Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οι ηγέτες του Ντονμπάς ζητούν τη βοήθεια Πούτιν για να αντιμετωπίσουν τον ουκρανικό στρατό

Ουκρανία: Οι ηγέτες του Ντονμπάς ζητούν τη βοήθεια Πούτιν για να αντιμετωπίσουν τον ουκρανικό στρατό

Η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αίτημα ως πρόφαση για εισβολή στην Ουκρανία

Τη βοήθεια του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να αποκρούσουν τις «επιθέσεις» του ουκρανικού στρατού ζήτησαν οι «ηγέτες» των δύο αποσχισθεισών περιοχών, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Το αίτημα αυτό, το οποίο μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ίσως αποτελέσει προάγγελο βίαιων εξελίξεων, καθώς η Μόσχα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως πρόφαση για εισβολή στην Ουκρανία, την ώρα που οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο Πούτιν είναι «πανέτοιμος» για μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο «ηγέτες» ζητούν από τον Πούτιν «να βοηθήσει στην απόκρουση της επιθετικότητας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προκειμένου να αποφευχθούν θύματα αμάχων και να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή» στο Ντονμπάς.

«Στις εκκλήσεις τους» σύμφωνα με τον Πεσκόφ «αναφέρουν ότι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης και των απειλών του Κιέβου, οι πολίτες των δημοκρατιών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

«Το καθεστώς του Κιέβου είναι προσανατολίζεται στην επίλυση της σύγκρουσης με τη βία» προστίθεται.

Το «οκ» της ρωσικής Βουλής

Σημειώνεται πως η Ρωσική Άνω Βουλή έδωσε, την Τρίτη, την έγκρισή της στον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτύξει στρατό στο εξωτερικό.

Η αποστολή αυτή ονομάστηκε «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η απόφαση είναι άμεσης ισχύος, τόνισε βουλευτής που έλαβε μέρος στη συζήτηση.

Η εξουσιοδότηση παρέχει στον Πούτιν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ρωσικές δυνάμεις στο εξωτερικό «σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου»  αναφέρει το ψήφισμα της Γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το έγγραφο δεν επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση του στρατού, καθώς ο αριθμός των στρατευμάτων, καθώς και «οι τομείς της δραστηριότητάς τους, οι στόχοι τους, η διάρκεια παραμονής τους εκτός Ρωσίας» θα αποφασίζονται από τον ρώσο πρόεδρο «σύμφωνα με το σύνταγμα».

Bild: Ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά κινούνται προς συνοριακή περιοχή

Την ίδια στιγμή, ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς σημαία και διακριτικά κινούνται προς την συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα BILD.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανακάλυψε περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα των ειδικών δυνάμεων «Spetsnaz», τις οποίες περιγράφει ως τον «μυστικό στρατό» της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, να κινούνται από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τη Bild, μάρτυρες που επικαλείται και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για δύο στρατιωτικά κονβόι χωρίς διακριτικά, τα οποία περιλαμβάνουν 9 τεθωρακισμένα, ένα άρμα μάχης, βυτιοφόρα και φορτηγά, και προχωρούν με δύο διαφορετικές οδηγίες από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ.

Τα ρωσικά οχήματα είναι, επισημαίνεται, τα ίδια που πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας το 2014, με την άφιξη των λεγόμενων «μικρών πράσινων ανδρών».

Πηγή: Bild

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024