Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εφτά νεκροί από την κακοκαιρία «Ciaran» που χτυπά αλύπητα την Ευρώπη

Εφτά νεκροί από την κακοκαιρία «Ciaran» που χτυπά αλύπητα την Ευρώπη

Ακραία καιρικά φαινόμενα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και προειδοποίηση των ειδικών πως δεν είμαστε προετοιμασμένοι για την κλιματική αλλαγή.

Τουλάχιστον εφτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί από το φονικό πέρασμα της καταιγίδας «Ciaran» που πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που φτάνουν τα 200 χλμ/ώρα προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και αναγκάζοντας σχολεία να κλείσουν και αεροπορικές και σιδηροδρομικές εταιρείες να διακόψουν τα δρομολόγια τους.

Ο τραγικός απολογισμός μέχρι τώρα περιλαμβάνει έξι νεκρούς σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Πρόκειται για έναν άνδρα στην ολλανδική πόλη Βένρεϊ, μια γυναίκα στην πρωτεύουσα της Ισπανίας Μαδρίτη, ένα άτομο στη Γερμανία και ένα άλλο στη βελγική πόλη Γάνδη. Νεκρό από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας και ένα πεντάχρονο παιδί στη Γάνδη όταν χτυπήθηκε από κλαδιά την ώρα που έπαιζε έξω. Νωρίτερα σήμερα, ένα δέντρο καταπλάκωσε έναν οδηγό φορτηγού στην περιοχή Ανζέ της Γαλλίας. Η γερμανική πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι μια 46χρονη γυναίκα από τη Βαυαρία που έκανε οικογενειακές διακοπές με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της σκοτώθηκε από πτώση δέντρου ενώ έκανε πεζοπορία κοντά στο Rammelsberg.

Η κακοκαιρία χτυπά και τη Γαλλία.

Οι άνεμοι σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν μετατρέψει αρκετούς δρόμους σε ποτάμια προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο σε ξηρά και αέρα.

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις από και προς το Άμστερνταμ ενώ ακυρώθηκαν επίσης τα διεθνή δρομολόγια τρένων από την ολλανδική πρωτεύουσα προς το Παρίσι και έκλεισαν οι θαλάσσιες οδοί στα νοτιοδυτικά της χώρας. Ο φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων (AENA) δήλωσε ότι 42 πτήσεις στην Ισπανία ακυρώθηκαν.

«Μετεωρολογική βόμβα»

Η καταιγίδα «Ciaran» χτύπησε πρώτα την πόρτα της Ιταλίας προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Κινήθηκε δυτικά χτυπώντας Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία και Ολλανδία.

Ηνωμένο Βασίλειο 

Τεράστια είναι τα προβλήματα στο Ντέβον, την Κορνουάλη, το Σάσεξ, το Σάρεϊ και τα νησιά της Μάγχης.  Στη νότια Αγγλία, που επλήγη περισσότερο, έκλεισαν περισσότερα από 300 σχολεία, κυρίως στο Ντέβον. Δεκάδες άνθρωποι στο Τζέρσεϊ απομακρύνθηκαν σε ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια μετά από τις σφοδρές ριπές του ανέμου που προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά σπίτια. Στέγες ξηλώθηκαν και ορισμένες γραμμές τρένων διέκοψαν τα δρομολόγια τους ενώ μεγάλες ουρές παρατηρήθηκαν στο λιμάνι του Ντόβερ που έκλεισε προσωρινά.

Η καταιγίδα, το βράδυ της Πέμπτης έχει υποχωρήσει αλλά ορισμένοι από τους κινδύνους παραμένουν. Οι άνεμοι πνέουν με 55 μίλια/ώρα στο νησί Πόρτλαντ, ενώ οι ριπές ανέμου 35-45 μίλια/ώρα καταγράφονται στις άλλες νότιες ακτές. Τις επόμενες ώρες αναμένονται περισσότερες βροχές και μεγαλύτερα διαστήματα βροχής.

Αύριο, Παρασκευή, το επίκεντρο των ανέμων θα είναι η βορειοανατολική Αγγλία και η ανατολική Σκωτία.

Στο Φινιστέρ της Βρετάνης, στη βορειοδυτική Γαλλία οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για να προστατευτούν από τους ανέμους που έφταναν τα 207 χλμ/ώρα με αποτέλεσμα να σηκωθούν κύματα 20 μέτρα στα ανοικτά των ακτών. Περίπου 1.300 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε κατασκηνώσεις ή καταφύγια και πολλά σπίτια εκκενώθηκαν στην πόλη Μπρεστ.

Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εκτός από τον θάνατο του οδηγού του φορτηγού, 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά πυροσβέστες, είχαν τραυματιστεί. Ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά στη βόρεια γαλλική πόλη Ρουμπέ, είπε.

Το απόγευμα της Πέμπτης η καταιγίδα στη Γαλλία έδειξε κάποια σημάδια ύφεσης με την Γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Meteo France) να μειώνει τον συναγερμό για ισχυρούς ανέμους από κόκκινο σε πορτοκαλί.

Ισπανία

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας (AEMET) εξέδωσε κόκκινες προειδοποιήσεις για σήμερα στις βόρειες περιοχές της Γαλικίας και της Κανταβρίας, όπου αναμένονταν κύματα ύψους έως και 9 μέτρων.  Το La Pinilla, χιονοδρομικό κέντρο βόρεια της Μαδρίτης, και το Estaca de Bares στη Γαλικία κατέγραψαν ταχύτητες ανέμου άνω των 150km/h.

Ιταλία

Στη γειτονική μας χώρα σφοδροί άνεμοι και ισχυρότατες βροχοπτώσεις έπληξαν προχθές τον βορρά με πλημμύρες στο κέντρο του Μιλάνου και υπερχείλιση της λίμνης Κόμο, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.

Τα άγρια καιρικά φαινόμενα αποτελούν συνέχεια της καταιγίδας «Babet» που προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες στη Βόρεια Ιρλανδία και σε τμήματα της Βρετανίας.

Δεν είμαστε ακόμη προετοιμασμένοι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ο Rihab Khalid, ερευνητής του Isaac Newton Trust στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε σήμερα ότι είναι «προφανές ότι δεν είμαστε ακόμη προετοιμασμένοι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Αναφερόμενος στην καταιγίδα «Ciarán» που ήρθε λίγο μετά την καταιγίδα «Babet» σημείωσε πως τα καιρικά φαινόμενα «ακολουθούν τον θερμότερο Σεπτέμβριο που έχει υπάρξει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια άνευ προηγουμένου απειλή για την ανθρώπινη υγεία»

Ο Khalid πρόσθεσε: «Καθώς τα ρεκόρ καταρρέουν, η αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των ακραίων φαινομένων αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μια μελλοντική πιθανότητα, αλλά μια παρούσα απειλή που μας επηρεάζει σε όλα τα μέρη του κόσμου. Η δράση για την αντιμετώπιση του κλίματος δεν αφορά μόνο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα αλλά και την ενίσχυση της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε τις καταιγίδες (…). Είναι ολοφάνερο ότι δεν είμαστε ακόμη προετοιμασμένοι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό το λόγο η οικοδόμηση ανθεκτικότητας και η προσαρμοστικότητα υπό την καθοδήγηση της κοινότητας πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντίδρασής μας. Η επιβράδυνση της προόδου προς τον στόχο για καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα σημαίνει μόνο περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και μεγαλύτερες απειλές όπως αυτή στο μέλλον».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024