Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διάγγελμα Πούτιν: «Οι προδότες θα τιμωρηθούν»: Για «πισώπλατη μαχαιριά» μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος, αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα

Διάγγελμα Πούτιν: «Οι προδότες θα τιμωρηθούν»: Για «πισώπλατη μαχαιριά» μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος, αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η απάντηση της Ρωσίας στην ένοπλη εξέγερση της Wagner θα είναι σκληρή.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθύνθηκε με διάγγελμά του στον λαό της χώρας του μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της μισθοφορικής ομάδας του, της Wagner.

Ο πρώην συνεργάτης του Πούτιν ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ στη Ροστόφ και προειδοποιεί ότι διαφορετικά θα προχωρήσει προς τη Μόσχα.

Δείτε το διάγγελμα του Πούτιν

«Εξαπατήθηκαν και σύρθηκαν σε μια εγκληματική περιπέτεια»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε σε διάγγελμά του προς τους πολίτες πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού, τονίζοντας πως χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων και να παραμεριστούν οι διαφορές.

Κάλεσε όσους εξαπατήθηκαν να εγκαταλείψουν την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, που χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά».

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με προδοσία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι μαχητές της Wagner είναι, κατ’ αυτόν, οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς. «Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της Ρωσίας θα επικρατήσουν και θα γίνουν πιο δυνατές.

Η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή, πρόσθεσε. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην ανταρσία αυτή θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε.

Είπε πως θα αναληφθεί αποφασιστική δράση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ροστόφ, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη.

Διαβεβαίωσε πως θα κάνει το παν για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας.

Θωρακίζεται η Μόσχα – Επιβλήθηκε αντιτρομοκρατικό καθεστώς

Στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παροτρύνει επίσης τους μαχητές της Wagner να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του και αυτούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, και υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δηλώνει, επίσης, ότι οι αναφορές για χτύπημα των δυνάμεων της Wagner είναι ψευδείς.

«Όλα τα μηνύματα και τα βίντεο που διανέμονται στα κοινωνικά δίκτυα εκ μέρους του Γεβγκένι Πριγκόζιν σχετικά με το υποτιθέμενο χτύπημα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας κατά των ‘στρατοπέδων της Wagner’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το TASS.

Η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την περιοχή της, εν μέσω της ανταρσίας από τη μισθοφορική οργάνωση Wagner, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Από τη δική του μεριά ο Σεργκέι Σουροβίκιν, αναπληρωτής διοικητής των ενωμένων ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, καλεί τον Πριγκόζιν να λύσει τις διαφορές του με τον ρωσικό στρατό ειρηνικά για να μη βοηθήσει τον εχθρό.

Στο Ροστόφ η Wagner – Τι ζητάει ο Πριγκόζιν

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner διαβεβαίωσε σήμερα πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ – κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας – και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.

«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram. «Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.

Απαίτησε να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, κορυφαίος Ρώσος στρατηγός.

Σε άλλο βίντεο, που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό στο Telegram προσκείμενο στη Βάγκνερ, εικονίζεται καθιστός ανάμεσα σε δυο Ρώσους στρατηγούς — ο ένας είναι ο αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τον κ. Πριγκόζιν να πάρει πίσω την απειλή του πως θα εκδιώξει κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής ιεραρχίας.

«Θα φτάσουμε μέχρι τέλους»

Νωρίτερα, ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων διαβεβαίωσε σήμερα πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

«Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», είπε κατόπιν.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη Ροστόφ

Υπό τον έλεγχο της Wagner οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Βορονέζ

Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Έφοδος στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη

Σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων Fontanka, έγινε έφοδος στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη. Με βάση όσα αναφέρονται δύο λεωφορεία με μέλη της Άμεσης Δράσης και της Εθνοφρουράς έκαναν επέμβαση στο κτίριο, μαζί με ανθρώπους που φορούσαν πολιτικά ρούχα.

«Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία»

Σχόλιο για την ανταρσία της Wagner στη Ρωσία έκανε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι . «Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε την ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

«Η διάσπαση ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής. Το να συμφωνούν και να προσποιούνται ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα λειτουργήσει», σημείωσε στο μήνυμά του στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε ο Πριγκόζιν (…) είτε η ομάδα ‘αντι-Πριγκόζιν’», πρόσθεσε.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024