Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΟΠΕΚ: Αμετάβλητη η πρόβλεψη για την ζήτηση πετρελαίου- «Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία

ΟΠΕΚ: Αμετάβλητη η πρόβλεψη για την ζήτηση πετρελαίου- «Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία

Οι αβεβαιότητες και η επιβράδυνση θα κυριαρχήσουν το δεύτερο εξάμηνο

Σταθερή άφησε ο ΟΠΕΚ την πρόβλεψη του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 στην μηναία έκθεση του για την αγορά, ενώ προειδοποίησε ότι οι αβεβαιότητες και η επιβράδυνση θα είναι τα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος θα αυξηθεί κατά 2,35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή κατά 2,4%, ανέφερε ο ΟΠΕΚ, σχεδόν αμετάβλητη από την αντίστοιχη πρόβλεψη των 2,33 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως τον περασμένο μήνα.

«Για το 2023, η πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παραμένει επίσης αμετάβλητη σε σχέση με την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα, στα 2,3 mb/d » σύμφωνα με την έκθεση « Η ζήτηση από χώρες που ανήκουν στον ΟΟΣΑ να αυξάνεται κατά 0,05 mb/d σε ετήσια βάση και την αύξηση της ζήτησης χωρών εκτός του ΟΟΣΑ  να διαμορφώνεται κοντά στα 2,3 mb/d σε ετήσια βάση.

Μικρές προσαρμογές προς τα κάτω έγιναν στον ΟΟΣΑ λόγω των αδύναμων επιδόσεων των οικονομιών του το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, αυτές αντισταθμίστηκαν από μικρές ανοδικές προσαρμογές λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου επιδόσεων της οικονομίας της Κίνας, ενώ σε άλλες περιοχές αναμένεται να σημειωθούν ελαφρές μειώσεις, λόγω των οικονομικών προκλήσεων που είναι πιθανό να επιβαρύνουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Κατά συνέπεια, το 2ο τρίμηνο του 23, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2,3 mb/d σε ετήσια βάση. Η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φθάσει τα 101,9 mb/d το 2023. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε πολλές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.»

Η παγκόσμια οικονομία

Στην έκθεση τονίζεται ότι ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός , τα υψηλά επιτόκια αλλά και η ισχυρή αγορά εργασίας εντείνουν την αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023. Επιπλέον, εξακολουθεί να μην είναι σαφές πώς και πότε μπορεί να επιλυθεί η γεωπολιτική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, η αναταραχή του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει υποδαυλίσει τις ανησυχίες στις κεφαλαιαγορές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υπό το πρίσμα του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης που καθοδηγείται από τον πληθωρισμό. Επιπλέον, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές οικονομίες.

Όσον αφορά την πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΠΕΚ διατηρεί την εκτίμησή του για ανάπτυξη  στο 2,6% το 2023, τόνισε όμως ότι η δυναμική επιβραδύνεται.

Πιθανοί ανοδικοί παράγοντες, εκτός από την υποχώρηση του πληθωρισμού, είναι μια ακόμη ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα και το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη δυναμική τους στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2023 αναθεωρείται προς τα πάνω κατά 0,1% και διαμορφώνεται στο 1,3%, μετά από ανάπτυξη 2,1% για το 2022. αναφέρει η έκθεση.«Η πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το 2023 παραμένει στο 0,8%, μετά από ανάπτυξη 3,5% για το 2022. Η πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας παραμένει στο 1,0% τόσο για το 2022 όσο και για το 2023. Η πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας παραμένει στο 5,2% για το 2023, μετά από ανάπτυξη 3,0% για το 2022. Η εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας για το 2022 παραμένει αμετάβλητη στο 6,7% και η πρόβλεψη για το 2023 παραμένει στο 5,6%. Οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας για το 2022 και το 2023 παραμένουν αμετάβλητες σε 2,9% και 1,0%, αντίστοιχα. Η ανάπτυξη της Ρωσίας είναι επίσης αμετάβλητη, με εκτιμώμενη συρρίκνωση 2,1% για το 2022 και προβλεπόμενη συρρίκνωση 0,5% για το 2023.»

Οι τιμές του μαύρου χρυσού

Οι τιμές του αργού, ωστόσο, παρέμειναν υπό πίεση από την ανησυχία για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης. «Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο διεύρυναν τις απώλειές τους τον Μάιο, σημειώνοντας έντονο selloff.» αναφέρει η έκθεση. «Το κλίμα στην αγορά εξασθένησε λόγω των ανανεωμένων ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση και των ανησυχιών που επανεμφανίστηκαν στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ. Επιπλέον,δέχθηκε επίσης πρόσθετες πιέσεις μετά την εκ νέου αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις από hedge funds και άλλους διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν τις καθαρές θέσεις αγοράς κατά περίπου 120 mb, τροφοδοτώντας την πτώση των τιμών.»

Και οι δύο δείκτες αναφορράς -Brent και WTI- σημείωσαν άνοδο άνω του 3% την Τρίτη καθώς έλαβαν στήριξη από την προσδοκία αύξησης της ζήτησης καυσίμων μετά τη μείωση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου δανεισμού από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Η  ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στο κόσμο- αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 840.000 bpd, σύμφωνα με τον  ΟΠΕΚ, από 800.000 bpd που προβλεπόταν τον περασμένο μήνα καθώς αναμένεαι ανάκαμψη μετά τη άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας.

Χαμηλότερη παραγωγή

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε το Μάιο, καθώς πέρα από τις προγραμματισμές περικοπές από τα μέλη του ΟΠΕΚ+, τις οποίες είχαν ανακοινώσει υπήρξαν υπήρξαν και οι διακοπές στην παραγωγή που φείλονται σε εξωγενή αίτια. «Η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ ανήλθε κατά μέσο όρο σε 28,06 mb/d τον Μάιο του 2023, μειωμένη κατά 464 tb/d σε ετήσια βάση. Η παραγωγή αργού πετρελαίου αυξήθηκε κυρίως στη Νιγηρία, το Ιράν και την Αγκόλα, ενώ η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ μειώθηκε.»

Πέρυσι, με την αποδυνάμωση των τιμών, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μείωση του στόχου παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια bpd από τον Νοέμβριο – η μεγαλύτερη μείωση από την πανδημία το 2020. Στις 2 Απριλίου αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ δεσμεύτηκαν για εθελοντικές περικοπές που προστέθηκαν στη συμφωνία που συμφωνήθηκε πέρυσι.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε την εκτίμησή του για τη ζήτηση πετρελαίου που απαιτείται για την εξισορρόπηση της αγοράς στα 29,3 εκατομμύρια bpd, υποδεικνύοντας έλλειμμα προσφοράς εάν ο ΟΠΕΚ συνεχίσει να αντλεί με τον ρυθμό του Μαΐου και προβεί στις περαιτέρω υποσχεθείσες περικοπές.

Πηγή: OT.GR

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024