Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η δύσκολη αποστολή της Κάμαλα Χάρις

Η δύσκολη αποστολή της Κάμαλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επαναδιεκδικεί το αξίωμα στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, αυτή τη φορά υπό εντελώς… διαφορετικές συνθήκες

Όταν ο Τζο Μπάντεν ανακοίνωσε προ ημερών και επίσημα υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, το 2024, στο σχετικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα είχε σε πολλά πλάνα την… τιμητική της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Ως εκ νέου συνυποψήφια «συνοδοιπόρος» -όπως είχε συμβεί το 2020, κατέχει κεντρική θέση στην επίσημη ιστοσελίδα της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου.

«Ο Τζο κι εγώ ανυπομονούμε να τελειώσουμε αυτή τη δουλειά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χάρις, επαναλαμβάνοντας το αγαπημένο σύνθημα του Μπάιντεν.

Στόχος, διακήρυξε, είναι «να κερδίσουμε αυτή τη μάχη για την ψυχή του έθνους και να υπηρετήσουμε τον αμερικανικό λαό για τέσσερα ακόμη χρόνια στον Λευκό Οίκο».

«Είναι μια κομβική στιγμή στην ιστορία μας»,  υπογράμμισε. «Οι Ρεπουμπλικάνοι που κατεβαίνουν υποψήφιοι για την προεδρία θέλουν να πάνε τη χώρα μας πίσω. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί».

Παρά όμως τα φαρδιά πλατιά χαμόγελα των δυο στην κεντρική  φωτογραφία στην προεκλογική ιστοσελίδα, το κλίμα δεν είναι στην πραγματικότητα αντίστοιχα… εύθυμο στους Δημοκρατικούς.

Η προχωρημένη ηλικία του 80ρη Τζο Μπάιντεν προβληματίζει, μαζί με τη χαμηλή δημοτικότητά του.

Νέα δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου ABC δείχνει ότι είναι μόλις στο 36%, μειωμένη κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από τον Φεβρουάριο και μια μονάδα από το προηγούμενο χαμηλό στις αρχές του 2022.

Γενικά, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την εποχή του Χάρι Τρούμεν για εν ενεργεία πρόεδρο, στην πρώτη θητεία του κι ενώ απομένει ενάμισης χρόνος πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η δημοτικότητα της Κάμαλα Χάρις έχει φτάσει κατά καιρούς στη διάρκεια της θητείας της ακόμη χαμηλότερα. Ο μέσος όρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνει ότι κυμαίνεται κοντά στο 41%.

Δεδομένου του διάχυτου προβληματισμού ως προς την καταλληλότητα του Μπάιντεν για μια δεύτερη προεδρική θητεία ένεκα της ηλικίας του -την οποία θεωρούν απαγορευτική σχεδόν 7 στους 10 Αμερικανούς- η ανησυχία στο παρασκήνιο περισσεύει.

Ξαναφτιάχνοντας το προφίλ

Όπως και να έχει, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «δίδυμο» Μπάιντεν-Χάρις αποτελεί, ως έχουν τα πράγματα, την καλύτερη ευκαιρία των Δημοκρατικών για νίκη επί των Ρεπουμπλικανών, είτε αυτοί κατεβάσουν τελικά ως προεδρικό υποψήφιο τον Ντόναλντ Τραμπ, είτε τον υπερφιλόδοξο κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.

Εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να λειτουργήσει στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος ακόμη και ως τροχοπέδη.

Βάσει εξάλλου του αξιώματος που υπηρετεί και επαναδιεκδικεί, είναι θεσμικά και ιεραρχικά η υπ’ αριθμόν ένα αντικαταστάτρια του προέδρου.

Ο ενθουσιασμός και η δυναμική της υποψηφιότητάς της το 2020 ως της πρώτης γυναίκας, της πρώτης Αφροαμερικανής και της πρώτης με καταγωγή από τη νότια Ασία για το δεύτερο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα των ΗΠΑ έχει πια παρέλθει.

Πολλοί στους Δημοκρατικούς φέρονται να θεωρούν ότι αυτή τη φορά η Χάρις δεν ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή ως «δίδυμο» με τον Μπάιντεν για την εξασφάλιση της παραμονής στον Λευκό Οίκο.

Εξ αρχής ωστόσο είχε θεωρηθεί απειροελάχιστη η πιθανότητα αντικατάστασή της.

Από πλευράς Μπάιντεν, κάτι τέτοιο θα ήταν μια έμμεση παραδοχή ότι απέτυχε στην αρχική επιλογή.

