Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ρότζερ Γουότερς απαντά για τη ναζιστική στολή: «Αντίδραση στον φασισμό»

Ο Ρότζερ Γουότερς απαντά για τη ναζιστική στολή: «Αντίδραση στον φασισμό»

Το ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd απαντάει στις γερμανικές αρχές που έχουν ξεκινήσει έρευνα λόγω υποψιών ότι η στολή θα μπορούσε να αποτελέσει εξύμνηση, δικαιολόγηση ή έγκριση της ναζιστικής κυριαρχίας και συνεπώς διατάραξη της δημόσιας ειρήνης.

Το μέλος των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, λέει ότι αντιτάχθηκε στον «φασισμό, την αδικία και τη μισαλλοδοξία» όταν πόζαρε πυροβολώντας με μια απομίμηση πολυβόλου φορώντας μια στολή εμπνευσμένη από τους Ναζί σε μια συναυλία στο Βερολίνο.

Η αστυνομία στη Γερμανία ξεκίνησε έρευνα κατά του Βρετανού μουσικού με την υποψία της υποκίνησης ιδεολογίας αφού βιντεοσκοπήθηκε φορώντας ένα μακρύ μαύρο παλτό και ένα κόκκινο περιβραχιόνιο – με σταυρωτά σφυριά αντί για σβάστικες.

Ο Γουότερς προσποιήθηκε ότι πυροβόλησε με ένα ψεύτικο όπλο κατά τη διάρκεια μιας περφόρμανς μεταξύ των τραγουδιών.

Η σατιρική αυτή ρουτίνα επί σκηνής αποτελεί μέρος των σόλο εμφανίσεων του Γουότερς εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας διάσημης ζωντανής εκτέλεσης του άλμπουμ στο Βερολίνο το 1990.

Δείτε το βίντεο

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες

Η Γερμανία έχει αυστηρούς κανόνες κατά της χρήσης ναζιστικών εικόνων – που τιμωρούνται με φυλάκιση έως και τρία χρόνια – αν και οι νόμοι της επιτρέπουν εξαιρέσεις για καλλιτεχνικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους.

Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε λόγω υποψιών ότι η στολή θα μπορούσε να αποτελέσει εξύμνηση, δικαιολόγηση ή έγκριση της ναζιστικής κυριαρχίας και, ως εκ τούτου, διατάραξη της δημόσιας ειρήνης.

Μόλις ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα, η υπόθεση θα παραδοθεί στους εισαγγελείς του Βερολίνου, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα απαγγελθούν κατηγορίες.

Βίντεο κλιπ και φωτογραφίες από το σόου, στην Mercedes-Benz Arena της γερμανικής πρωτεύουσας στις 17 Μαΐου, έχουν προκαλέσει, ωστόσο, οργή.

Μια άλλη εικόνα από τη συναυλία δείχνει το όνομα του θύματος του Ολοκαυτώματος, Άννα Φρανκ, με μεγάλα γράμματα ως φόντο.

Η απάντηση του Γουότερς στο Twitter

«Οι γονείς μου πολέμησαν του Ναζί»

Σε ανακοίνωσή του, ο Ρότζερ Γουότερς, γνωστός ως αρχικός συνιδρυτής των Pink Floyd το 1965 πριν εγκαταλείψει το συγκρότημα 20 χρόνια αργότερα, δήλωσε ότι η παράσταση «προσέλκυσε κακόπιστες επιθέσεις από εκείνους που θέλουν να με συκοφαντήσουν και να με φιμώσουν επειδή διαφωνούν με τις πολιτικές μου απόψεις και τις ηθικές μου αρχές.

»Τα στοιχεία της παράστασής μου που έχουν αμφισβητηθεί είναι ξεκάθαρα μια δήλωση εναντίωσης στον φασισμό, την αδικία και τη μισαλλοδοξία σε όλες τις μορφές της.

»Οι προσπάθειες να παρουσιαστούν αυτά τα στοιχεία ως κάτι άλλο είναι ανειλικρινείς και πολιτικά υποκινούμενες».

Ο Γουότερς συμπλήρωσε ότι η απεικόνιση ενός «ανισόρροπου φασίστα δημαγωγού αποτελεί χαρακτηριστικό των συναυλιών μου από το The Wall των Pink Floyd, το 1980».

Ενώ πρόσθεσε: «Έχω περάσει ολόκληρη τη ζωή μου μιλώντας ενάντια στον αυταρχισμό και την καταπίεση όπου κι αν τη βλέπω.

»Όταν ήμουν παιδί μετά τον πόλεμο, το όνομα της Άννας Φρανκ ακουγόταν συχνά στο σπίτι μας, έγινε μια μόνιμη υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν ο φασισμός αφήνεται ανεξέλεγκτος.

»Οι γονείς μου πολέμησαν τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον πατέρα μου να πληρώνει το υπέρτατο τίμημα.

»Ανεξάρτητα από τις συνέπειες των επιθέσεων εναντίον μου, θα συνεχίσω να καταδικάζω την αδικία και όλους εκείνους που τη διαπράττουν».

Κατηγορίες για αντισημιτισμό

Στο παρελθόν, ο Γουότερς έχει επικριθεί για την υποστήριξή του στο κίνημα BDS, το οποίο καλεί σε μποϊκοτάζ και κυρώσεις κατά του Ισραήλ για τη στάση του προς τους Παλαιστίνιους.

Ο μουσικός έχει απορρίψει τις κατηγορίες για αντισημιτισμό.

Οι αρχές της Φρανκφούρτης προσπάθησαν να αποτρέψουν μια συναυλία που είχε προγραμματιστεί εκεί για τις 28 Μαΐου, αλλά ο Γουότερς αμφισβήτησε την κίνηση αυτή με επιτυχία σε τοπικό δικαστήριο.

Στο Μόναχο, το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε ότι είχε διερευνήσει τις δυνατότητες απαγόρευσης μιας συναυλίας, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν νομικά δυνατό να ακυρώσει ένα συμβόλαιο με τον διοργανωτή.

Η εμφάνισή του εκεί την Κυριακή συνοδεύτηκε από διαμαρτυρία στην οποία συμμετείχε ο ηγέτης της τοπικής εβραϊκής κοινότητας.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024