Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Süddeutsche Zeitung για το ναυάγιο στην Πύλο: «Με pushbaks επί χρόνια τέτοιες τραγωδίες είναι αποδεκτές»

Süddeutsche Zeitung για το ναυάγιο στην Πύλο: «Με pushbaks επί χρόνια τέτοιες τραγωδίες είναι αποδεκτές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «έμπειρος στο να αρνείται τις καταγγελίες» και δείχνει «με πόση επιτυχία μπορεί να παρακάμψει κάποιος την αλήθεια στην πολιτική, με τον κατάλληλο τρόπο», γράφει σε άρθρο γνώμης με αφορμή το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Σκληρή» κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό και με αφορμή το ναυάγιο σε διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Πύλου που στοίχησε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους σημειώνει πως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι «έμπειρος στο να αρνείται τις καταγγελίες» και δείχνει «με πόση επιτυχία μπορεί να παρακάμψει κάποιος την αλήθεια στην πολιτική, με τον κατάλληλο τρόπο».

Σε άρθρο γνώμης του ο Ράφαελ Γκάιγκερ κάνει λόγο για παράνομα pushbacks και για ένα Λιμενικό που δεν έχει να λογοδοτήσει κάπου. «Για χρόνια, η Ελλάδα έχει μια μεταναστευτική πολιτική που περιλαμβάνει παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks). Το Λιμενικό δεν χρειάζεται να λογοδοτήσει σε αυτό το κλίμα – τραγωδίες όπως την περασμένη εβδομάδα είναι προφανώς αποδεκτές».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος σκιαγραφεί το πορτρέτο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όπως σημειώνει «αφήνει σοβαρές πρώτες εντυπώσεις και είναι πολύ καλός σε αυτό».

«Παρουσιάζεται ως ένας μοντέρνος συντηρητικός που μάχεται των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+. Ο Μητσοτάκης έχει δώσει στην Ελλάδα ένα νέο πρόσωπο και ως αυτός που θα βάλει τέλος στην ατελείωτη κρίση της χώρας», προσθέτει. «Τουλάχιστον αυτό πουλάει», σημειώνει η εφημερίδα.

«Ο Μητσοτάκης βρίσκεται στην κυβέρνηση των Αθηνών από το 2019. Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία για μικρή διαφορά την αυτοδυναμία και έκτοτε ένας μεταβατικός πρωθυπουργός κυβερνά τη χώρα. Πλέον με μία νέα εκλογική αναμέτρηση και έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος δίνει στο πρώτο κόμμα κάποιες μπόνους έδρες, να εφαρμόζεται, είναι πιθανό να επιστρέψει στην εξουσία ο Μητσοτάκης», προσθέτει.

Στη συνέχεια η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το ναυάγιο ανοιχτά των ελληνικών ακτών της Πύλου «επαίνεσε το ελληνικό Λιμενικό» υποστηρίζοντας ότι οι αξιωματούχοι του «είναι εκεί έξω 24/7 για να σώσουν ζωές και να προστατέψουν τα σύνορά μας».

Επίσης, χαρακτήρισε τη μεταναστευτική του πολιτική «δίκαιη και αυστηρή» και «άδικη» την κριτική που δέχεται το Λιμενικό για το πώς χειρίστηκε την τραγωδία με το ναυάγιο.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στα δημοσιεύματά ελληνικών μέσων και του BBC σχετικά με τις συνθήκες που συνέβη η τραγωδία. «Έλληνες δημοσιογράφοι και το BBC ανέφεραν την Κυριακή ότι το σκάφος που είχε εκατοντάδες επιβαίνοντες μόλις και μετά βίας κινούνταν για ώρες. Η μηχανή είχε χαλάσει. Δεν κινούνταν σε καμία περίπτωση προς την Ιταλία, όπως ισχυρίστηκε το ελληνικό λιμενικό», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Από μαρτυρίες επιζώντων προκύπτουν σοβαρές καταγγελίες: το λιμενικό ανέτρεψε το σκάφος όταν προσπάθησαν να το ρυμουλκήσουν. Οι Αρχές το αρνούνται. Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε κλειστό στρατόπεδο όπου δεν τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο», προσθέτει.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εμπειρία στο να αρνείται τις καταγγελίες»

Ακόμα ο αρθρογράφος σημειώνει πως «ο  Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εμπειρία στο να αρνείται τις καταγγελίες» και φέρνει σαν παράδειγμα pushbacks και «το γεγονός», όπως αναφέρει ότι η Ελλάδα περισυλλέγει πρόσφυγες ανοιχτά των νησιών του Αιγαίου και τους αφήνει λίγο πριν από περιοχές κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας».

«Μόλις τον Μάιο, οι New York Times δημοσίευσαν βίντεο με αποδεικτικά στοιχεία από αυτά τα pushbacks. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι άνθρωποι είχαν ήδη φτάσει στο νησί της Λέσβου. Οι Έλληνες τους ανάγκασαν να επιστρέψουν σε μια βάρκα και τους έβγαλαν στη θάλασσα, όπου η τουρκική ακτοφυλακή τους έσωσε. Η ελληνική προσέγγιση είναι παράνομη και σε κάθε περίπτωση απάνθρωπη», γράφει ακόμα η Süddeutsche Zeitung.

«Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν για τα pushbacks, ο Μητσοτάκης τα αρνείται εδώ και χρόνια. Το ότι τη γλιτώνει οφείλεται σε μια δική του νέα μορφή λαϊκισμού: χωρίς υβριστική ρητορική, χωρίς εκκεντρικότητα, χωρίς φωνασκίες. Ο Μητσοτάκης ανήκει στην οικογένεια των Ευρωπαίων συντηρητικών και κανείς δεν έχει αμφιβολία γι’ αυτό. Στις συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα κάνει μία εξαιρετική πρώτη εντύπωση χάρη στα άπταιστα αγγλικά που μιλάει», συμπληρώνει.

«Ο Μητσοτάκης δείχνει όμως με πόση επιτυχία μπορεί να παρακάμψει κάποιος την αλήθεια στην πολιτική, με τον κατάλληλο τρόπο»

«Ο Μητσοτάκης σίγουρα δεν είναι ούτε Ορμπάν, ούτε Τραμπ», σημειώνει η εφημερίδα. Ωστόσο, «δείχνει όμως με πόση επιτυχία μπορεί να παρακάμψει κάποιος την αλήθεια στην πολιτική, με τον κατάλληλο τρόπο. Επιπρόσθετα άνθρωποι σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι χαρούμενη με τον σκληρό δρόμο που ακολουθεί στη μεταναστευτική πολιτική. Πολλοί δεν παίρνουν την αλήθεια του Μητσοτάκη στα σοβαρά επειδή οι πολιτικές του, τους ταιριάζουν».

«Οτιδήποτε και να συνέβη το βράδυ που βυθίστηκε το σκάφος είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι δεν έπρεπε να πεθάνουν. Η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται εν μέρει που επέτρεψε στην ακτοφυλακή της να λειτουργήσει υπό μυστικότητα. Επί Κυριάκου Μητσοτάκη δεν χρειάζεται να λογοδοτεί για όσα κάνει ή δεν κάνει στη θάλασσα. Είναι μια πολιτική στην οποία η αλήθεια είναι μόνο μια πιθανότητα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024