Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρουτίνα, το... αόρατο ρολόι του σκύλου μας

Ρουτίνα, το… αόρατο ρολόι του σκύλου μας

Κανένας σκύλος δεν νοιώθει άνετα όταν δεν διατηρείται το πρόγραμμα του

Ο σκύλος λατρεύει τη ρουτίνα. Αισθάνεται ασφάλεια όταν το πρόγραμμά του … πάει ρολόι, γιατί ξέρει τι θα επακολουθήσει.

«Ο σκύλος αγαπάει τη ρουτίνα! Το πρόγραμμα, η ρουτίνα και η συνέπεια δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους: ανθρώπους και ζώα.

Κανένας σκύλος δεν νιώθει άνετα σε μια κατάσταση από την οποία δεν ξέρει τι να περιμένει. Όταν δεν γνωρίζει, δηλαδή, πότε θα βγει βόλτα, πότε θα μείνει μόνος του, πότε θα φάει. Πότε θα κοιμηθεί, πότε θα παίξει κτλ. Αυτό θα του προκαλέσει σίγουρα μεγάλο στρες.

Εάν αλλάζουμε συνέχεια τη ρουτίνα του σκύλου, αποπροσανατολίζεται και εκδηλώνει μια ανισορροπία στη συμπεριφορά του

Το «άγχος αποχωρισμού» ταλαιπωρεί πολλούς σκύλους και τους κηδεμόνες τους

Εάν οργανώσουμε και διατηρήσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα, ο σκύλος μας θα ανταποκριθεί και θα νιώσει ασφάλεια και ηρεμία. Εάν, αντίθετα, αλλάζουμε συνέχεια τη ρουτίνα του, αποπροσανατολίζεται και εκδηλώνει μια ανισορροπία στη συμπεριφορά του», διευκρινίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Τι εννοούμε, όμως, ρουτίνα στον κόσμο των αγαπημένων μας φίλων, των σκύλων;

Η κυρία Γρυπάρη δίνει κάποια παραδείγματα.

1) Βόλτα: Είτε θέλουμε να βοηθήσουμε ένα κουτάβι να μάθει να λερώνει έξω είτε θέλουμε ο σκύλος, που έχει μάθει να λερώνει έξω, να διατηρήσει αυτή τη συνήθεια, το κλειδί είναι ένα: να διατηρούμε καθημερινά ένα σταθερό πρόγραμμα βόλτας. Να τον βγάζουμε, δηλαδή, βόλτα συγκριμένες φορές και σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Έτσι ο σκύλος θα γνωρίζει πότε θα βγει, οπότε θα κρατιέται για να λερώσει έξω.

2) Παιχνίδι: Εάν αφήσουμε τον σκύλο μας να καταλάβει ότι όλες οι ώρες είναι κατάλληλες για παιχνίδι, θα μας ενοχλεί συνέχεια. Δεν θα μπορεί να καταλάβει πότε έχουμε δουλειά και δεν μπορούμε να παίξουμε μαζί του, ή θα αρχίζει να παίζει όποτε θέλει. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει και το βράδυ, ενώ εμείς θέλουμε να κοιμηθούμε. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τέτοιες καταστάσεις, καλό είναι να μάθουμε στον σκύλο μας πότε είναι ώρα παιχνιδιού και πότε όχι.

3) Φαγητό: Ένα συνηθισμένο ερώτημα είναι εάν θα πρέπει να αφήνουμε το μπολάκι γεμάτο όλη τη μέρα, ή αν θα πρέπει να τον ταΐζουμε συγκεκριμένες ώρες. Στην πρώτη περίπτωση, όπου ο σκύλος έχει πρόσβαση όλη την ώρα στο φαγητό του, πρώτον ρισκάρουμε να γίνει παχύσαρκος και, δεύτερον, δεν ρυθμίζεται το θέμα της τουαλέτας. Εάν τρώει συνέχεια, θα λερώνει συνέχεια.

4) Μόνος στο σπίτι: Αυτό σχετίζεται με το λεγόμενο «άγχος αποχωρισμού». Ταλαιπωρεί πολλούς σκύλους και τους κηδεμόνες τους.
Εάν κάθε φορά πριν φύγουμε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακολουθούμε μια συγκεκριμένη διαδικασία, τότε θα γίνει ρουτίνα για εκείνον και έτσι θα αρχίσει να διαχειρίζεται τη μοναξιά. Για παράδειγμα, αποχαιρετούμε τον σκύλο μας με μια συγκεκριμένη φράση ή λέξη, του δίνουμε να ασχοληθεί με ένα κόκκαλο από petshop ή μια μπάλα λιχουδιών, βάζουμε μουσική ή τηλεόραση στο χώρο κτλ.

Φυσικά, εάν ο σκύλος εκδηλώσει «άγχος αποχωρισμού», θα πρέπει ο κηδεμόνας να το δουλέψει, κάνοντας κάποιες ασκήσεις, για να τον βοηθήσει να το διαχειριστεί. Στη συνέχεια, θα έχει μάθει τη ρουτίνα αυτή και δεν θα νιώθει στρες.

Διατηρούμε σταθερό πρόγραμμα

Τέλος, η κα Γρυπάρη λέει: «Όλα τα παραπάνω είναι μερικές από τις καθημερινές συνήθειες. Καλό είναι να γίνονται με συνέπεια και όχι άτακτα, προκειμένου ο σκύλος να ξέρει πότε γίνεται το κάθε τι και να νιώθει ασφάλεια.

Φυσικά, τα έκτακτα και οι αλλαγές είναι μέσα στο πρόγραμμα. Κανένας δεν είναι ρομπότ. Καλό είναι, ωστόσο, αυτό να μην αποτελεί τη ρουτίνα ενός σκύλου, εάν θέλουμε να έχουμε έναν τετράποδο φίλο ισορροπημένο, χωρίς ανασφάλειες και ευτυχισμένο».

● Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss.

Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου, και στη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024