Έτσι λοιπόν, με το βλέμμα πλέον στο 2024, ο Λευκός Οίκος και

το προεκλογικό επιτελείο Μπάιντεν-Χάρις δείχνει να έχει πέσει πάνω στην αντιπρόεδρο, για να ενισχύσει το προφίλ και τα ποσοστά της.

Όμως ακόμη και σύμμαχοι της Κάμαλα εκτιμούν ότι η προσπάθεια καθυστέρησε πολύ.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες της Δημοκρατικής αντιπροέδρου και εκ νέου υποψήφιας για το αξίωμα έχουν πλέον πυκνώσει.

Εστιάζουν σε δημοφιλή θέματα στην προεκλογική ατζέντα του κόμματος, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση και οι δαπάνες για υποδομές, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Μια από αυτές έγινε αντικείμενο παραπληροφόρησης, περίγελου από τους Ρεπουμπλικανούς και viral τις προάλλες.

Κατόπιν ψηφιακής επεξεργασίας, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ να λέει αρλούμπες, σε μια εμφανή απόπειρα για την απαξίωσή της.

Στο «στόχαστρο»

Όχι τυχαία, οι αντίπαλοί της επέλεξαν μια ομιλία της για το πλέον επίμαχο ζήτημα σήμερα στις ΗΠΑ, μετά την οικονομία: τις αμβλώσεις.

Η Κάμαλα Χάρις έχει πλέον ριχτεί στην «πρώτη γραμμή» της μάχης για το θέμα.

Αποστολή της είναι μέχρι την ημέρα των εκλογών, στις 5 Νοεμβρίου του 2024, να έχει συσπειρώσει εκείνες τις κατηγορίες των ψηφοφόρων που χρειάζονται περισσότερο οι Δημοκρατικοί.

Στην κορυφή είναι οι γυναίκες, οι μειονότητες και οι νέοι.

Σε αντίθεση πάντως με όλους τους προηγούμενους υποψήφιους για την αντιπροεδρία -ακόμη και με τον ή την Ρεπουμπλικανή αντίπαλο που θα έχει αυτή τη φορά απέναντί της- η Κάμαλα δεν είναι τώρα πια απλά σε υποστηρικτικό ρόλο.

Το γεγονός ότι είναι η συνυποψήφια του γηραιότερου προεδρικού υποψηφίου με αξιώσεις στην ιστορία των ΗΠΑ την έχει βάλει αυτομάτως στο προσκήνιο.

Η υποψηφιότητά της, σχολιάζει τους New York Times ο Τόμας Φρίντμαν, σημαίνει ότι οι Αμερικανοί ψηφίζουν όχι μόνο για πρόεδρο, αλλά εν προκειμένω και για αντιπρόεδρο «περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση στην αμερικανική ιστορία».

Μοιραία, αυτό την έχει φέρει ήδη στο επίκεντρο ενός ανελέητου μπαράζ επιθέσεων από τους  Ρεπουμπλικανούς.

«Αν ψηφίσετε τον Τζο Μπάιντεν, στην πραγματικότητα βασίζεστε σε μια πρόεδρο Χάρις. Δεν θεωρώ πιθανό να τα καταφέρει μέχρι τα 86 χρόνια του», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νίκι Χέιλι, υποψήφια-«λαγός» για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και, κατά ορισμένα σενάρια, πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρος του κόμματος σε περίπτωση που την εσωκομματική κούρσα κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με τον πρώην πρόεδρο να έχει ήδη κλείσει τα 76, οι απευθείας επιθέσεις στον 80χρονο Μπάιντεν για την ηλικία του στο προσεχές μέλλον θεωρούνται λιγότερο πιθανές.

Αντίθετα, με τη στοχοποίηση της Κάμαλα Χάρις υπολογίζουν ότι μπορούν να πετύχουν «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

Και καλλιεργώντας κλίμα ανασφάλειας.

Και καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν σε μια σειρά ανοιχτών προκλήσεων: από την οικονομία, έως το μεταναστευτικό.

«Στραβοπατήματα» και «δρασκελιές»

Ελάχιστα προβεβλημένη ή -κατά πολλούς- επιτυχής στη μέχρι στιγμής θητεία της, η Κάμαλα Χάρις βρέθηκε πολλές φορές σε ρήξη ή και στο περιθώριο από τον μηχανισμό του Λευκού Οίκου.

