Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Επιθέσεις του στρατού σε περιοχές «ασφαλείς» για τους αμάχους

Ισραήλ: Επιθέσεις του στρατού σε περιοχές «ασφαλείς» για τους αμάχους

Ανάλυση οπτικοακουστικού υλικού από το BBC δείχνει ασάφειες στους χάρτες σχετικά με τους προορισμούς όπου κατευθύνονταν οι κάτοικοι

Από τότε που ο ισραηλινός στρατός (IDF) εξέδωσε την πρώτη εντολή εκκένωσης της βόρειας Γάζας, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι μετακινήθηκαν προς το νότιο τμήμα της.

Όμως ο Νότος συνεχίζει να δέχεται ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις αρωγής να προειδοποιούν ότι πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλές για τους αμάχους.

Ενώ οι ζώνες εκκένωσης συχνά ήταν οριοθετημένες με σαφήνεια, οι προορισμοί προς τους οποίους οι κάτοικοι κλήθηκαν να κατευθυνθούν ήταν συχνά ασαφείς

Τις ημέρες μετά την έκδοση των προειδοποιήσεων από τον IDF, τρεις βομβαρδισμοί έγιναν εντός ή κοντά στις «ασφαλείς» περιοχές, σύμφωνα με το BBC Verify, το οποίο ανέλυσε τα χτυπήματα σε συνδυασμό με τις οδηγίες εκκένωσης που συνοδεύονταν από χάρτες με βέλη που έδειχναν καθορισμένες περιοχές.

Οι IDF έχουν δηλώσει ότι επικοινωνούν με τους κατοίκους της Γάζας με ρίψεις φυλλαδίων, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα αραβικά και προειδοποιήσεις μέσω πολιτικών και διεθνών οργανισμών.

«Εγκαταλείψτε προς Χαν Γιουνίς»

Το πρωί της 8ης Οκτωβρίου, εκπρόσωπος των IDF είχε αναρτήσει μια προειδοποίηση στο X (πρώην Twitter) στα αραβικά, δίνοντας οδηγίες στους κατοίκους περιοχών της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν αλλού για την ασφάλειά τους.

Ενώ οι ζώνες εκκένωσης συχνά ήταν οριοθετημένες με σαφήνεια, οι προορισμοί προς τους οποίους οι κάτοικοι κλήθηκαν να κατευθυνθούν ήταν συχνά ασαφείς.

Στην προκειμένη περίπτωση, όσοι ζουν στις γειτονιές Abasan al-Kabira και Abasan al-Saghira, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κεντρικού Χαν Γιουνίς, ενημερώθηκαν στο tweet της 8ης Οκτωβρίου να πάνε στο «κέντρο του Χαν Γιουνίς».

Ο χάρτης που περιλαμβάνεται στο βίντεο που αναρτήθηκε επισημαίνει τις τρέχουσες κατοικίες τους και φέρει ένα βέλος που δείχνει απλώς προς την κατεύθυνση του Χαν Γιουνίς.

Δύο ημέρες μετά, στις 10 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μαχητικά τους αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από 200 στόχους στο Ριμάλ στα βόρεια και στο Χαν Γιουνίς στα νότια.

Οι αναλυτές του BBC εξέτασαν, μέσω αντίστροφης αναζήτησης, φωτογραφίες που δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και ανθρώπους να ψάχνουν τα απομεινάρια, ενώ επιβεβαίωσαν ότι η τοποθεσία είναι ίδια με αυτή που φαίνεται στο αντίστοιχο βίντεο. Υπάρχει η ίδια πινακίδα φαρμακείου.

Αν και το BBC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπήρχαν στη συνέχεια διαφορετικές οδηγίες, δεν έχει βρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτό.

«Πηγαίνετε στο καταφύγιο στο κέντρο της Ράφα»

Την επόμενη ημέρα υπήρξε κι άλλο χτύπημα, νοτιότερα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Αυτό το χτύπημα της 11ης Οκτωβρίου έπληξε την πλατεία Nejmeh στο κέντρο της Ράφα. Το BBC ανέλυσε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει την καταστροφή μετά το χτύπημα και αναγνώρισε το σχήμα των κτιρίων ως αυτό της πλατείας Nejmeh.

Η προειδοποίηση της 8ης Οκτωβρίου περιείχε επίσης οδηγία προς τους κατοίκους της Ράφα, να πάνε αμέσως στο καταφύγιο στο κέντρο της πόλης για την «ασφάλειά» τους. Ο χάρτης στο βίντεο περιέχει ένα βέλος που κατευθύνει τους κατοίκους προς τα εκεί.

Το BBC ανέλυσε όλες τις προειδοποιητικές αναρτήσεις των IDF στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα αραβικά κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν μπόρεσε να βρει αποδείξεις για μεταγενέστερες διαφορετικές οδηγίες.

Οκτώ ημέρες μετά, υπήρξε ένα ακόμη χτύπημα. Οι IDF είχαν προειδοποιήσει στις 15 Οκτωβρίου τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια προς το Χαν Γιουνίς αν «η ασφάλειά σας και η ασφάλεια των αγαπημένων σας προσώπων είναι σημαντική για εσάς».

Ένας άλλος καταυλισμός σε κοντινή απόσταση, το al-Nuseirat, χτυπήθηκε την επόμενη ημέρα, στις 18 Οκτωβρίου.

Παρά την προηγούμενη προειδοποίηση της 8ης Οκτωβρίου που έδινε εντολή στους κατοίκους της ανατολικής και νότιας περιοχής Μαγκάζι να πάνε σε καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα, δεν φαίνεται να υπάρχουν καταυλισμοί στη θέση που αναφέρεται στον χάρτη της ανάρτησης του IDF.

Τι λέει ο ισραηλινός στρατός

Οι IDF δήλωσαν ότι δεν μπορούν να παράσχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτές τις τοποθεσίες.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι IDF λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγουν να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις πριν από τα πλήγματα σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι δυνατό» πρόσθεσαν.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024