισκεφθούν τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια, προκειμένου να εξοικειωθούν με το σύστημα κυβερνοασφάλειας της ΕΕ και να προωθήσουν την πλήρη ευθυγράμμιση με τη νομοθεσία της Ένωσης.

Τονίζεται ότι η στρατηγική επικοινωνία με την ΕΕ θα πρέπει να βελτιωθεί και προτείνονται επίσης διαβουλεύσεις με εταίρους από τα Δυτικά Βαλκάνια πριν από τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Προστίθεται ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι τακτικοί διάλογοι για την ασφάλεια και την άμυνα και να αναπτυχθούν περαιτέρω μέτρα βοήθειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024