Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δημήτρης Μανιάτης παρουσίασε τον «Μπρούντζινο» σε μια ζεστή βραδιά στο Μπαράκι της Διδότου

Ο Δημήτρης Μανιάτης παρουσίασε τον «Μπρούντζινο» σε μια ζεστή βραδιά στο Μπαράκι της Διδότου

Μικρές ιστορίες, σαν φέτες ζωής, ή σαν μικρά όνειρα, που καταγράφηκαν πυρετικά λίγο πριν τελειώσουν. Πικρά, αστεία, γλυκόπικρα, αδιάφορα, στιγμιότυπα μιας ζωής που χάνεται, μιας ζωής που ανατέλλει, μιας ζωής που δεν υπήρξε ποτέ ή απειλητική εδώ γύρω μας κυκλώνει.

Μέσα σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα με φίλους, συναδέλφους αλλά και φιλαναγνωστικό κοινό, ο Δημήτρης Μανιάτης παρουσίασε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Μπρούτζινος», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Το μπαράκι της Διδότου γέμισε από δημοσιογράφους και εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής, τόσο στο ισόγειο όσο και στον πρώτο όροφο, οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον πρώην υπουργό και δημοσιογράφο Νίκο Γ. Ξυδάκη και τον συγγραφέα Μάκη Μαλαφέκα να διαβάζουν αποσπάσματα του βιβλίου, να τα σχολιάζουν και να συνομιλούν με τον συγγραφέα. Ανάμεσα στην παρουσίαση ο Σταμάτης Κραουνάκης από το πιάνο του, τους «διέκοπτε» μουσικά αυτοσχεδιάζοντας με τις νότες του.

Η παρουσίαση

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Μάκης Μαλαφέκας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το βιβλίο του Δημήτρη Μανιάτη είναι μια μάχη. Παλεύει με τις σκιές. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα ιδιοσυγκρασιακό ύφος. Η κάθε μία ιστορία είναι η αρχή, η μέση ή το τέλος ενός μυθιστορήματος» και χαριτολογώντας παρακίνησε τον Δημήτρη Μανιάτη να δώσει συνέχεια στο βιβλίο  «έμπλεξες…Δεν μπορείς να μας αφήσεις έτσι».
Ο Σταμάτης Κραουνάκης διαβάζοντας ένα απόσπασμα του βιβλίου και απευθυνόμενος προς τον συγγραφέα είπε «Αν είχα σχολή θεάτρου, θα έβαζα τα παιδιά να παίξουν αυτές τις ιστορίες σου ή σχολή κινηματογράφου, να γίνουν ταινίες μικρού μήκους.»
Το λόγο πήρε ο Νικος Γ. Ξυδάκης: «Είναι ένα βιβλίο που περιγράφει μικρά «κουρελάκια» μιας ζωής λαϊκών ανθρώπων. Προσπαθεί να δει τη ζωή των λαϊκών συνοικιών και τολμά, πραγματώνει να μιλήσει για αυτούς που ζουν τα πάθη τους, τις ανομίες τους. Αυτό που η τεράστια μάζα των μικροαστών, το έχει κρυμμένο..»
Ο Δημήτρης Μανιάτης αφού ευχαρίστησε τους ομιλούντες είπε για το βιβλίο του: «Μου αρέσει η μικρή φόρμα. Η μύτη του παγόβουνου και όχι το ίδιο το παγόβουνο. Ήθελα κάθε διήγημα να έχει μια μικρή αλήθεια…»

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Μπρους Λι. Η οδός Φυλής. Ένας νάνος που λέει τα κάλαντα. Ένας γυμνιστής που μένει έξω απ’ το σπίτι του. Ένας ακέφαλος περαστικός. Τενίστες που γλιτώνουν το λιντσάρισμα σε μια συναυλία. Μια στρίπερ. Ο νεκρός με τις μπότες. Μια άχρηστη εφημερίδα που τυλίγει ψάρια.

Το Τροπάριο της Κασσιανής. Ένα μπαλκόνι για οφθαλμόλουτρο. Ένας μπρούντζινος νάρκισσος στην Πανεπιστημίου. Η αυξητική γλουτών. Ένα παλιό σινεμά. Ο Λυκαβηττός. Δεκάξι διηγήματα μικρής φόρμας. Μικρές ιστορίες, σαν φέτες ζωής ή σαν μικρά όνειρα που καταγράφηκαν πυρετικά λίγο πριν τελειώσουν. Πικρά, αστεία, γλυκόπικρα, αδιάφορα,  στιγμιότυπα μιας ζωής που χάνεται, μιας ζωής που ανατέλλει, μιας ζωής που δεν υπήρξε ποτέ ή απειλητική εδώ γύρω μας κυκλώνει.

Ο συγγραφέας

Ο Δημήτρης Μανιάτης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης και χρονογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα από το 2005 και συνεργάζεται με την εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής στο ελεύθερο πολιτικό ρεπορτάζ.

Έχει γράψει κείμενα για επιθεωρήσεις («Όταν έχω εσένα» και «Μπεεεε» με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Σπείρα), θέατρο, μουσικές παραστάσεις («Με τα μάτια κλειστά» με τη Γιώτα Νέγκα, «Βασικά ευτυχές το… 1980» με την Έφη Οικονομάκη) και για την τηλεόραση. Έγραψε τον θεατρικό μονόλογο «Ο Ληστής» για το οποίο απέσπασε και βραβείο στο Φεστιβάλ Βαλκανικού Θεάτρου για την ερμηνεία του ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και Μέσα (Αθηνόραμα, Exodos, Vice, Unfollow, in.gr, Parapolitika.gr, News247, Δημοκρατική Φωνή της Ηπείρου). Έχει υπάρξει ραδιοφωνικός παραγωγός (City, Βήμα, 247).

Έργα του: «Πάνος Γαβαλάς: Μια φωνή όλο φως» (2018, Α.Α. Λιβάνη), «Τραμπ και Ζαμπέτας: Τα εναλλακτικά» (2018, Εύμαρος), «Εγώ είμαι ένας άλλος» (2014, Μετρονόμος), «Ληστής» (Carousel).

Συμμετοχές με κείμενα στα: «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80» (Επίκεντρο), «Βασίλης Τσιτσάνης» (ΔΟΛ), «Μίκης Θεοδωράκης: Διάλογοι στο λυκόφως» (Ιανός), «Πάνος Γεραμάνης» (ΔΟΛ), «Λέων Τολστόι: Πόλεμος και Ειρήνη»  – Διασκευή των Ιόλης Ανδρεάδη- Άρη Ασπρούλη (ΚΑΠΑ Εκδοτική).

Διήγημά του έχει μεταφραστεί στα γαλλικά. Έχει επιμεληθεί κείμενα για μουσικές παραστάσεις, για τον ετήσιο κατάλογο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, έχει εργαστεί ως σύμβουλος ιστορικών θεμάτων για το θέατρο (CIVIL 2 της Στ. Χριστοδουλοπούλου) κ.ά.

Τηλεοπτικός παρουσιαστής επίσης με το νυχτερινό πολιτικό talk show One Talk στο One Channel αλλά και πολιτικός σχολιαστής στο Mega.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024