Εν μέσω απογοήτευσης, έχουν γίνει πολλές αλλαγές στο επιτελείο της. Μέχρι πρότινος, σπάνια της έχουν ανατεθεί αποστολές υψηλού προφίλ.

Στενοί συνεργάτες της κάνουν λόγο για έλλειψη στήριξης από τον πρόεδρο Μπάιντεν και αποδίδουν την εν γένει μη αναγνώριση του έως τώρα έργου της σε σεξισμό και ρατσισμό.

Όσοι την επικρίνουν της προσάπτουν κακούς χειρισμούς σε μια σειρά ζητημάτων, που έβαλαν την κυβέρνηση Μπάιντεν στη «σέντρα».

Ως πλέον επίμαχο θέμα είναι το μεταναστευτικό.

Με προεδρική εντολή, η Κάμαλα ηγήθηκε σχεδόν από την αρχή της θητείας της των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Πέρασαν ωστόσο μήνες μέχρι να κάνει την πρώτη και μοναδική έως τώρα επίσκεψή της στην περιοχή.

Επικρίθηκε γι’ αυτό. Έριξε «λάδι στη φωτιά», υποβαθμίζοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το συνδικάτο των συνοριοφυλάκων καυτηρίασε την έλλειψη προόδου, κατηγορώντας δημόσια την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για απραξία.

«Θα πρέπει να απολυθείτε και να αντικατασταθείτε. Τελεία και παύλα», έγραψαν στο Twitter.

Τώρα ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για ένα πιθανό κύμα παράτυπης μετανάστευσης στα νότια σύνορα, με την οριστική άρση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί ένεκα πανδημίας.

Το θέμα των αμβλώσεων, αντίθετα, αποτελεί τώρα το πολιτικό εφαλτήριό της.

Κεντρικό θέμα για για τους Δημοκρατικούς μετά την περσινή σκοταδιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, θεωρείται ένας από τους λόγους που το κυβερνών κόμμα δεν υπέστη συντριβή στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης.

«Σε αυτό το επίτευγμα», επισημαίνει το περιοδικό Time, η Κάμαλα Χάρις «διαδραμάτισε κάθε άλλο, παρά μικρό ρόλο».

Νέες προκλήσεις ενόψει

Με το πολιτικό διακύβευμα υψηλό, «ο Μπάιντεν πρέπει να πείσει το κόμμα του -και, κυρίως, τους ανεξάρτητους και τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους- γιατί η Χάρις είναι η καλύτερη επιλογή για να τον διαδεχθεί», παρατηρεί στους NYT ο Τόμας Φρίντμαν.

«Παράλληλα, η Χάρις πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ιδανικά δείχνοντας πιο δυναμικά όσα μπορεί να κάνει».

Είτε το καταφέρει, είτε όχι, κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα σηματοδοτήσουν το κλείσιμο ενός πολιτικού κύκλου στις διχασμένες ΗΠΑ.

Θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το τέλος της «παλιάς φρουράς».

Εάν ξαναεκλεγεί στην προεδρία, ο Μπάιντεν θα ολοκληρώσει… αισίως τη δεύτερη -και τελευταία βάσει συνταγματικού ορίου- θητεία του ων 86 ετών.

Εάν ο Τραμπ πάρει τελικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024 και χάσει, κανείς δεν θα μπορούσε να τον ξαναεμπιστευτεί.

Ακόμη και στην αντίθετη περίπτωση που καταφέρει να ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο σε ενάμιση χρόνο, στις προεδρικές εκλογές του 2028 θα έχει πατήσει, επίσης αισίως, τα 81 έτη.

Μοιραία, με μια νέα γενιά πολιτικών να έρχεται στο προσκήνιο.

Τίποτε ωστόσο δεν εγγυάται ότι αυτή η αλλαγή «σκυτάλης» θα αποτελέσει και το κλείσιμο του κεφαλαίου της πόλωσης στις ΗΠΑ.

Οι φήμες οργιάζουν ότι ο ΡονΝτεΣάντις, αποκαλούμενος όχι τυχαία και ως «Τραμπ σε πιο έξυπνη εκδοχή», εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να περιμένει το 2028 για να «αλώσει» τους Ρεπουμπλικανούς και πιθανόν την αμερικανική πολιτική σκηνή.

Όσο για την Κάμαλα Χάρις; Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν θα είναι τότε η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών.

Προσώρας, έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή να φέρει σε πέρας. Από το αποτέλεσμα, θα εξαρτηθούν πολλά…

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024