Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποβρύχιο Titan: Αυτό είναι το σύστημα των ΗΠΑ που «άκουσε» την έκρηξη του βαθυσκάφους

Υποβρύχιο Titan: Αυτό είναι το σύστημα των ΗΠΑ που «άκουσε» την έκρηξη του βαθυσκάφους

Το σύστημα αυτό εντόπιζε εχθρικά υποβρύχια για δεκαετίες

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, μέσω ενός απόρρητου συστήματος που διαθέτει, είχε «ακούσει» την έκρηξη του βαθυσκάφους και παρόλα αυτά δεν ειδοποίησε την αμερικανική ακτοφυλακή προκειμένου  να μην αποκαλυφθεί το σύστημα ανίχνευσης που διαθέτει.

Σύμφωνα με το business insider, το σύστημα αυτό είναι πιθανότατα το Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβρύχιας Επιτήρησης (IUSS), ένα τμήμα του οποίου «ακούει» την υποθαλάσσια δραστηριότητα εδώ και δεκαετίες.

Εντόπισε μία ανωμαλία στο βαθυσκάφος

Έπειτα από πολυήμερες προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, η αμερικανική ακτοφυλακή αποκάλυψε την Πέμπτη ότι συντρίμμια είχαν ανακαλυφθεί στην περιοχή όπου χάθηκε το υποβρύχιο Titan της OceanGate Expeditions και ήταν «συμβατά με καταστροφική κατάρρευση του σκάφους». Και τα πέντε μέλη του πληρώματος θεωρούνται νεκρά.

Στον απόηχο αυτών των τραγικών αποκαλύψεων, η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους που συμμετέχουν στις προσπάθειες αναζήτησης, ανέφερε ότι ήχοι από αυτό που μπορεί να ήταν η κατάρρευση εντοπίστηκαν την Κυριακή από ένα μυστικό σύστημα αισθητήρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωση που δόθηκε στο Insider ότι η θαλάσσια υπηρεσία «πραγματοποίησε ανάλυση των ακουστικών δεδομένων και εντόπισε μια ανωμαλία που συνάδει με μια έκρηξη ή έκρηξη στη γενική περιοχή όπου λειτουργούσε το υποβρύχιο TITAN όταν χάθηκαν οι επικοινωνίες». Το Πολεμικό Ναυτικό αρνήθηκε να προσδιορίσει το σύστημα που εντόπισε την ανωμαλία και παρέπεμψε το Insider στη δήλωση του ανώτερου αξιωματούχου.

Σκοπός των αισθητήρων η ανίχνευση υποβρυχίων της Σοβιετικής Ένωσης

Από τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο υποβρύχια να προκαλέσουν καταστροφές κάτω από τα κύματα αυξήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση από μια σειρά υδρόφωνων ή υποβρύχιων μικροφώνων, που είναι διάσπαρτα στον πυθμένα του ωκεανού. Το σύστημα αυτό, που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ονομάζεται Σύστημα Ηχητικής Επιτήρησης (SOSUS).

Η εγκατάσταση των υδρόφωνων SOSUS στον πυθμένα της θάλασσας πουλήθηκε ως για σκοπούς ωκεανογραφικής έρευνας, αλλά ο πραγματικός σκοπός αυτών των ακουστικών αισθητήρων ήταν η ανίχνευση της παρουσίας και ο εντοπισμός των υποβρυχίων της Σοβιετικής Ένωσης.

«Οι συστοιχίες SOSUS που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αυτές υπάρχουν ακόμα», δήλωσε στο Insider ο Bryan Clark, πρώην υποβρυχιολόγος και νυν ειδικός σε θέματα άμυνας στο Ινστιτούτο Hudson, σημειώνοντας ότι έχουν αναβαθμιστεί και επεκταθεί με την πάροδο του χρόνου.

Τι αναφέρει έκθεση για το απόρρητο σχέδιο

Όπως εξήγησε σε μια πρόσφατη έκθεση για τον υποθαλάσσιο πόλεμο, προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το Ναυτικό ενίσχυσε το SOSUS με πλοία Surveillance Towed Array Sensor System (SURTASS), δημιουργώντας ένα πιο ικανό σύστημα που τώρα είναι γνωστό ως IUSS. Αν και το σύστημα είναι γνωστό δημοσίως, οι ακριβείς θέσεις ορισμένων αισθητήρων και στοιχείων του συστήματος είναι απόρρητες. Ωστόσο, αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες για τις θέσεις από τη δεκαετία του 1970 δείχνουν στοιχεία του SOSUS τοποθετημένα στα ανοικτά των ανατολικών και δυτικών ακτών των ΗΠΑ κοντά στις βάσεις των υποβρυχίων.

Ο Clark δήλωσε ότι η αναφορά έδειξε ότι τα υδρόφωνα του SOSUS είναι πιθανότατα αυτά που ανίχνευσαν τις τελευταίες στιγμές του υποβρύχιου σκάφους Τιτάν. Αυτή η εκτίμηση ευθυγραμμίζεται με την αναφορά του NPR, το οποίο ανέφερε ότι «το σύστημα ακρόασης που χρησιμοποίησε το Ναυτικό για να καταγράψει τον θόρυβο πιστεύεται ότι είναι το σύστημα παρακολούθησης ήχου».

Παρόλο που η συστοιχία IUSS αποτελεί βασικό συστατικό των ευρύτερων δυνατοτήτων των ΗΠΑ στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο τόσο για την υπερατλαντική όσο και για την εγχώρια άμυνα, η ανάπτυξη πιο αθόρυβης τεχνολογίας υποβρυχίων από αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα έχουν παρεμποδίσει την ικανότητά της να παρέχει επαρκή προειδοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανές υποβρύχιες απειλές πρέπει να αντιμετωπίζονται από πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη. «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο το Ναυτικό πρέπει κατά κάποιο τρόπο να βρει μια λύση», δήλωσε ο Clark, αλλά το σύστημα θα μπορούσε να ανιχνεύσει κάτι τόσο δυνατό όσο μια έκρηξη. «Θα πιάσουν θορύβους όπως αυτός», είπε.

«Ο Τιτάνας κατέρρευσε την Κυριακή κατά την κάθοδό του»

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε στο Insider ότι αν και αυτό που εντόπισε δεν ήταν οριστικό, οι πληροφορίες «μοιράστηκαν αμέσως με τον Διοικητή του συμβάντος για να βοηθήσουν στη συνεχιζόμενη αποστολή έρευνας και διάσωσης». «Οι πληροφορίες αυτές εξετάστηκαν με τη συγκέντρωση πρόσθετων ακουστικών δεδομένων που δόθηκαν από άλλους εταίρους και αποφασίστηκε να συνεχίσουμε την αποστολή μας ως έρευνα και διάσωση και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε τις ζωές των επιβαινόντων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Όπως ανέφεραν οι New York Times επιβεβαιώνοντας το προηγούμενο δημοσίευμα της Journal, τα δεδομένα συνδυάστηκαν με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από ηχοβολιστικά στην επιφάνεια και από εναέρια μέσα. Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, άτομο με άμεση γνώση της κατάστασης ανέφερε ότι «φαίνεται ότι ο Τιτάνας κατέρρευσε την Κυριακή κατά την κάθοδό του προς τον Τιτανικό λίγο μετά τη διακοπή της επαφής σε βάθος περίπου 9.000 ποδιών».

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024