Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – Το κοινό κρυολόγημα δείχνει να προστατεύει από την Covid-19

Κοροναϊός – Το κοινό κρυολόγημα δείχνει να προστατεύει από την Covid-19

T-κύτταρα που παράγονται σε προηγούμενες λοιμώξεις δείχνουν να μειώνουν τον κίνδυνο Covid-19.

Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιούνται από τους κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος προστατεύουν από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, δείχνει μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο. Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, ίσως βοηθήσουν στην ανάπτυξη εμβολίου για την Covid-19 που θα προσφέρει μακροπρόθεσμη προστασία.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications εστιάζει στα T-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, μια κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσία. Τα Τ-κύτταρα ενεργοποιούνται και από τα εμβόλια Covid-19, είναι όμως πιο δύσκολο να μελετηθούν σε σχέση με τα ευρύτερα γνωστά αντισώματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχετικά μικρό δείγμα 52 εθελοντών, οι οποίοι ζούσαν στο ίδιο σπίτι με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19. Το πείραμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι περισσότεροι Βρετανοί δεν είχαν ακόμα εμβολιαστεί.

Αιματολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι τα 26 άτομα που δεν προσβλήθηκαν από Covid-19 έφεραν υψηλά επίπεδα Τ-κυττάρων που αναγνωρίζουν τους κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος.

«Διαπιστώσαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προϋπαρχόντων Τα-κυττάρων, τα οποία δημιουργήθηκαν στον οργανισμό λόγω λοίμωξης από άλλους ανθρώπινους κοροναϊούς όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Ρία Κούντου.

Τα Τ-κύτταρα που ανίχνευσαν οι ερευνητές δεν αναγνώριζαν την εξωτερική πρωτεΐνη-ακίδα των κοροναϊών, την οποία βάζουν στο στόχαστρο όλα τα σημερινά εμβόλια, αλλά πρωτεΐνες που κρύβονται στο εσωτερικό των ιών. .

Σε αντίθεση με την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, η οποία μεταλλάσσεται συχνά και οδηγεί στην εμφάνιση νέων στελεχών όπως η Όμικρον, οι εσωτερικές πρωτεΐνες τείνουν να μένουν σταθερές, λένε οι ερευητές.

«Οι εσωτερικές πρωτεΐνες μεταλλάσσονται πολύ λιγότερο» επισήμανε ο καθηγητής Άτζιτ Λαλβάνι, μέλος της συντακτικής ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι οι εσωτερικές πρωτεΐνες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων εμβολίων κατά της Covid-19, τα οποία θεωρητικά θα προστατεύουν και από τα σημερινά αλλά και από μελλοντικά στελέχη του πανδημικού κοροναϊού.

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Κούντου τόνισε πάντως ότι «κανείς δεν πρέπει να βασίζεται» στην προστασία που ενδεχομένως προσφέρει η προηγούμενη λοίμωξη με κοινό κρυολόγημα,

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε από την Covid-19 είναι ο πλήρης εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένης της αναμνηστικής δόσης» είπε.

Είναι εξάλλου αδύνατο να γνωρίζει κανείς αν τα κρυολογήματα που ενδεχομένως είχε περάσει οφείλονταν πράγματι σε κοροναϊούς, ή σε κάποιον από τους δεκάδες άλλους ιούς που επίσης προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024