Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd υπό αστυνομική έρευνα - Φόρεσε ναζιστικό κοστούμι σε συναυλία στο Βερολίνο

Ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd υπό αστυνομική έρευνα – Φόρεσε ναζιστικό κοστούμι σε συναυλία στο Βερολίνο

Η αστυνομία της Γερμανίας ξεκίνησε ποινική έρευνα για τον Ρότζερ Γουότερς αφού εμφανίστηκε ντυμένος με κοστούμι που έμοιαζε με ναζιστική στολή κατά τη διάρκεια δύο συναυλιών στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γουότερς φορούσε τη στολή ενώ έπαιζε κομμάτια από το concept άλμπουμ των Pink Floyd «The Wall» του 1979 αφήνοντας την αίσθηση ότι ο πρωταγωνιστής επί σκηνής έχει παραισθήσεις ότι είναι ένας φασίστας δικτάτορας. Η σατιρική ρουτίνα αποτελεί μέρος των σόλο εμφανίσεων του Γουότερς εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας διάσημης ζωντανής εκτέλεσης του άλμπουμ στο Βερολίνο το 1990.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε ποινική έρευνα μετά την εμφάνισή του.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου Jennifer Bähle επιβεβαίωσε στο CNN την Παρασκευή ότι ο Γουότερς ερευνάται για υποψία υποκίνησης ιδεολογίας κατά τη διάρκεια δύο συναυλιών στην πόλη την περασμένη εβδομάδα, στις 17 και 18 Μαΐου. «Λάβαμε πληροφορίες από το κοινό, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο, τα οποία σύμφωνα με την εξωτερική εμφάνιση του Γουότερς είναι κατάλληλα για την εκπλήρωση του αδικήματος της υποκίνησης μίσους» δήλωσε η ίδια.

Δείτε το βίντεο

Εξύμνηση του ναζιστικού καθεστώτος

«Το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας της αστυνομίας του Βερολίνου κίνησε διαδικασία ποινικής έρευνας σχετικά με την υποψία “υποκίνησης του λαού” (140 παράγραφος 4 του γερμανικού ποινικού κώδικα)», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας του Βερολίνου.

«Το ύφος των ενδυμάτων που φορέθηκαν θεωρείται ικανό να εγκρίνει, να εξυμνεί ή να δικαιολογεί τη βίαιη και αυθαίρετη διακυβέρνηση του ναζιστικού καθεστώτος κατά τρόπο που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των θυμάτων και έτσι διαταράσσει τη δημόσια ειρήνη» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η υπόθεση θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Βερολίνου για νομική αξιολόγηση», καταλήγει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε και μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την εμφάνιση του Γουότερς στην Mercedes-Benz Arena την περασμένη εβδομάδα δείχνει τον μουσικό με κοστούμι με κόκκινο περιβραχιόνιο που φέρει δύο σταυρωτά σφυριά – μια εικόνα από το άλμπουμ «The Wall» των Pink Floyd που έχει οικειοποιηθεί από ρατσιστικές ομάδες skinhead.

Το βίντεο δείχνει τον Γουότερς να προσποιείται ότι πυροβολεί στο πλήθος με ένα πολυβόλο. Σύμφωνα με την αστυνομία του Βερολίνου, η απεικόνιση αυτή είναι πιθανό να δοξάζει την κυριαρχία των εθνικοσοσιαλιστών.

Οι παραστάσεις στη Γερμανία αποτέλεσαν αντικείμενο βαθιάς διαμάχης πριν από την άφιξη του Γουότερς. Ο ίδιος αρνείται σταθερά ότι είναι αντισημίτης. Στη δήλωσή του στις 20 Μαΐου, ο τραγουδιστής είπε ότι επισκέφθηκε τους τάφους των αντιναζιστών ακτιβιστών Sophie και Hans Scholl, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γουότερς έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί στη Φρανκφούρτη την Κυριακή.

Ακύρωση των συναυλιών στη Φρανκφούρτη;

Οι αρχές της πόλης της Φρανκφούρτης απαίτησαν να ακυρωθεί η συναυλία του εκεί, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε τον Απρίλιο ότι ενώ η εμφάνισή του χρησιμοποιεί «συμβολισμούς που βασίζονται εμφανώς σε εκείνους του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος», το έργο του μουσικού «δεν δοξάζει ή σχετικοποιεί τα εγκλήματα των ναζί ή δεν ταυτίζεται με τη ναζιστική, ρατσιστική ιδεολογία».

Η εβραϊκή κοινότητα της Φρανκφούρτης έχει οργανώσει διαμαρτυρία κατά της επικείμενης εμφάνισής του. «Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του μουσικού Ρότζερ Γουότερς, γνωστού για τις αντισημιτικές σκηνικές του εμφανίσεις και δηλώσεις. Δεν θέλουμε να μείνουμε άπραγοι όταν σε έναν γνωστό αντισημίτη και θεωρητικό συνωμοσίας δίνεται μια σκηνή στη Φρανκφούρτη» ανέφερε η εβραϊκή κοινότητα σε ανακοίνωσή της στο Instagram.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εμφανίσεων του Γουότερς, αναμένεται επίσης να εμφανιστεί σε μια σειρά συναυλιών στο Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ άλλων στο Μπέρμιγχαμ, τη Γλασκώβη, το Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

Photo: Wikimedia Commons

Ένας κακόβουλος χαρακτήρας

Σε μια συνέντευξη με την podcaster Κέιτι Χάλπερ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 6 Μαΐου, ο Γουότερς δήλωσε: «Η ιδέα ότι κανείς δεν μπορεί να ντυθεί με μια γ@μημένη ναζιστική στολή ποτέ, για να κάνει οτιδήποτε, σε ένα θέατρο ή μια ταινία, είναι γελοία, προφανώς».

Τα σχόλιά του ήρθαν λίγο αφότου κέρδισε μια νομική μάχη για να ανακαλέσει την απαγόρευση του δημοτικού συμβουλίου της Φρανκφούρτης για την επερχόμενη συναυλία του.

«Γιατί ντύνεσαι με τρόπο φιλο-Χίτλερ ή φιλο-ναζιστικό τρόπο» ρώτησε η Χάλπερ. «Είναι μια καυστική κριτική, παίζεις έναν κακόβουλο χαρακτήρα;».

«Είναι μια παρωδία» απάντησε ο Γουότερς.

*Με στοιχεία από cnn.com

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024