Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα αποφασίσει τον Οκτώβριο αν θα συστήσει τη χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου Covid-19 της Pfizer, αναφέρει την Πέμπτη το Reuters επικαλούμενο πηγή με «άμεση γνώση της υπόθεσης».

Μέχρι τότε αναμένεται να έχει κατατεθεί και ο φάκελος της Moderna.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει την αναμνηστική δόση για τα άτομα 65 ετών και άνω, όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής νόσου, τους υγειονομικούς και άλλες ομάδες που εκτίθενται συστηματικά στον ιό.

Ωστόσο ο ΕΜΑ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι μέχρι στιγμής η αναμνηστική δόση δεν είναι απαραίτητη στον γενικό πληθυσμό.

Αναγνώρισε πάντως ότι η τρίτη δόση ίσως είναι απαραίτητη σε ασθενείς με εξασθενημένο ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Η απόφαση του ΕΜΑ για την τρίτη δόση του Pfizer αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου» δήλωσε η πηγή του Reuters, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Μέχρι στιγμής η Pfizer ή η γερμανική BioNTech που ανέπτυξε αρχικά το εμβόλιο δεν έχουν σχολιάσει τη δήλωση.

Η αξιολόγηση που ξεκίνησε ο ΕΜΑ στις 6 Σεπτεμβρίου αφορά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό σε άτομα 16 ετών και άνω.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συμβόλαια με τη Pfizer για συνολικά 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις. Η τελευταία συμφωνία προβλέπει την προμήθεια τουλάχιστον 900 εκατ. δόσεων, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος πιθανότατα θα χρειαστεί μόνο αν χορηγηθούν μαζικά αναμνηστικές δόσεις.

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ.

To ECDC εχει επισημάνει ότι λείπουν κρίσιμης σημασίας δεδομένα για τις ενισχυτικές δόσεις, εν μέρει επειδή δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο διαρκεί η προστατευτική δράση του εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr