Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κλάρα και ο ήλιος: το μυθιστόρημα του νομπελίστα Ισιγκούρο κυκλοφορεί τον Μάρτη στα ελληνικά

Η Κλάρα και ο ήλιος: το μυθιστόρημα του νομπελίστα Ισιγκούρο κυκλοφορεί τον Μάρτη στα ελληνικά

Το πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα έρχεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός στην Ελλάδα, ενώ η κριτική που γράφτηκε γι'αυτό στους Times είναι διθυραμβική

Στο πρώτο μυθιστόρημά του μετά τη βράβευσή του με το Νομπέλ (2017), ο Καζούο Ισιγκούρο αφηγείται την ιστορία της Κλάρας, μιας Τεχνητής Φίλης με εκπληκτική παρατηρητικότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία, η οποία από τη θέση της στο κατάστημα, όπου πωλείται, παρακολουθεί με προσοχή τη συμπεριφορά όσων έρχονται για να ρίξουν μια ματιά, αλλά και όσων περνούν απ’ έξω, στον δρόμο.

Και ελπίζει πως σύντομα κάποιος θα τη διαλέξει.

Ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο που μας προσφέρει μια μοναδική άποψη του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου μας μέσα από τα μάτια μιας αξέχαστης αφηγήτριας. Η αριστοτεχνικά συγκρατημένη πρόζα του Ισιγκούρο ενισχύει τη συναισθηματική δύναμη και τη σπάνια τρυφερότητα του κειμένου, που διερευνά το πλέον θεμελιώδες ερώτημα:

Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ν’ αγαπάς;

Ο Νομπελίστας συγγραφέας

Αυτό είναι το όγδοο μυθιστόρημα του Ισιγκούρο και η Κλάρα, που το αφηγείται, είναι ένα ανθρωποειδές με κοντά σκούρα μαλλιά και ευγενικά, πολύ παρατηρητικά μάτια. Είναι μια συντροφιά για την 14χρονη Josie που την επέλεξε από ένα κατάστημα.  Ο φαινομενικός σκοπός της Κλάρα είναι να βοηθήσει τον Josie να περάσει τα μοναχικά και δύσκολα χρόνια μέχρι το κολλέγιο-μοναχικά, γιατί τα περισσότερα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά σπουδάζουν…από το σπίτι. Δύσκολα, γιατί η Τζούσι πάσχει από μια απροσδιόριστη ασθένεια, για την οποία η μητέρα της προβάλλει επάνω της μια απροσδιόριστη ενοχή.

Η Κλάρα και ο Ήλιος λαμβάνει χώρα στο  εγγύς μέλλον, πρόκειται για μια «κοντινή δυστοπία». Οι ελίτ εργαζόμενοι έχουν «αντικατασταθεί» από μηχανές, η αριστεία επικρατεί, τα σπίτια και η ενδυμασία πολυτελή μα ομοιόμορφα.

Οι αναγνώστες του μυθιστορήματος του Ishiguro  «Never Let Me Go» θα θυμούνται ίσως την αίσθηση του προαισθήματος όλων αυτών. Μια γυναίκα, σε κάποια από τις σελίδες του βιβλίου, διαμαρτύρεται για την παρουσία της Κλάρα: «Πρώτα παίρνουν τις δουλειές. Τώρα παίρνουν τις θέσεις στο θέατρο; » Αυτή η φράση συνοψίζει πολλά.

Η «Κλάρα και ο Ήλιος» αναφέρεται, επίσης, σε έναν πανδημικό κόσμο, στον οποίο τα εμβόλια διατηρούν την υπόσχεση για σωτηρία, αλλά η πραγματικότητα χιλιάδων θανάτων την ημέρα επιμένει και ένα σημαντικό μέρος του αμερικανικού πληθυσμού παραπλανιέται στο να πιστεύει ότι όλο αυτό δεν συμβαίνει.

Το story περιστρέφεται γύρω από το αν η Josie, με τη βοήθεια της Klara, θα ανακάμψει από την ασθένειά της – και αν, εάν η Josie δεν αναρρώσει, η μητέρα της, με τη βοήθεια της Klara, θα επιβιώσει από την απώλεια;

Στα ίδια μέτρα θα κινείται και το βιβλίο του Ψυχογιού

Αναμένεται να γίνει παγκόσμιο best seller και, γιατί όχι, να μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024